O decizie aparent normală, comunicarea cu media să se facă la nivelul Consiliului Județean prin purtătorul de cuvânt, a creat premisele unui nou scandal care va fi sigur trecut în zona politică. Conform unei dispoziții dată de președintele Culiță Tărâță, relaţia cu mass-media se va face doar prin intermediul ofițerului de presă, toți funcționari, secretarul județului și  vicepreședinții fiind nevoieți să folosească această curea de transmisie.

Dacă la nivelul funcționarilor nu au existat decât aprobări, cei doi vicepreședinți par să se revolte. Relația directă cu presa era o pârghie de imagine pentru ei și partidul care i-a trimis în Consiliul Județean. Intrarea în scenă a purtătorului de cuvânt este, din acest punct de vedere, deranjantă și a dus la declarații date la cald, cu ”voie” de la partid.

Se pare că totul a pornit de la o practică cunoscută deja, prin care un funcționar era întrebat despre un subiect de față cu presa. Acesta fie răspundea și încălca regulamentul instituției, fie nu și se supărau cei care-i chemau în fața presei.
Emilia Arcan, prima care a luat atitudine, a spus că ea vrea să comunice pentru că a fost aleasă democratic: ”Întrucât am fost aleasă în funcția de consilier județean prin vot demo-cratic, la alegerile locale din iunie 2012, și mai apoi am fost aleasă vice-președinte al CJ Neamț, în plenul consiliului, eu mă văd obligată să fiu mereu în slujba cetățenilor. Nu văd care este problema dacă îmi fac cunoscută, prin inter-mediul presei, activitatea pe care o desfășor aici la CJ.

emilia-arcan

Eu nu cred că este normal să-mi fie îngrădit acest drept. Da nu este normal să comunici lucruri care țin de treburile interne, de documente care nu pot fi făcute publice pentru că în orice domeniu de activitate există și așa ceva. Dar lucruri care pot fi făcute publice, care pot aduce un plus de infomație oamenilor… eu cred că e normal să comunicăm”.

Dan Manoliu a respectat și el punctajul de la partid, dar a avut și nuanțe în declarații: ”Privitor la decizia domnului președinte… eu cred că este un lucru perfect normal să comunici ceea ce faci. Eu consider că pe domeniul meu de coordonare pot da oricând declarații. Nu e normal să fie prezentate amănunte ce țin de bucătăria internă sau chiar amănunte financiare.

dan manoliu

Dar sunt situații când de exemplu sunt în teren, la calamități. Nu e normal ca presa să sune întâi purtătorul de cuvânt ca mai apoi acesta să mă întrebe pe mine ca să obțină informația respectivă. Acest gen de informații trebuie date direct, pe loc, pentru a ști toată lumea ce se întâmplă. Mai mult decât atât, noi am fost aleși de cetățeni și mi se pare normal și cred că avem tot dreptul să formulăm declarații și puncte de vedere. Suntem în slujba cetățenilor deci aceștia trebuie să știe cu ce ne ocupăm”, a precizat şi Dan Manoliu, celălalt vicepreședinte al CJ Neamț.

Politică în afara orelor de program

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, dl. Culiţă Tărâţă, este  dezamăgit de reacţia celor doi vice-preşedinţi ai consiliului, dna. Emilia Arcan şi dl. Dan Manoliu, faţă de faptul că li s-a atras atenţia să utilizeze, pentru relaţia cu mass-media, pârghia purtătorului de cuvânt.

Dl. Preşedinte a fost nevoit să îi atenţioneze pe cei doi vicepreşedinţi deoarece aceştia, prin unele acţiuni ale domniilor lor, îi pun pe funcţionarii publici din aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Neamţ în postura de a încălca prevederile Codului etic şi de integritate aprobat prin Dispoziţia nr. 225/2013 şi ale angajamentului de confidenţialitate aprobat prin Dispoziţia nr. 258/2013.
Aceste reglementări stabilesc precis care sunt informaţiile care se pot comunica presei şi modul în care se face comunicarea; respectiv, Art. 17 alin. (1) din Codul etic  şi de integritate al funcţionarilor publici şi al personalului contractual din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Neamţ prevede:

Relaţiile cu mijloacele de informare în masă se asigură de către funcţionarii publici desemnaţi în acest sens de conducătorul autorităţii publice, în condiţiile legii.

Dl. Preşedinte este dezamăgit că vicepreşedinţii Arcan şi Manoliu  se declară nemul-ţumiţi când li se cere să respecte nişte reglementări legale şi morale. Domnul preşedinte consideră că aceste reglementări sunt întocmite în spiritul asi-gurării transparenţei asupra activităţii Consiliului Judeţean Neamţ.

Vicepreşedinţii consiliului judeţean pot face declaraţii politice presei, dar nu în timpul programului de lucru  şi nu în  sediul Consiliului Judeţean Neamţ”, se precizează în comunicatul de presă semnat de purtătorul de cuvânt al CJ Neamţ, Dan Ailincăi.

Valentin Bălănescu