0:00

Conferinţa profesorilor de istorie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La Durău, la Centrul Pastoral „Daniil Sihastru”, peste 100 de profesori de istorie cărora li s-au alăturat încă mulţi dintre cei interesaţi de această ştiinţă, au participat la o conferinţă ce-a oferit o temă generoasă: „România secolului XX – democraţie, naţionalism, comunism”. Oaspeţi de onoare au fost universitarii bucureşteni prof. univ. dr. Mihai Retegan şi prof. univ. dr. Adrian Cioroianu.

La invitaţia profesorului Daniel Dieaconu şi în organizarea Inspectoratului Şcolar Neamţ, Catedra de Istorie (inspector prof. Elena Preda), a Şcolii Grinţieş (director prof. Vasile Răşchitor) şi a Asociaţiei „Pro Grinţieş” (prof. Loredana Zaharia), cei doi istorici au poposit la Durău ca să împărtăşească din cunoştinţele şi experienţa lor, să contribuie la elucidarea unor controverse ale istoriei.

După o necesară definire a celor trei concepte denumite în titlul conferinţei, au urmat întrebările, cele mai multe concentrate pe rolul istoricului şi a profesorului de istorie în societatea actuală. Dincolo de nemulţumirea orelor puţine de istorie la liceu şi gimnaziu, profesorul de istorie trebuie să contribuie la formarea unor patrioţi, a unor tineri pregătiţi pentru viaţă, în contextul globalizării, când fără aceştia s-ar pierde din identitatea naţională. Este nevoie de un naţionalism pozitiv, s-a desprins din discuţii. Nemulţumiri s-au ridicat şi faţă de manuale care nu mai respectă principiul cronologic şi istoria românilor se „europenizează”.

Profesorii nemţeni au cerut universitarilor bucureşteni să lupte împotriva acestor tare ale acestei discipline în învăţământul actual. Preoţii de pe Valea Muntelui, în frunte cu protopopul Ionel Cuţuhan, prezenţi la manifestare, au evidenţiat rolul  bisericii în evoluţia istorică a românilor şi n-au lipsit întrebări din public despre Rusia şi geopolitica actuală, al III-lea război mondial etc. La sfârşitul manifestării, Adrian Cioroianu se arăta mirat că nu s-au ridicat întrebări despre monarhie. A urmat o sesiune largă de autografe, cei prezenţi putând achiziţiona cărţi de la librăria „Cetatea Doamnei”.

În ciuda pesimismului unora dintre participanţi d-na inspector Elena Preda  încheia optimist: profesorii de istorie nemţeni au făcut ca Neamţul să fie pe locul al II-lea pe ţară la concursurile de istorie în anul şcolar 2013-2014. Oaspeţi ai Pensiunii „Perla” din Durău, Mihai Retegan şi Adrian Cioroianu, cu sprijinul Direcţiei de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău, au pornit pe cărările Ceahlăului, conduşi de Constantin Andraş, şeful pazei. Mai mult decât surprins a fost Adrian Cioroianu în Poiana Stănile, când un cioban de la o stână l-a salutat: „Să trăiţi, dom’ Cioroianu!” „Cum, mă cunoaşteţi?” ”Dom’ Cioroianu, om fi noi sălbatici, dar tot ştim istorie, tot ne uităm la televizor!”. Din cele auzite de la cei prezenţi, manifestarea a fost un succes. Este o a doua ediţie după cea din 2012, când invitaţi au fost acad. Dinu C. Giurescu, prof. univ. dr. Doru Dumitrescu şi prof. univ. dr. Mihai Retegan. Organizatorii speră la o a treia ediţie, dar fără precedenta întrerupere. (D. DIEACONU)

Articolul precedentPromovare degeaba?
Articolul următorPrimăria ar vrea, dar nu are cu ce