Într-un document dat publicității astăzi, 10 septembrie, Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării împotriva Covid 19 (CNCAV) a completat instrucţiunile privind situaţiile speciale, cu recomandări pentru cei care au efectuat doar o singură doză. Asta în contextul creșterii cazurilor de infectare cu tulpina Delta, mai contagioasă, argumentează forul. „Se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin, față de cel administrat la prima doză, atunci când există o recomandare medicală atestată printr-un document medical (bilet de externare, scrisoare medicală, adeverință medicală) și asumată de un medic cu drept de liberă practică. În acest caz, în centrul de vaccinare va fi păstrată o copie după recomandarea medicală, atașată formularului de triaj medical și pacientul va semna consimțământul informat”, se precizează în comunicat.
În cazul femeilor însărcinate, a celor care vor să devină mame și a mamelor care alăptează, similar cu orice persoană cu vârsta de minim 12 ani, argumentele și recomandările societăților științifice internaționale și ale Societății de Obstetrică și Ginecologie din România sunt în favoarea vaccinării. „Pot beneficia de orice tip de vaccin dintre cele autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului și administrate pe teritoriul național”, potrivit aceleiași surse.
CNCAV mai atenţionează că este important ca schema completă de vaccinare să se facă, pe cât posibil, cu acelaşi tip de vaccin. Există însă şi situaţii speciale în care este recomandată administrarea unui alt tip. În cazul celor care s-au vaccinat cu Pfizer sau Moderna atunci când au făcut şoc anafilactic sau miocardită/pericardită la prima administrare. Pentru cei care au fost vaccinaţi cu Astrazeneca şi au suferit şoc anafilactic sau sindrom de extravazare capilară sau sindrom de tromboză cu trombocitopenie este recomandat ca a doua doză să fie cu un alt tip de vaccin.
“Vaccinurile împotriva COVID-19 pot fi administrate simultan sau la orice interval de timp cu alt produs din Programul Național de Vaccinare (PNV) destinat copiilor și grupelor populaționale aflate la risc (vaccinarea antigripală, vaccinarea anti-HPV), profilaxia tetanosului sau alte produse vaccinale care dețin autorizație de punere pe piață în România. Administrarea acestora se poate realiza în depline condiții de siguranță, atât persoanelor care au primit doza 1, cât și doza 2 de vaccin anti COVID-19“, precizează CNCAV.
Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, potrivit sursei citate .
Angela Croitoru