Unul dintre proiectele depuse în cea de-a doua sesiune de acordare a finanțărilor nerambursabile de către Consiliul Local Piatra Neamț a fost cel al Asociației Cultural Social Economice „Christiana” – „Asistență legală pentru victimele traficului de persoane – o perspectivă centrată pe drepturile omului”, pentru care s-au solicitat 35.000 de lei.
Depus la Capitolul Cultură, proiectul nu s-a bucurat inițial de niciun sprijin financiar, însă ședința ordinară de săptămâna trecută a venit cu o surpriză: consilierii PSD au propus un amendament prin care au cerut redirecționarea, pe ultima sută de metri, a nu mai puțin de 16.350 de lei către respectivul proiect. 15.000 de lei au fost luați de la două proiecte, programate pentru luna decembrie, ale Centrului pentru Cultură „Carmen Saeculare”, proiecte ce vor fi reprogramate pentru acordarea finanțării într-o ședință viitoare de Consiliu Local.
Pentru domeniul Cultură, suma pe care municipiul o putea aloca în cea de-a doua sesiune de finanțare a fost de 70.000 de lei. După ce s-au distribuit banii către proiectele pentru care s-a aprobat un sprijin financiar, a mai rămas o diferență de 1.350 de lei, iar consilierii PSD au cerut ca și aceasta să fie redirecționată tot către proiectul celor de la “Christiana”.
Explicațiile legate de alegerea social-democraților din Consiliul Local Piatra Neamț le-a oferit liderul acestora, viceprimarul Luminița Vîrlan.
„Suma pe care noi o putem aloca, în doua sesiune de finanțări, pentru domeniul Cultură este de 70.000 de lei. Din păcate, acești bani nu ne permit să finanțăm toate proiectele depuse pentru acest domeniu. Inițial, Asociația «Christiana» nu a primit nimic, iar cei de la fundație au venit cu o fundamentare suplimentară legată de proiect. Astfel, atât eu, cât și colegii din Consiliul Local, am înțeles că, prin proiectul respectiv, se dorește continuarea unui proiect derulat anul trecut de fundație în parteneriat cu municipiul – SAFE (Siguranță. Apărare. Fericire. Eliberare). Am înțeles că a fost un proiect pilot axat pe ceea ce înseamnă colaborarea interinstituțională pentru a asigura asistență legală victimelor sau potențialelor victime ale traficului de ființe umane”, a declarat Luminița Vîrlan.
Conform spuselor viceprimarului de Piatra Neamț, prin prezentul proiect, cei de la Asociația „Christiana” își doresc să organizeze sesiuni de informare cu privire la politicile naționale privind traficul de ființe umane, la care să participe 150 de avocați, magistrați și polițiști.
„Am înțeles că au și studii făcute cu privire la acest fenomen pe plan local și am solicitat să primesc și eu aceste date. La aceste sesiuni de informare vor participa, pe lângă membrii Baroului Neamț, și experți de la Universitatea de Vest din Timișoara și ambasadori ai Țărilor de Jos. Din câte am înțeles, se dorește ca, urmare a discuțiilor, să se stabilească modul în care se poate acționa pentru a combate acest fenomen, al traficului de ființe umane”, a adăugat Luminița Vîrlan. (Andreea AMARIEI)