Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a depus, miercuri, 2 aprilie, aplicația de finanțare pentru proiectul Drumului Expres Bacău – Piatra Neamț, prin Programul Transport 2021-2027.

Realizarea acestui drum expres va facilita o conexiune rapidă între Bacău și Piatra Neamț, conectând municipiul Piatra Neamț la rețeaua TEN-T Core.

Sursă video: Facebook / Compania Națională de Investiții Rutiere

Cine se bate pentru contractul pe Drumul Expres Piatra Neamț – Bacău

Pentru realizarea proiectului, CNIR a primit șapte oferte din partea unor companii și asocieri de firme:

  • Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S. (ofertant unic);
  • Asocierea Trace Group Hold, Yüksel İnşaat Anonim Şirketi, Citadina 98, Oldroad Construct, Creative Road Design, ADD Global Design SRL, Tancrad;
  • Asocierea SA & PE Construct SRL, Tehnostrade SRL, Spedition UMB;
  • Asocierea Precon Transilvania SRL, Automagistral-Pivden SRL, Conextrust;
  • Asocierea Bog’Art, Rotary Construcții Mentenanță, Concelex, X-Way Infrastructure;
  • Asocierea Biskon Yapi Anonim Sirketi, Ilgaz Construction, Straco Holding;
  • Asocierea Danlin XXL, Groma Hold LTD, Intertranscom Impex SRL., Evropeiski Patishta, Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi.

WhatsApp Image 2025 04 03 at 11.24.25Proiectul a fost scos la licitație ca un singur lot, iar durata de realizare este estimată la 48 de luni, dintre care 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuția lucrărilor.

Potrivit CNIR, valoarea totală estimată a proiectului este de 9.139.021.842,25 lei (inclusiv TVA). Din această sumă, 40% (3.078.669.009,30 lei) este finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 60% (6.060.352.832,95 lei) reprezintă contribuția din Bugetul de Stat al României.

Contractul de finanțare va putea fi semnat ulterior finalizării etapelor de evaluare și selecție, conform prevederilor Ghidului Solicitantului pentru PT 2021-2027.

Pentru a sprijini incluziunea socială, CNIR a introdus criterii suplimentare pentru constructorii care angajează persoane fără loc de muncă din județele Bacău și Neamț, precum și forță de muncă din sistemul penitenciar.

„Pentru construirea acestui Drum Expres, conform estimării din Studiul de Fezabilitate sunt necesare, pe toată durata execuției, 1800 de locuri de muncă. De aceea, pentru a încuraja incluziunea socială, concept pe care l-am promovat în toate licitațiile de execuție,  în criteriile de atribuire am prevăzut acordarea punctajului suplimentar pentru constructorul care angajează persoane fără loc de muncă din județele Bacău și Neamț.

Și tot pentru a încuraja incluziunea socială, în premieră, în cadrul criteriilor de atribuire am decis acordarea punctajului suplimentar constructorilor care utilizează forță de muncă din sistemul penitenciar și aici mă refer exclusiv la deținuții care doresc să lucreze, având astfel posibilitatea ca, după eliberare, să se reintegreze mai ușor în societate și să dețină și o calificare.  Este un demers pe care îl realizăm în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor”, a declarat Gabriel Budescu, directorul general al CNIR.

Denisa POPA

Foto – video: Facebook/CNIR

Articolul precedentANAF anunță lucrări de mentenanță la sistemul informatic: se pot înregistra întreruperi totale
Articolul următorNeamț. Accident pe E85. Două persoane au fost rănite
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.