Cod portocaliu de ploi și inundații până duminică seara la ora 21.00, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiJudețul Neamț se afă în continuare sub avertizare cod portocaliu de ploi abundente și risc de producere a inundațiilor. Codul rămâne în vigoare până pe 17 iunie, ora 21.00. În acest context, sâmbătă, 16.06.2018, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și au fost stabilite măsurile care se impun în astfel de situații.

“Județul Neamț se află sub avertizare de COD PORTOCALIU de precipitații și avertizare hidrologică COD PORTOCALIU pentru bazinele hidrografice Moldova, Bistrița, (bazin superior și afluenți, bazin mijlociu și inferior), Trotuș – Tazlău (bazin mijlociu și inferior), Bîrlad (bazin superior și afluenți, bazin mijlociu și inferior). Avertizarea hidrologică este pentru intervalul 16.06.2018 ora 22.00 până la 18.06.2018 ora 12.00. Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele cursuri de apă mici din județ. În intervalul 16.06. ora 21.00 – 17.06.2018 ora 21.00 va ploua torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregista cantități de apă ce vor depăși pe arii extinse 40 l/mp și local 60…70 l/mp.

Va fi instituit serviciul de permanență, la sediul tuturor primăriilor și al Instituției Prefectului – județul Neamț. Va fi atenționată populația, instituțiile și operatorii economici, prin afișarea în locuri publice și mass media. Se va asigura supravegherea permanentă, pe durata avertizării, a podurilor, podeţelor şi a altor secţiuni înguste de pe cursurile de apă, în scopul evitării blocării lor cu materiale, precum şi a zonelor în care este posibilă formarea torenţilor. Se vor îndepărta materialele ce pot obtura cursurile de apă la formarea viiturilor, se vor decolmata podurile și podețele, canalele, șanțurile și rigolele pentru a asigura scurgerea apelor. Vor fi evacuate animalele, în special stânele, din albiile cursurilor de apă, după caz. Vor fi pregătite pentru intervenție mijloacele și utilajele din dotarea Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență sau a operatorilor economici. Vor fi informați deținătorii de acumulări privind deversarea controlată a acumulărilor și iazurilor pentru a putea prelua cantitățile de apă prognozate și pentru atenuarea viiturilor. Se va supraveghea rețeaua hidrografică, atât din sistemul național, cât și a cele locale cu personal de specialitate și vor fi transmise datele, conform fluxului informațional. Se vor organiza şi executa misiunile de recunoaştere, în zonele potenţial a fi afectate, cu accent pe starea lucrărilor de apărare. Se vor pune în aplicare, la nevoie, măsurile prevăzute în planurile de evacuare, cu accent pe locurile destinate cazării persoanelor posibil afectate, în situația în care se impune evacuarea populaţiei”, se arată în comunicatul de presă al Instituției Prefectului județul Neamț. (E.C.)

Articolul precedentCurți inundate și gospodării fără curent electric în urma ploilor torențiale. Galerie Foto
Articolul următorL5 Primele 6 clasate invitate în Liga a IV-a
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.