0:00

Conducătorii României minţeau şi acum 78 de ani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Într-un ziar, “Dimineaţa”, de acum 78 de ani (de sâmbătă, 27 iulie 1935), Regele Carol al II-lea făcea importante declaraţii către poporul său. Declara atunci “că nu se gândeşte la dictatură şi că nu va dizolva niciodată instituţiile libere ale ţării”. Cităm câteva fragmente din această declaraţie făcută corespondentului Asociated Press: “Dacă aşi dori să urmez exemplul altor Monarhi sau capi politici – spunea Regele – aşi putea fi uşor dictatorul României. Însă românii nu vor nici autocraţie nici tiranie. Sigur că nu voi încerca niciodată să impun o dictatură şi nu voi disolva niciodată Parlamentul ori ce altă instituţie liberă,cum s-a făcut în alte ţări. (…) Azi suntem cea mai mare naţiune din Balcani, nu numai ca teritorii şi populaţie, dar şi în ce priveşte bogăţia şi resursele naturale. Am înzestrat ţara cu o armată puternică şi cu o forţă aeriană la fel. Ele nu vor fi niciodată întrebuinţate spre a ataca. (…) Am găsit ţara împărţită între diferite partide politice care se războiau. Erau trei regenţi sau arbitri cari nu aveau şi nu puteau exercita adevărata putere. Aceasta înseamnă neînţelegere şi discordie. Azi există numai un singur arbitru şi acela sunt Eu. Şi numai în această singură persoană există puterea”.

La nici trei ani de la această declaraţie, la 10 februarie 1938, pentru a preveni formarea unui guvern ce avea să includă miniștrii din Garda de Fier, Regele a dizolvat guvernul și a instituit o dictatură regală. Instituind starea de asediu și cenzura, el numește un guvern consultativ, în frunte cu Patriarhul Miron Cristea, având în componența sa pe generalul Ion Antonescu, ministru al apărării. În februarie 1938, Carol al II-lea publică noua Constituție, care asigura baza juridică a regimului autoritar. Pentru a-și consolida puterea, el desemnează Consiliul de Coroană ca organ permanent și dizolvă partidele politice. Pentru a înlocui partidele politice, în decembrie 1938 se constituie Frontul Renașterii Naționale, primul organism politic de masă din istoria României.

Din acelaşi număr al “Dimineţii” aflăm că “Regimul din Germania se clatină”, hitleriştii fiind alarmaţi de înmulţirea focarelor opoziţioniste, la Cernăuţi a avut loc o adunare a pensionarilor, “Un avion sovietic a aterizat forţat la cetatea Albă, în gara Ploieşti a avut loc o puternică ciocnire de trenuri, “Câteva mii de oameni au plecat în pelerinaj la Maglavit”, la Iaşi a avut loc o tragedie aviatică, “D. Tătărescu dă asigurări că situaţia guvernului e bună”, se anunţă dizolvarea Grupului “Păreri libere”, iar în oraşul Roman două instituţii bancare, Banca de Comerţ şi Industrie şi Banca Romanului, vor fuziona. Dimineaţa era un ziar de format mare, la 12 pagini, cu sute de ştiri din ţară şi din toată lumea. Ziarul publica zilnic şi nuvele în serial, curiozităţi din lumea largă, programul radio, rubrici pentru doamne şi domniţe, publicitate. Publicaţia ne-a fost pusă la dispoziţie de Anticariatul care are sediul la Casa de Cultură Piatra Neamţ, la etaj. (N. SAVA)

Articolul precedentHotline pentru lipsa de civism
Articolul următorConcursurile Profesionale ale pompierilor voluntari