reclama autocenter

protest iulie apa 01

Aproximativ 200 de reprezentanți ai asociațiilor de proprietari din Piatra Neamț au protestat în fața Palatului Administrativ, în speranța că prețul apei potabile și al serviciilor de canalizare va fi redus. Demonstrația, cea de a doua în ultimele două luni, a fost organizată de Dragoș Seceleanu, unul dintre reprezentanții asociațiilor de proprietari din Piatra Neamț. În fața protestatarilor, acesta a citit un memoriu, pe care l-a prezentat mai departe și conducerii Prefecturii Neamț, cu soluții care să ducă la scăderea prețului apei potabile în tot județul Neamț.

”Domnule Dughir, de ce nu opriți apa la Primăria Piatra Neamț și la societățile comerciale ale Consiliului Local Piatra Neamț? Apa Serv ar trebui să colecteze debitele și banii de la toate instituțiile publice și societățile comerciale care nu plătesc apa, Apa Serv colectează acești bani în funcție de interese. Furnizorul de apă interpretează legile cum vrea. De câte ori a fost câte o inițiativă legislativă sau s-a semnat ceva pe noi nu ne-a chemat nimeni să ne consulte. Apa Serv nu respectă prevederile Legii 241, prețul apei este exagerat, iar calitatea acesteia este proastă. Oameni buni, ne-a ajuns cuțitul la os. Noi nu suntem manipulatori, însă ceea ce facem noi acum deranjează pe unii”, a spus la portavoce Dragoș Seceleanu.

„Mint ca o gazetă americană”

A fost de ajuns pentru ca cei prezenți, înarmați cu câteva pancarte, în marea lor majoritate pensionari, să înceapă să scandeze sloganuri precum ”Hoții să plece de la Apa Serv”, ”Jos conducerea de la Apa Serv”, ”Demisia”. ”Ăștia mint ca o gazetă americană și își bat joc de noi. Ar trebui să nu mai plătim nici o factură la apă timp de câteva luni, pentru ca apoi Apa Serv să ajungă la faliment. Așa ceva nu se poate. Marea majoritate suntem pensionari și unii au pensii de câte trei milioane jumătate. Nu este normal așa ceva. De ce nu vine președintele Tărâță să discute cu noi? Suntem noi pensionari dar nu suntem proști”, spunea revoltată o doamnă în vârstă, participant activ la mitingul de protest.

”Nu este normal ce se întâmplă. La Piatra Neamț apa costă 8 lei, iar la Iași și la Bacău prețul este la jumătate. De ce acolo se poate și la noi nu. Înțeleg că alte servicii costă, dar apa vine de la Cel de Sus. De ce este atât de scumpă?”, țipa unul dintre protestatari, pentru a se putea distinge dintre celelalte voci

„Să-și dea demisia”

Valul de nemulțumiri, strigate la portavoce, a continuat inclusiv cu câteva injurii aduse conducerii Consiliului Județean Neamț, dar și a Primăriei Piatra Neamț care, în opinia membrilor asociațiilor de proprietari sunt principalele vinovate de creșterea prețului la apă rece și canalizare.

”Oameni buni, am votat Ștefan, am votat Tărâță. Dughir, la Apa Serv are salariu de zeci de mii de euro. Au tot la dispoziție, mașini, șoferi salarii. Noi cum să ne descurcăm cu pensiile care le avem. Ei au totul de-a gata, pe spatele nostru. Stăm aici și vorbim, dar vorbim degeaba, când o să vă uitați pe factura de la apă o să vă faceți cruce. Aceștia ar trebui să-și caute alte locuri de muncă, să-și dea demisia”, își declara deschis oful un alt participant la acțiunea de protest.

Prefectul Lazăr: „Şi eu plătesc apa. Prețul este mare”

La scurt timp după începerea mitingului, o delegație a protestatarilor, condusă de Dragoș Seceleanu a mers să discute cu prefectul de Neamț, George Lazăr, în speranța că demersurile oamenilor vor ajunge acolo unde trebuie. Între timp restul reprezentanților asociațiilor de proprietari au povestit pe rând la portavoce și alte nemulțumiri legate de traiul de zi cu zi, însă pentru că discuțiile dintre prefect și delegația asociațiilor de proprietari au durat mai bine de o oră, unii dintre protestatari și-au pierdut răbdarea și au plecat fiecare la treburile lor.

”Este o nemulțumire în masă, a populației în general, pentru că vorbim aici de interesul cetățenilor din Neamț. Nu este o acțiune izolată, vorbim despre mulți oameni nemulțumiți, iar vorbind din punct de vedere uman, și eu plătesc apa, iar procentul prin care a crescut prețul este destul de mare față de puterea noastră financiară, s-a scumpit tot, deci pot să-i înțeleg pe acești oameni pentru că au dreptate, sunt pe aceeași baricadă cu cetățenii. Vorbind în termeni de legalitate, încă din legislatura trecută, Consiliul Județean Neamț a aprobat contractul de management cu finanțare UE și a aprobat de asemenea și acești pași care înseamnă scumpirea apei. Este adevărat însă și faptul că în contract nu se spune că majorarea treptată a tarifului la apă trebuie făcută într-un anumit procent. Am discutat atât cu conducerea Apa Serv, cât și cu președintele Consiliului Județean Neamț, nu cred că în 2013 prețul va scădea, dar vom studia ceea ce se întâmplă astfel încât acest preț să stagneze. Pentru 2014 ar trebui să existe un management mai deschis al celor de la Apa Serv”, a declarat George Lazăr, prefect al județului Neamț.

 Soluţii propuse de protestatari

Dragoș Seceleanu a prezentat și câteva soluții prin care tariful per metru cub la apă și canalizare ar putea fi diminuat, iar printre respectivele soluții se află și aceea a reducerii cheltuielilor Apa Serv cu personalul și transformarea apei potabile în produs alimentar, astfel încât să se reducă costurile cu TVA-ul.

protest iulie apa 02

protest iulie apa 03

protest iulie apa 04

protest iulie apa 05

protest iulie apa 06

protest iulie apa seceleanu 01

protest iulie apa seceleanu 02

Articolul precedentPRM Neamț, organizaţia cu doi lideri
Articolul următorLansări de carte cu poeţi ieşeni