După toate întârzierile legate de documentaţia uneia dintre cele mai importante autostrăzi, A8, cea care va lega Târgu-Mureş de Ungheni, Republica Moldova, în sfârşit se mai face un pas. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a aprobat, joi, 24 august, indicatorii tehnico-economici necesari lansării licitației pentru construcția secțiunii montane din Autostrada „Unirii” A8. Documentația pentru lansarea licitației necesare construcției secțiunii de autostradă Miercurea Nirajului-Leghin va fi elaborată după aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin hotărâre de guvern. Tronsonul are aproximativ 160 de kilometri de la Miercurea Nirajului (Mureș) la Leghin (Pipirig-Neamț). Costurile totale ale proiectului sunt estimate la circa 32 miliarde de lei, adică aproape 6,4 miliarde de euro și va fi finanțat parțial din fonduri europene nerambursabile.

CNAIR a aprobat indicatorii pentru secţiunea montană din Autostrada „Unirii”, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Am aprobat astăzi în CTE CNAIR indicatorii tehnico-economici necesari lansării licitației pentru construcția secțiunii II a Autostrăzii Târgu-Mureş –Târgu-Neamţ (A8)! Secțiunea Miercurea Nirajului – Leghin va avea o lungime totală de 159,2 km, iar traseul acesteia va include:

  • 5 noduri rutiere la intersctarea DN13A (Sovata), DN13B (Joseni), DN12 (Ditrău), DN15 (Tulgheş), DN15B (Pipirig);
  • 437 de structuri (119 poduri, 19 pasaje, 117 viaducte, 179 podețe);
  • 47 tuneluri, în lungime totală de 11,64 km (cu lungimi individuale cuprinse între 70 m și 940 m)”, anunţă Cristian Pistol, directorul general al CNAIR pe contul său de socializare.

CNAIR a aprobat indicatorii pentru secţiunea montană din Autostrada „Unirii”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPe tronsonul de mijloc, reactualizarea Studiului de Fezabilitate a început în 2019 și abia de curând a fost finalizată. Lansarea licitației pentru proiectare și execuție ar trebui să aibă loc până la finalul anului. Termenul iniţial de finalizare era 31 decembrie 2026, însă, în 2021, Camera Deputaţilor a decis ca acesta să fie amânat până la 31 decembrie 2030.

Angela Croitoru

Articolul precedentAplicație gratuită pentru verificarea locurilor de cazare
Articolul următorFinanțiștii continuă protestele, după eșecul negocierilor de ieri
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.