0:00

Consiliul Județean Neamț – amendat cu 8.000 de lei, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Conacul Cantacuzino

Pentru că nu întreţine Conacul Cantacuzino din comuna Ştefan cel Mare, clădire de patrimoniu aflată în curtea Liceului Tehnologic Special (fostul Centru Școlar pentru Educație Incluzivă), Consiliul Județean Neamț a fost amendat cu 8.000 de lei.

Desigur, a contestat sancţiunea în instanţă. Judecătorii au apreciat, însă, că, după ce primise deja un avertisment, CJ n-a luat suficiente măsuri pentru a întreţine monumentul, aşa că a respins plângerea, ca fiind neîntemeiată. Decizia instanţei poate fi atacată, dar e puţin probabil ca magistraţii de la Tribunalul Neamţ să dea o altă soluţie, în condiţiile în care imobilul are probleme mari şi evidente.

Conacul, aflat într-o stare de degradare care se accentuează de la un anotimp la altul, este folosit de centrul școlar ca depozit de materiale uzate. În timp, începând cu intrarea şi terminând cu interiorul şi, mai ales, cu cuhnia medievală care era o raritate în ţară, totul s-a ruinat. Iar investiţia de la acoperiş, care ar fi salvat imobilul de umezeala atât de dăunătoare, s-a făcut cu mari pauze din 2013 încoace, pentru că de la Consiliul Județean nu s-au alocat bani suficienţi pentru întreaga lucrare.

Constructorul s-a „adaptat” şi a muncit pe bucăţi, astfel că, o iarnă întreagă, clădirea a avut drept învelitoare o folie din plastic. Tocmai ritmul în care s-au derulat lucrările, dar şi lipsa investiţiilor în conservarea imobilului au fost considerate, în instanţă, neglijenţe care trebuie sancţionate. Rămâne de văzut dacă amenda va avea și un rol ”stimulent” pentru conducătorii unui județ ”eminamente” turistic. (C.M.)

Articolul precedentDeşi se pedepseşte cu puşcăria, jaful din păduri continuă!
Articolul următorPNL deschide ușa pentru toți dezamăgiții din PSD Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.