0:00

Conflict de interese Pintilie – Cetatea Tg. Neamț – Consiliul Județean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mircea Pintilie este un membru de vază al PDL Neamț, rămas în partid în ciuda cântecelor de sirenă venite dinspre Partidul Mișcarea Populară. Fost vicepreședinte al CJ, un timp chiar cu atribuții de președinte, a prins din nou un loc de consilier județean la PDL, pe lista APEL. În ultima perioadă s-a vorbit destul de mult despre balansul acestuia între PMP, unde nu ar putea merge pe față fără să-și piardă funcția din CJ, și PDL, unde are o legătură veche de prietenie cu actualul președinte Alexandru Drăgan, prietenie care aproape se putea solda cu o candidatură la europarlamentare. Cert este că Mircea Pintilie este, în ultima vreme, un fel de lider de grup al celor care susțin colaborarea cu PSD-ul condus de Ionel Arsene în forul județean. Motive are destule, de la afaceri la relații locale în orașul de pe malul Ozanei. Tocmai de la aceste relații pare să i se ivească o problemă destul de greu de gestionat, care întrunește toate elementele unui conflict de interese demn de atenția Agenției Naționale de Integritate în perioada următoare.

Membru fondator la Cetatea Târgu Neamț

Clubul de fotbal Cetatea își desfășoară activitatea într-o asociație sportivă constituită conform Legii 69/2000 și OG 26/2000 privind fundațiile și asociațiile. Practic, în iulie 2007, în data de 13 (!!!), mai mulți cetățeni din Târgu Neamț s-au constituit într-o asociație, un club sportiv privat, pentru a putea gestiona activitatea echipei. Pentru asta, au pus la dispoziție câte 500 de lei și au beneficiat apoi de baza sportivă a orașului. Printre ei, se remarcă Mircea Pintilie, viitorul vice de județ, actual consilier județean.

Pentru a înțelege exact de ce ar conflictul de interese, trebuie să menționăm că membrii asociației, în totalitatea lor, formează Adunarea Generală, cea care ia hotărârile importante la club. Dacă aruncăm un ochi pe statut, la capitolul obligații ale clubului față de membri, vedem și că acesta poate acorda ”diplome, stimulente morale și materiale.”

Conflict de interese Pintilie – Cetatea Tg. Neamț – Consiliul Județean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Incompatibil cu banii pentru Cetatea

În luna martie 2014, chiar în ultima zi a lunii, în ședința Consiliului Județean s-a aprobat asocierea dintre CJ Neamț și Asociația Fotbal Club ”Cetatea” Târgu Neamț, în vederea finanțării și realizării în comun a unor activități de interes județean. Suma, foarte mare pentru o echipă cu rezultate echivalente cu ale unei comune mai răsărite, este de 20.000 de lei lunar. În ciuda unor prevederi contractuale ridicole, pe românește spus, banii județului sunt dați spre tocare unei grupe de sportivi care fac parte dintr-un club privat, pentru mândria sponsorilor și a autorităților locale, incapabile să găsească soluții locale. În felul acesta, cetățenii de la Dămuc sau Valea Ursului vor putea participa, prin reprezentanți, la șprițurile de după meciuri ale Cetății. Domnul Pintilie a participat la ședință, a votat și în felul acesta a intrat într-o situație ingrată: a dat bani de la județ pentru o asociație privată în care este membru fondator, participant, conform statutului, la luarea deciziilor.

Practic, prin votul său, Mircea Pintilie a încălcat flagrant legea privind conflictul de interese și, în mod normal, ar trebui să ”beneficieze” de sancțiunile prevăzute prin Legea 393/2004, privind Statutul Aleșilor locali, așa cum apar ele în art. 81(coroborat cu art. 77) și art. 96 și 46 din Legea 215/2001 a Administrației Publice Locale.

Legea 393/2004 – Statutul aleșilor locali

Art. 77

(1) Consilierii judeţeni şi consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. – Mircea Pintilie a luat parte și a votat! Mai mult decât atât, a votat proiectul inclusiv în cadrul comisiei de buget, dezvoltare economico-socială și administrarea patrimoniului județului!

(2) în situaţiile prevăzute la alin. (1), consilierii locali şi consilierii judeţeni sunt obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă. – Mircea Pintilie nu a anunțat.

(3) Anunţarea interesului personal şi abţinerea de la vot se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al şedinţei. – Nu există așa ceva!

Art. 81

Hotărârile adoptate cu nerespectarea dispoziţiilor art. 77 sunt nule de drept, potrivit dispoziţiilor art. 47 alin. (2) din Legea nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

ÎN ATENȚIA SECRETARULUI JUDEȚULUI ȘI A PREFECTULUI: ESTE SAU NU ESTE NULĂ?

Legea 215/2001 a administrației publice locale.

CAPITOLUL II – Consiliile locale
SECTIUNEA a 3-a – Funcționarea consiliului local

Art. 46

(1) Nu poate lua parte la deliberare și la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local.

(2) Hotărârile adoptate de consiliul local cu încălcarea dispozițiilor alin. (1) sunt nule de drept. Nulitatea se constată de către instanța de contenciosadministrativ. Acțiunea poate fi introdusă de orice persoană interesată.

ÎN ATENȚIA SECRETARULUI JUDEȚULUI ȘI A PREFECTULUI: CINE FACE PRIMUL PAS?

