pisicaUn bărbat din Iași, care are o casă de vacanță în Durău, și-a exasperat vecinii, pentru că a reușit să adune în curte vreo 30 de pisici adulte și aproape 20 de pui. ”Le aduce cu portbagajul de la Iași, eu cred că le fură”, spune unul dintre vecini. ”Are un albastru de Rusia, un jaguar, vreo două birmaneze, persane, deci nu sunt numai mâțe pe care lumea să le arunce pe stradă, mai ales într/un oraș ca Iașiul. Poate că n-ar fi rău să vină poliția un pic și să-l întrebe de unde le are. Un albastru de Rusia, de exemplu, se vinde cu 1000 de euro. Și după ce le aduce, nu are grijă de ele. El vine o dată pe săptămână de la Iași și, între timp, pisicile nu au mâncare și sunt vai de ele. Când vine frigul or să moară de tuberculoză sau de pneumonie”.

Alți vecini în schimb, sunt preocupați, deocamdată, de mirosurile insuportabile și de disconfortul creat de atâtea animale, lăsate câte o săptămână, două, să se ”descurce” de capul lor.

Vă închipuiți ce înseamnă pe temperaturile din această vară să lași în stare de libertate aceste animale care sunt flămânde 3-4 zile pe săptămână, proprietarul fiind plecat, crescute în iarbă de 0.5-1 m înălțime,’”hălăduind“ după hrană prin toată stațiunea!”, ne-a declarat Paul Grigoraș,un alt vecin. ”Nefiind vaccinate, sterilizate, deparazitate, pot fi purtătoare de boli foarte grave, iar pentru om sunt un real pericol, mai ales că în stațiune sunt tabere de copii. Unii dintre vecini sunt de părere că ar trebui otrăvite, însă eu nu sunt de acord, pentru că bietele animale nu au nicio vină”.

Paul Grigoraș a făcut o plângere către Direcția Sanitară-Veterninară Neamț, iar în ziua de 21 iulie, trei doamne s-au dus la Durău și au văzut, printre gard, ”situația de la fața locului”. Au întocmit o notă de inspecție, în care au consemnat că, într-adevăr, pisicile nu au condiții de ”bunăstare și de cazare”, că vecinii suportă un ”miros dezagreabil”, dar soluții concrete n-au găsit. În schimb au consemnat o sugestie, în aceeași notă de inspecție: ”Le sugerăm vecinilor care suportă miros și mizerie, să apeleze la o asociație de protecție a animalelor, pentru rezolvarea atât a situației acestora, cât și rezolvarea disconfortului creat”.

Problema este că vecinii n-au găsit nicio asociație care să se ocupe cu salvarea pisicilor din curțile propriilor stăpâni, dar nici la primărie n-au găsit vreun sprijin, pe principiul că omul face ce vrea în curtea lui. Și, desigur, face ce vrea și cu nervii și sănătatea vecinilor!

Cristina MIRCEA

2 COMENTARII

  1. Va multumesc pt.promptitudine! Deja se vad primele masuri,cosirea ierbii si dupa cum declara unul din “cosasi”,strangerea a cca.8 pisoi morti gasiti prin iarba-SPUNEA, CA NU A VAZUT IN VIATA LUI ASEMENEA MIZERIE.Inca o data multumesc zch-VALI SI CRISTINA!

Comments are closed.