0:00

Comunicat de presă. Statistica oficială în România – 164 de ani de la înființare, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUnul dintre primii care a înțeles rolul statisticii în România modernă, ca instrument esențial în elaborarea politicilor sociale și economice, a fost domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care, în iulie 1859, pe când țara noastră făcea primii pași ca stat modern unitar și autonom, a semnat decretul de înființare a Oficiului central de statistică: „Considerăm că, spre a se putea introduce neapăratele reforme în toate ramurile administrative îndeobște, cum și în așezarea dărilor de orice natură pe principiile constitutive ale convenției, este de neapărat a se aduna științele statistice, care să servească de bază atât guvernului, cât și puterilor legiuitoare pentru elaborarea și statornicirea legiuirilor între aceasta. Considerăm că, deși științe de asemenea fire s-au adunat până acum la deosebitele departamente, totuși ele fiind necomplete și răzlețe, nu pot înfățișa un rezultat îndestulător în privirea lămuririlor create de noua ordine de lucruri…”.

De-a lungul celor 164 de ani de existență, statistica oficială a României a purtat diferite denumiri, dar niciodată nu s-a abătut de la principiile respectului față de adevăr, menținându-și statutul de principal instrument de cunoaștere și evaluare a realităților țării. Ca știință, statistica a pătruns astăzi în toate domeniile de activitate și este de neconceput luarea unor decizii, la nivel micro, dar mai ales macro, fără cunoașterea statistică prealabilă. În acest context, provocările statisticii oficiale sunt mult mai mari și mai diverse, implicând un efort conjugat și susținut al tuturor celor implicați în colectarea datelor statistice, cei care le furnizează și cei care le colectează.

La împlinirea a 164 de ani de statistică oficială în România, Direcția Regională de Statistică Neamț dorește să mulțumească tuturor colaboratorilor, furnizori și beneficiari de date statistice, fără de care nu ar fi posibilă statistica oficială, și să transmită tuturor statisticienilor – cei care, prin muncă sistematică, ordonată, disciplinată și, de cele mai multe ori, cu resurse financiare reduse, lasă în urmă mărturii istorice exprimate în cifre esențiale pentru dezvoltarea societății – un călduros și sincer: La mulți ani!

Direcția Regională de Statistică Neamț

Articolul precedentAproape 700 de candidați din Neamț dau proba scrisă la titularizare 2023
Articolul următorRO ALERT: avertizare de vreme severă
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.