0:00

Când Guvernul nu minte: Sărăcia Regiunii Nord-Est în detaliu * Neamţul nu este pomenit!, ZCH NEWS - sursa ta de informații„În Regiunea de Nord-Est (RNE) se înregistrează cea mai mare pondere a populației sărace (conform definiției sărăciei absolute) din totalul populației sărace din România – 22,5%”, potrivit unui raport care a stat la baza recentului “Memorandum pentru comunitățile marginalizate din Moldova” al Guvernului României.

Atunci când Palatul Victoria spune lucrurilor pe nume putem afla cum stăm în realitate din punct de vedere economico-social.

Ar fi totuşi de remarcat şi faptul că Raportul nu pomeneşte nici măcar O SINGURĂ VORBULIŢĂ despre judeţul Neamţ!

„Conform studiului “Atlasul zonelor rurale marginalizate” (2016), realizat de Banca Mondială, în județul Vaslui există cele mai multe zone rurale subdezvoltate (180, adică 11% din totalul național). Urmează județele Iași (138), Bacău (108) și Botoșani (98). În aceste 4 județe se găsesc o treime (524) din numărul total al zonelor rurale marginalizate la nivel național (1592)”.

SOCIAL

Când Guvernul nu minte: Sărăcia Regiunii Nord-Est în detaliu * Neamţul nu este pomenit!, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Zonele identificate ca fiind marginalizate coincid cu cele care primesc cele mai multe alocații sociale. Alocația pentru susținerea familiei (ASF) se acordă familiilor cu venituri reduse care au în creștere și îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. În județul Vaslui 11% din totalul populației beneficiază de ASF. De asemenea, în Suceava, Iași, Bacău și Vaslui se găsesc 22% dintre toți copiii din țară care primesc ASF”.

„În RNE nivelul ratei riscului de sărăcie sau excluziune socială a fost relativ constant în perioada 2007-2012, de 51-55%, menținându-se la un nivel ridicat și în ultimii ani. RNE se situează pe ultimul loc în țară în ceea ce privește nivelul veniturilor salariale. În anul 2012, salariul mediu net reprezenta 81,5% din cel înregistrat la nivel național și 16,8% din cel comunitar (media comunitară UE27)”.

ECONOMIC

Când Guvernul nu minte: Sărăcia Regiunii Nord-Est în detaliu * Neamţul nu este pomenit!, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Județele din RNE prezintă largi decalaje economice față de restul regiunilor de dezvoltare și în ceea ce privește Produsul Intern Brut per locuitor. Acest indicator înregistra în anul 2013 un nivel de 19.940 lei per locuitor (cel mai scăzut nivel la nivel național), mult mai scăzut față de media națională (31.841 lei/locuitor)”.

„Potrivit Planului de Dezvoltare Regională Nord-Est 2014 -2020, în RNE 40,38% din populație trăiește în zone dezavantajate, din care 5,66% în zone dezavantajate pe locuire, 12,51% în zone dezavantajate pe ocupare, 14,77% în zone dezavantajate pe capital uman, 4,29% în zone marginalizate și 3,15% în alte zone”.

ŞOMAJ

Când Guvernul nu minte: Sărăcia Regiunii Nord-Est în detaliu * Neamţul nu este pomenit!, ZCH NEWS - sursa ta de informații„RNE se confruntă cu probleme deosebite în ceea ce privește șomajul, care prezintă accente grave în special în zonele cu o slabă diversificare industrială (județele Botoșani și Vaslui, zonele monoindustriale). În regiune, în anul 2015, numărul mediu al salariaților era de 513.631, în scădere cu 9% față de 2006. Cei mai multi salariați sunt în județul Iași (140.571), urmat de Bacău cu 101.439, la polul opus situându-se județele Vaslui cu doar 51.076 de salariati și Botosani cu 49.731 salariați. Analizând structura numărului mediu de salariați pe activități ale economiei naționale se observă procentul foarte redus de persoane salariate în domeniul agricol (agricultura, silvicultura și pescuit), de numai 3,33% la nivel regional. Mai mult, în județele Botoșani și Vaslui, cu un profil preponderent agricol, ponderea este de numai 2,94%, respectiv 4,8%. Corelând acest aspect cu observațiile desprinse la analiza structurii populației ocupate (41% din total populație este ocupată în agricultură) avem o confirmare a ipotezei că în prezent, în mediul rural se practică o agricultură de subzistență – practic avem de a face cu o formă de somaj deghizat”.

EDUCAŢIE – SĂNĂTATE

Când Guvernul nu minte: Sărăcia Regiunii Nord-Est în detaliu * Neamţul nu este pomenit!, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Un alt punct deficitar pentru populația și economia locală este reprezentat de nivelul educației. O parte însemnată din populația adultă nu a efectuat niciun an de școală, mai ales în zonele foarte sărace. În județul Vaslui, în anul 2011, procentul din populația țării în vârstă de cel puțin 10 ani fără nicio clasă absolvită era de 3,8%, iar în Botoșani de 3,6%, față de 2,8 % care este media națională”.

„În ceea ce privește accesul la servicii medicale, în 2014, numărul de medici din județele din RNE a fost de 18,1 la 10.000 de locuitori, comparativ cu 24,5 de medici la 10.000 de locuitor la nivel național. Cei mai puțini medici de familie la 10.000 de locuitori în RNE se găsesc în Vaslui (3,9), Botoșani (3,9) și Bacău (4,1). Media națională este de 5,7 medici de familie la 10.000 de locuitori”.

Pentru conformitate, Raportul integral:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2016/10/memorandum-zone-marginalizate.pdf

(M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentConsilierii locali ai PSD și lupta împotriva traficului de ființe umane
Articolul următorNEAMŢ: Ce presupune o reabilitare de drum cu peste 8,5 milioane de lei
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.