icusesti (8)

* “Până acum, am intervenit la toată şefimea judeţului, numai în genunchi nu am stat” – Leonard Oprea, primarul comunei

În privinţa învăţământului, comuna Icuşeşti este una dintre cele mai vitregite din judeţul Neamţ. Dispune de 7 şcoli şi tot atâtea grădiniţe în satele Icuşeşti, Băluşeşti, Spiridoneşti, Rocna, Bătrâneşti, Mesteacăn şi Tabăra, iar mai-marii învăţământului a tăiat-o iarăşi de pe lista cu microbuze şcolare.

Primarul comunei, Leonard Oprea, ne-a declarat că “în judeţ sunt primării care au şi câte două microbuze, iar noi nu avem nici măcar unul. De la bugetul local, şi-aşa vai de capul lui, plătim la firmele de transport persoane contravaloarea serviciului prestat pentru deplasarea elevilor la şcolile gimnaziale de la Icuşeşti şi Băluşeşti. Până acum, am intervenit la toată şefimea judeţului, numai în genunchi nu am stat. Toţi spun «da, da!», însă la noi nu mai ajunge niciun microbuz. Nu vreau să deranjez pe nimeni, dar şi elevii comunei noastre au dreptul la un astfel de mijloc de transport.  Apoi, la începutul acestui an ne-a ars şcoala din satul Icuşeşti, ni s-a promis că în trei luni va fi construită alta, iar de atunci nu s-a mai mişcat un pai. Unii dintre politicieni mi-au spus că şcoala este prinsă pe o listă a Ministerului Dezvoltării Regionale, însă nu am aflat nimic până la această oră. Sunt curios, ce se va întâmpla în viitor?”, a declarat Leonard Oprea, primarul comunei.

În privinţa ISJ Neamţ, nu ştim cine face repartizările, cine aprobă aceste mijloace de transport pentru elevii judeţului, dar, aşa cum a informat această instituţie, cele 38 de microbuze repartizate de guvern vor fi primite în două tranşe, prima între iulie şi septembrie, iar cealaltă în lunile octombrie şi noiembrie. Cum în zona Roman microbuzele vor ajunge la Cordun, Boghicea, Dulceşti şi Trifeşti, ar fi bine ca măcar în toamnă să fie inclusă şi comuna Icuşeşti, pentru care a fost depusă cerere de foarte multă vreme.

Până acum erau trei comune în stânga Siretului fără microbuz şcolar – Boghicea, Bâra şi Icuşeşti, iar acum au rămas două, pentru că aceeaşi situaţie ca la Icuşeşti este întâlnită şi la Bâra, primarul Dănuţ Petrariu declarându-ne că “am făcut mai multe demersuri, dar nu am primit microbuz. Se pare că unii care au avut, au primit iarăşi, iar noi, cei care nu avem, nu vom mai primi!”. Totuşi, întrebarea persistă: când vor ajunge microbuzele şcolare la Icuşeşti şi Bâra, în condiţiile în care bugetele acestor comune nu pot fi comparate cu al Cordunului, bunăoară, care are două şcoli gimnaziale – una în reşedinţa comunei, cealaltă la Pildeşti, rămânând un singur sat, Simioneşti, cu oarece probleme, nu cinci ca la Icuşeşti? (C. NEGRU)

Articolul precedentReacții incredibile la materialul ”Crâșmă cu aprobarea școlii”
Articolul următorInterviu cu Marin Barbu, principalul Ceahlăului