0:00

Consiliul Județean – lovit de nulitate, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• toate hotărârile care au aprobat bugetul județului între 2008-2012 sunt nule de drept

• motivul stă în consilierii dovediți incompatibili, dar al căror vot a contribuit la adoptarea Hotărârilor de Consiliu Județean

• implicațiile sunt uriașe și pot avea efecte economice, sociale și penale

Consiliul Județean Neamț, în mandatul 2008-2012, sub conducerea președintelui Vasile Pruteanu, ales pe listele PDL, s-a remarcat printr-un record greu de egalat în privința consilierilor declarați incompatibili de Agenția Națională de Integritate. Valerică Frățilă, Mihai Chebac, Georgică Ștefan, Cătălin Neculai sunt doar câțiva din consilierii de la partidul aflat la putere care au fost declarați incompatibili de ANI. Mai putem adăuga aici chiar președintele Consiliului Județean, Vasile Pruteanu, care s-a aflat în conflict de interese cu instituția pe care o conducea, conflict care urmează să fie tranșat definitiv peste trei săptămâni la Înalta Curte de Justiție.

Dincolo de latura spectaculară a unor materiale de presă și de cea strict economică, prin care ANI demonstrează traseul banilor de la instituția publică spre un agent economic aflat în curtea unui ales local, există și domeniul, mai arid, al încadrărilor juridice.

Cazul lui Georgică Ștefan, consilier județean PDL în mandatul trecut, este unul de referință din toate punctele de vedere. ANI s-a sesizat din oficiu, în 13.03.2012, și, în noiembrie 2013, a transmis și un raport de evaluare aferent cazului.

Partea descriptivă a situației

ANI a făcut cercetări și a constatat că, în perioada 2008-2012, operatorul economic Ștefan și Compania SRL a încheiat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice un număr de 486 de contracte cu instituții publice! În calitate de consilier județean, dl. Ștefan a votat pentru următoare HCJ (Hotărâri ale Consiliului Județean): nr. 73/16.07.2008, nr. 139/04.10.2008, nr. 38/26.03.2009, nr. 187/ 26.11.2009, nr. 47/ 26.02.2010, nr. 23/ 10.02.2011, nr. 114/ 24.06.2011 și nr. 168/30.09.2011 și nr.  14/ 31.01.2012, privind aprobarea bugetului județului Neamț și a rectificărilor bugetare. Evident, a votat și alte hotărâri, care, indirect, aveau legătură cu bugetul sau cu patrimoniul județului.

În calitate de administrator și asociat la Ștefan și Compania, Georgică Ștefan a furnizat ”diverse produse Consiliului Județean Neamț și unor autorități/ instituții publice/ societăți comerciale înființate ori aflate în subordinea/ autoritatea Consiliului Județean Neamț”. De exemplu: chiar Consiliul Județean, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Alexandru Roșca” Piatra Neamț, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni, Spitalul Județean de Urgență Neamț, Centrul de Recuperare și Reabilitare Păstrăveni, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, Biblioteca Județeană ”G.T. Kirileanu”, Complexul Muzeal Județean Neamț și Troleibuzul SA.

Prin o altă societate, Autonom Services SRL, unde asociați sunt copiii dlui. consilier Ștefan, s-au furnizat produse Consiliului Județean și Complexului Muzeal Neamț.

O a treia societate, Auto’Nom Distribution, a lucrat și ea cu CJ Neamț, la fel ca și Ștefan Autoservice SRL.

Punctul de vedere al persoanei evaluate

Georgică Ștefan a comunicat în 2012, printre altele, că, într-adevăr, a înființat firma Ștefan și Compania, apoi câteva alte firme pe lângă firma-mamă și că, din 2008, a rămas administrator doar la firmele care-i poartă numele. De prisos să spunem aici că sintagma ”Ștefan de la PDL” deschidea multe uși în județ.

”Eu în CJ Neamț nu am avut funcții. Am fost un simplu consilier, așadar nu am considerat că este necesar să mă retrag din firmele mele, neavând de altfel de gând să fac vreo afacere necurată. Timp de 4 ani de zile cât am fost consilier, nu am cerut sau obținut niciun contract de execuție a vreunei lucrări (…) Dacă mi s-ar fi imputat vreodată că am practicat prețuri mai mari decât cele deja existente pe piață – lucru care, subliniez, nu s-a întâmplat niciodată, atunci ar trebui să fiu incriminat, dar eu am avut întotdeauna și încă am cele mai mici prețuri”.

Lovitura ANI a fost cruntă și dureroasă pentru Georgică Ștefan: ”Am ales ca anul acesta să nu mai candidez din cauza acestei incompatibilități de care mă învinuiți dumneavoastră (…)”

Concluziile ANI

Agenția de Integritate constată că Georgică Ștefan a votat hotărârile privind bugetul județului și, în felul acesta, ”a încălcat prevederile art. 70 din Legea 161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 46 alin 1 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001 cu modificările și completările ulterioare, precum și dispozițiile art. 75 și art 77 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare”.

Din tot alaiul de încălcări ale legilor, reținem art. 77, care spune: ”Consilierii județeni și locali nu pot lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii”. Dacă acest articol este încălcat, recomandăm secretarului județului Neamț, Prefecturii, actualului președinte al CJ și, de ce nu, organelor de cercetare penală, art. 81 din aceeași lege 393/2004: ”Hotărârile adoptate cu nerespectarea dispozițiilor art 77 sunt nule de drept, potrivit dispozițiilor art. 47 alin. 2 din Legea 215/2001 cu modificările și completările ulterioare”.

Trimiterea nu o facem noi, ci o face tot ANI, în raportul de evaluare, la rubrica Recomandări. Pe cale de consecință, dacă hotărârile enumerate mai sus, sunt nule de drept, atunci județul Neamț și instituțiilor din subordinea Consiliului Județean nu au avut bugete legal stabilite, votate, adoptate și cheltuite!

Va fi cineva tras la răspundere pentru asta sau se va considera că… ce-i păpat e bun păpat?

”Să încălcăm legea în mod legal”

Georgică Ștefan, cel fără funcții în Consiliul Județean, era președinte al ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) şi își făcea campanie pentru realegerea în această funcție cu ocazia zilei polițiștilor în 2012. Aici, în fața unui public doar în uniformă, în perspectiva de a păstra conducerea ATOP, el promitea sărbătoriților premii ”Chiar dacă legea nu ne permite, o să căutăm soluții, să încălcăm legea în mod legal”.

Valentin BĂLĂNESCU

Articolul precedentActorul Vasile Muraru a împlinit 57 de ani: „Satul meu Doina a însemnat şi înseamnă un rai pe pământ”
Articolul următorBotești: Modernizarea școlilor

3 COMENTARII

  1. Dar Pruteanu mai trimite gardienii de la politia locala sa pazeasca ratele si gastele rudelor de la Roznov pe apa bistritei ???????????????

  2. Atentie ! Ursarescu (seful PNL Neamt) s-a dat de ceasul mortii sa-l ia pe Pruteanu si sa-l puna candidat pt. USL. Si acesta este unul din motivele conflictelor de azi dintre PNL si PSD Neamt, pt ca PSD s-a opus deciziei penelistilor.

Comentariile sunt închise.