Facebook-ul bate realitatea în Consiliul Local Târgu Neamț! Cum proiectele de pe ordinea de zi a ședinței din 31 august au fost votate – fără vreo emoție, dată fiind majoritatea confortabilă deținută de PSD -, de departe cea mai savuroasă a fost partea de întrebări și interpelări adresate executivului.
A început cu intervenția unei doamne din Humulești, spectator la ședință, Irina Vîntu Tănăsescu, care a adus în discuție niște postări pe Facebook care anunțau iminenta migrație a 1.000 de rromi, în orașul de pe malul Ozanei, printr-un proiect inițiat de primărie. ”Mai mulți cetățeni au postat informații cum că primăria ar iniția un proiect, prin care ar fi aduși la Târgu Neamț 1.000 de rromi. Vreau să vă întreb dacă este adevărat”.
În esență, proiectul este unul real, face parte din axa privind incluziunea socială și combaterea sărăciei în comunitățile rrome marginalizate și, în virtutea nobilului scop de a promova incluziunea socială și de a combate sărăcia și orice fel de discriminare, își propune ”Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din acele comunități în care populația aparținând minorității rrome reprezintă minim 10% din totalul populației la nivelul comunității”.
City-managerul Geanina Fedeleș a răspuns la interpelare mult mai aplicat: ”Grupul țintă al acestui proiect este format din 802 persoane. În zona Tăbăcari, am identificat rromi cu probleme sociale majore. Din acest grup țintă, de 802 persoane, doar aproximativ 200 de persoane vor fi de etnie rromă. Restul sunt cetățeni români, nu de etnie rromă. Este exclus să aducem rromi la Târgu Neamț. Persoane care postează astfel de știri sunt iresponsabili”. Având în vedere că anunțul cartierului de rromi a fost făcut de însuși primarul Daniel Harpa, nu mai departe de acum vreo două luni, când se preconiza imitarea modelului cartierului Speranța din Piatra Neamț (nu cu același succes, desigur), dna Geanina Fedeleș a dorit, probabil, să sublinieze importanța proiectului primăriei și nicidecum să consemneze iresponsabilitatea în dreptul superiorului său ierarhic. Suntem convinși de acest lucru. Restul e doar… Facebook.
De altfel, aceeași dnă Tănăsescu, din Humulești, a adus la masa consilierilor un alt zvon, tot de pe rețeaua de socializare: ”Este adevărat că în cartierul Țuțuieni sunt cazați musulmani?”. Răspunsul, și de această dată, a venit tot de la city-manager: ”Datorită promovării turistice de calitate a orașului Târgu Neamț, vă pot spune că orașul nostru a fost vizitat, în calitate de turiști și de cetățeni străini de religie musulmană”.
Au mai fost intervenții privind lipsa de simț civic pe care o demonstrează niște locuitori ai Târgului, privind necesitatea unei mai bune informări a cetățenilor asupra activității administrației locale, au mai fost multe zâmbete și mult patos în cuvântări.
Din toată rubrica de ”întrebări, interpelări”, am reținut, deci, că da, sunt rromi în Târgu Neamț, că da, sunt musulmani în Târgu Neamț și, mai ales, că da, orașul Târgul Neamț a binemeritat o promovare turistică de calitate.
(C.T. STURZU, D. OSTAHIE)