0:00

Vremea caniculară din regiunea Moldovei continuă. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare cod galben valabilă astăzi, 19 iunie, pentru toate cele șase județe din regiunea Nord Est.

Temperaturile maxime se vor situa între 32 și 35 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură umezeală (ITU) atingând și depășind ușor pragul critic de 80 de unități. Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade, menționează comunicatul ANM.

Cod galben de caniculă în Moldova. Temperaturi maxime de până la 35 de grade Celsius, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Recomandări al ISU Neamț privind protecția populaţiei pe timpul caniculei

Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice).

Evitaţi aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00 – 18.00.

Purtaţi haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.

Beţi 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici).

Mâncați fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă), mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică.

Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucuri carbogazoase) în cantitate mare.

Evitaţi alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală.

Nu consumaţi alcool – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei.

Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie.

Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme.

Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră.

Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară, să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmului activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător”, recomandări venite din partea reprezentanților ISU Neamț.

Denisa Popa

Articolul precedentCinci străzi din Piatra-Neamț fără apă
Articolul următorAlătură-te voluntarilor din pasiune de la ISU Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.