Pentru a-i ajuta în muncă pe cei doi responsabili cu apărarea legalității din județ, mai facem o trimitere la LEGE, ca nu cumva să creadă că nu ar avea cadrul legal să-și facă treaba:

Legea 161/2003 – Incompatibilităţi privind aleşii locali

CAPITOLUL III – Incompatibilităţi

Art. 90:

(1) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local.

«IV. Proiect de hotărâre privind aprobarea unei asocieri cu Asociaţia Fotbal Club „Cetatea” Târgu-Neamţ.

Rog comisiile să prezinte rapoartele de avizare la acest proiect:

Domnul Vasile Pruteanu – comisia cultură, activităţi sportive – aviz favorabil;

Domnul Neculai Puşcaşu – comisia buget – aviz favorabil;

Domnul Adrian Bourceanu – comisia juridică – aviz favorabil.

Domnul Vasile Nica – Nu particip la vot la acest proiect.

Domnul Culiţă Tărâţă – Supun la vot proiectul de hotărâre:

Cine este pentru? Cine este împotrivă? Se abţine cineva?

Cu 29 voturi “pentru”şi o neparticipare la vot (Vasile Nica), hotărârea a fost aprobată.

(extras din procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Neamţ, din 31 martie 2014)

Fals în declarații marca Pintilie

Mircea Pintilie nu a dat mare atenție completării declarațiilor de interese. Oricum, în 2008 avea trecută calitatea de președinte la Asociația Fotbal Club ”Cetatea” Târgu Neamț. Din 2009, a omis să mai declarare calitatea de membru fondator, lucru care s-a menținut și în anul 2014, în cea mai recentă declarație de interese depusă.

Din această cauză, considerăm că există suficiente indicii referitoare la posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, care are apare în Codul Penal al României, pedepsită în art. 292, ca urmare a nedeclarării adevărului în declarațiile de interese și declarațiile de interese personale depusă în perioada 2008-2014, unde nu și-a declarat calitatea de membru la o asociație, cu care CJ, unde funcționează ca ales local domnul Pintilie, a încheiat un contract de asociere.

Beneficiar de apartament pe axa CJ – Primăria Piatra Neamț

Anul trecut, în octombrie, ziarul nostru semnala o afacere benefică pentru domnul Pintilie. Pe vremea când era vicepreședinte, și-a tras un apartament de serviciu la care nu a renunțat după ce și-a pierdut funcția.

Conflict de interese Pintilie – Cetatea Tg. Neamț – Consiliul Județean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

«La un moment dat, în Consiliul Județean a demarat operațiunea ”Pomanagiii”. Pe principiul sănătos, conform căruia, dacă ai prins o funcție – vicepreședinte, în cazul nostru – musai să-ți tragi partea leului, a pintileului, și să primești o locuință de serviciu. Avantaj serviciu, vorba lui Toma Caragiu. În condițiile în care sunt medici care nu vin la Piatra Neamț pentru că n-au unde sta și nu-și permit să plătească chirie din salariul de la Spitalul Județean, în condițiile în care angajați ai Consiliului Județean așteaptă pe listele regulamentare să primească ceva-ceva de la primărie, că-s tineri și cu putere de muncă, două personaje politice de calibru, altfel simpatice în viața cotidiană – Mircea Pintilie, de la PDL și Mihai Fărcășanu, fost PP-DD – au primit câte un apartament. Mircea Pintilie, actualmente consilier județean, a fost vicepreședinte CJ în mandatul lui Vasile Pruteanu, ba, la momentul suspendării acestuia, chiar președinte interimar de județ. Mihai Fărcășanu a venit vice în mandatul lui Culiță Tărâță și, ulterior, a pierdut locul din CJ. Amândoi s-au folosit de efectele unor hotărâri ale Consiliului Local Piatra Neamț, dovadă că Gheorghe Ștefan a știut să-și răsplătească bine colaboratorii din Consiliul Județean. Și și-au tras apartamente.

L-am întrebat pe Mircea Pintilie cum e cu locuințele date de primărie CJ-ului, cu titlu ”de serviciu”. Și-a amintit, selectiv, că ”au fost două apartamente”. Că unul a fost repartizat unei doamne care asigura secretariatul la vremea aceea, iar celălalt unei actrițe de la TT, unde a ieșit scandal. ”Nu s-au dat mai multe. Atâtea au venit. Au venit cu dedicație. Dedicație… de fapt asta a fost cererea”, a declarat dl. Pintilie. Consevent altui principiu – gura păcătosului adevăr grăiește -, dl. Pintilie a omis să-și amintească despre apartamentul nr. 62, la mansarda blocului B6, sc. C, de pe str. Anton Vorel, pe care și l-a repartizat, cu concursul propriilor colaboratori, exact pe data de 09.01.2012, în baza HCL 422/21.12.2011.»

Ceahlăul marcă înregistrată sesizează ANI

Deoarece în mandatul trecut au fost foarte mulți consilieri care au votat cu bucurie contracte pentru ei, sub oblăduirea lui Vasile Pruteanu și sub cupola PDL-ului condus de Gheorghe Ștefan, redacția noastră a ales și calea unei sesizări la Agenția Națională de Integritate.

În felul acesta, vom putea afla dacă este normal ca un ales local să voteze asocieri/ bani, pentru o asociație unde este membru sau dacă legea permite acest lucru.

Până la proba contrarie, domnul Pintilie rămâne cu falsul în declarații, care este la vedere.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentAvem echipă, dar valoare?
Articolul următorPrefectul Angheluță turnat de un pesedist