* Cornel Diaconu a chemat nişte „băieţi” să-i păzească casa
* „Întreaga comună este terorizată”, spune primarul Dumitru Coroamă
* Agresorul a dispărut, dar a fost prins de poliţie după nici 24 de ore

Viorel Uţă, spaima comunei Ceahlău, a încercat să omoare un consilier local, pe care l-a fugărit prin Staţiunea Durău, l-a „ratat” şi atunci s-a răzbunat pe maşina acestuia. Individul a sfărâmat pur şi simplu toate geamurile autoturismului şi a lovit cu parul, la întâmplare, în capotă şi în portiere.

Primarul Dumitru Coroamă este îngrozit la ideea că Uţă, care şi aşa terorizează pe toată lumea, va ajunge să omoare pe cineva: „A bătut femei, bătrâni fără apărare, copii, a ameninţat oamenii că le împlântă cuie în cap, a lovit încă doi consilieri locali, acum l-a ameninţat cu moartea pe omul ăsta şi i-a spart maşina, nu ştiu ce-o să mai urmeze, dar tare mi-e teamă să nu se întâmple o nenorocire. Joi seara, după ce l-a fugărit cu parul pe consilierul Diaconu, s-au adunat 20-30 de oameni în Durău şi fiecare şi-a amintit de isprăvile lui Uţă. Eu cred că este bolnav, pentru că nimeni întreg la cap nu s-ar putea comporta aşa. Poate dacă ar fi făcut vreun tratament mai demult să fi avut vreo şansă, acum cred că este prea târziu. Urgenţa este să fie scos din comunitate, pentru că este un pericol pentru viaţa omului. Dar legile sunt cum sunt şi pentru el, cel puţin, puşcăria nu a avut niciun efect bun. De fiecare dată când a fost eliberat din arest, s-a întors şi mai înverşunat, şi mai rău”.

Cornel Diaconu a avut un prim incident cu Viorel Uţă acum aproape o lună. S-au întâlnit pe stradă şi, fără niciun motiv, Uţă s-a repezit la el, l-a lovit şi l-a târât pe jos. Bineînţeles, consilierul local a depus plângere la poliţie. Joi, 13 noiembrie, Uţă a primit citaţie să se prezinte la audieri şi acest lucru l-a scos din sărite spontan. Dintotdeauna a avut o problemă cu cei care l-au reclamat şi i-a ameninţat că-i omoară dacă nu-şi retrag plângerile. Şi de data asta a făcut la fel. Ştia că Diaconu are firmă de construcţii, ştia unde are lucrare şi s-a dus hotărât să-l înveţe minte. Noroc că omul a apucat să fugă. Şi-a salvat viaţa, dar este îngrozit la gândul că familia lui este în pericol. „Eu n-am putut să mă înţeleg cu el”, a mai declarat primarul Coroamă. „Un bărbat în toată firea, care plângea de frică, a chemat nişte băieţi să doarmă la el în casă, pentru că nu se simţea în siguranţă. Are soţie, are un copil de doi ani şi altul la liceu, bineînţeles că-i este teamă pentru familia lui”.

Poliţiştii au fost anunţaţi imediat după ce Uţă a făcut ţăndări maşina consilierului şi au întocmit un dosar penal pentru ameninţare şi distrugere, însă nu l-au găsit pe agresor. Ieri, Viorel Uţă a fost prins de poliţişti după nici 24 de ore de căutări şi dus la parchet. Toată lumea spera ca procurorul să-l trimită în faţa instanţei, cu propunere de arestare preventivă.

Căutat de Interpol, prins la Paris

În afară de un an de închisoare, dintr-o pedeapsă de 3 ani pe care a primit-o pentru ultraj, Viorel Uţă (46 de ani) nu a stat la arest decât perioade scurte. Condamnarea a primit-o în 2008, pentru distrugerea unor documente dintr-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Piatra Neamţ. Faptele s-au întâmplat în ianuarie 2003, când individul a smuls actele din braţele unui agent procedural şi le-a rupt pur şi simplu. A fost arestat, a spart toate geamurile de la sala de aşteptare a Poliţiei Piatra Neamţ, iar după nici o lună, a distrus boxa acuzaţilor din sala judecătoriei şi a înjurat şi a ameninţat pe toată lumea, de la magistraţi, la poliţişti. Când a aflat că va fi condamnat la închisoare a fugit din ţară şi a fost dat în urmărire internaţională. A fost căutat inclusiv prin Interpol şi prins la Paris.

La acea vreme a fost expertizat psihiatric şi, în ciuda aparenţelor, specialiştii au conchis că are discernământul prezent în raport cu faptele şi acţiunile sale. Între timp, odată cu trecerea anilor, este posibil ca lucrurile să se fi schimbat. În orice caz, din toate dosarele penale pe care le-a colecţionat „justiţiarul” din Ceahlău în ultimii 10 ani, de când face legea prin comună, nu mai are decât unul pe rolul instanţei. În absolut toate celelalte cazuri, victimele sale şi-au retras plângerile, semn că ameninţările cu moartea au funcţionat.

Viorel Uţă s-a judecat şi cu Primăria Ceahlău, care i-a închiriat un spaţiu, pentru un an, contractul a expirat, iar el refuză să părăsească imobilul pentru că „nu are chef”. Şi de mai bine de un an, timp în care a ocupat abuziv spaţiul respectiv, nu şi-a schimbat dispoziţia şi tot în lipsă de chef a rămas. În schimb are tot timpul grijă să facă „ordine” prin sat, să stabilească cine are dreptul să aibă prieteni, să stea la o bere, să meargă la cumpărături şi, mai ales, să circule pe drum.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentOficialii HCM Roman înaintea ”botezului” cupelor europene
Articolul următorUnu mai unu ca altul