cordun-primarieAcum câțiva ani SC MB Norus Biogaz SRL Iași a depus un proiect care prevede obținerea de energie electrică și termică prin folosirea resurselor regenerabile de energie, respectiv construcția unei centrale electrice de termoficare pe bază de biogaz în Roman.

În august 2012, SC MB Norus Biogaz, a cumpărat de la o persoană fizică un teren de 4,3 hectare, în apropiere de noul cartier din comuna Cordun. Situat în imediata vecinătate a unei zone industriale (fabrica de zahăr Agrana), a unei LEA (linii electrice aeriene) de 220 kV, a unei conducte subterane de transport gaze naturale și a unui drum județean, amplasamentul ar fi îndeplinit condițiile pentru obținerea avizelor de mediu și de urbanism, doar că în imediata apropiere se află un cartier de locuințe nou construit, iar la Primăria Cordun sunt depuse cereri din partea unor proprietari de teren pentru emiterea unui Plan Urbanistic Zonal care vizează construcția de noi locuințe.

Locuitorii din Cordun care au case în apropierea terenului unde se intenţiona construcţia fabricii de biogaz s-au opus încă de la început proiectului, invocând perspectiva poluării. Primăria comunei Cordun și-a susţinut contribuabilii, iar cordunenii au reclamat la Agenția pentru Protecția Mediului Neamț, la Prefectura Neamț, au cerut sprijin și protecție mai multor autorități, dar au trimis un memoriu inclusiv premierului Victor Ponta.

În ciuda opoziției cordunenilor, a memoriilor și sesizărilor lor, Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamț a eliberat avizul de mediu firmei MB Norus în august 2013.

De la această fază conflictul s-a mutat în instanță. Consiliul Local Cordun a atacat în instanţă avizele de la Mediu şi de la Direcţia de Sănătate Publică, pe contencios administrativ, iar – pe de altă parte – foarte mulţi cetăţeni care locuiesc în zona respectivă au deschis acţiune în instanţă, fiind chemaţi să-şi dea acordul pentru vecinătate.

Procesele s-au tot judecat, din 2013 și până acum, cu termene peste termene, cu amânări peste amânări, la Tribunalul Neamț, apoi cu recursuri la Curtea de Apel Bacău, până ieri, 24 noiembrie, când Curtea a dat sentința definitivă:

”Soluția pe scurt: … Casează, în parte, sentinţa civilă nr. 221/CA din 25.06.2015 pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. 4929/103/2013 şi, rejudecând cauza în fond: Admite acţiunea principală formulată de reclamanta Comuna Cordun şi acţiunea conexă formulată de reclamanţii … Anulează decizia nr. 5540/2.08.2013 privind emiterea avizului de mediu şi avizul de mediu nr. 4/12.08.2013 emise de pârâta Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ… Obligă intima-pârâtă Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ şi intimata-intervenientă S.C. MB Norus Biogaz S.R.L. Iaşi să plătească recurentei-reclamant Comuna Cordun suma de 100 de lei reprezentând cheltuieli de judecată în recurs. Obligă intima-pârâtă Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ şi intimata-intervenientă S.C. MB Norus Biogaz S.R.L. Iaşi să plătească recurenţilor-reclamanţi şi recurenţilor-intervenienţi al căror recurs a fost admis, suma de 2.200 de lei reprezentând cheltuieli de judecată în recurs. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 24.11.2016.”

Așadar, după mai bine de 3 ani, cordunenii au câștigat procesul cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ și își pot vedea liniștiți de treburi, în satul lor mai puțin poluat decât se preconiza…

(D.A.)

Articolul precedentPropunere șoc la Piatra Neamț: consilierii locali și Primăria să plătească parcările pentru cetățeni!
Articolul următorDr. Tudor Sălăvăstru, proaspăt consilier local: „Urmează să mă acomodez”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.