Actualizare:
În principiu, pe parbriz nu ar trebui să fie nimic care să obtureze sau să limiteze câmpul vizual al conducătorului auto. Sunt observate în trafic TIR-uri care au în bord tot felul de autocolante de diverse dimensiuni sau foarte multe jucării de pluș. În mod clar, în orice colț ar fi, acestea limitează vizibilitatea. Desigur, nimeni nu este absurd și de exemplu în cazul obiectelor de mici dimensiuni, de exemplu odorizantele auto, nu se poate vorbi de acest lucru, dar repet, nu doar parbrizul, dar și luneta și geamurile laterale trebuie să fie libere”, a declarat comisarul șef Bogdan Paleu, șeful Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț. Faptul că legea nu prevede în mod clar și explicit ce poate fi pus pe parbrizul unei mașini și ce nu, totul rămâne la bunăvoința agentului constatator.

Știre inițială: Conducătorii auto care pun tot felul de accesorii în parbriz limitând în acest fel vizibilitatea pot fi sancționați cu amenzi consistente, care depășesc 3.000 de lei. Măsura este prevăzută în Codul Rutier și nu se referă doar la accesoriile din parbriz ci și la cele din lunetă sau geamurile laterale. Această prevedere s-a impus după ce au fost depistate în trafic mașini care aveau bordul plin de jucării din pluș, afișe de diverse dimensiuni, precum și alte obiecte care limitează vizibilitatea conducătorului auto.Amenzi de 3300 lei pentru obturarea parbrizului

Conform Codului Rutier 2024 nu pot fi aplicate pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale afișe, reclame sau înscrisuri care scad vizibilitatea sub nivelul permis. Acestea ar putea diminua claritatea vizuală, influențează lumina și pot afecta citirea unui număr de înmatriculare. Normele în vigoare nu prevăd dimensiuni exacte pentru aceste obiecte, totuși poate fi sancționată prezența accesoriilor care în mod evident obstrucționează funcționarea corectă a mașinii, farurile sau semnalizarea.

În cazul în care polițiștii rutieri consideră că sunt obiecte care obturează vizibilitatea sau afectează funcționarea dispozitivelor de semnalizare sau iluminare ale vehiculului, fapta este contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.485 și 3.300 lei. Nu sunt considerate ca fiind periculoase obiectele de mici dimensiuni precum odorizantele auto de orice tip sau micile obiecte de cult, gen cruciulițe sau iconițe mici.

(G. S.)

Articolul precedentCurtea Constituțională motivează de ce a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale
Articolul următorVIDEO. Deschiderea cursurilor clasei de actorie a Școlii Populare de Artă