Consiliul Judeţean Neamţ a primit vizita reprezentanţilor Organismului Intemediar Regional Bacău, care au efectuat o inspecţie pe teren a Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Neamţ” (SMID), în vederea recepţiei finale a contractului de lucrări “Proiectarea şi execuţia Staţiei de transfer Târgu Neamţ, a Staţiei de transfer Taşca, a Staţiilor de transfer şi sortare Cordun şi a platformelor de colectare a deşeurilor, judeţul Neamţ, România”.
Au fost vizitate obiectivele de investiţii Staţia de Sortare şi Transfer Cordun, Staţia de Transfer Târgu Neamţ şi în comuna Horia punctele de colectare a deşeurilor. Spre satisfacţia autorităţilor judeţene nemţene, obiectivele de investiţii se prezintă la un nivel tehnic apreciat de către reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene.
“Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Neamţ este al treilea proiect pe ţară finalizat, ca nivel de investiţie, urmând ca operatorii care vor utiliza instalaţiile şi vor asigura colectarea şi transportul deşeurilor la depozitul judeţean să fie desemnaţi prin licitaţie deschisă în următoarele luni. Estimăm depunerea ofertelor în luna februarie 2016 pentru Zona II, şi martie – aprilie pentru zonele I, III şi IV”, a declarat Mihaela Popa, manager de proiect.
Zona I din acest proiect cuprinde municipiul Piatra Neamţ, oraşul Roznov şi 25 de comune învecinate; Zona II – municipiul Roman şi 25 de comune; Zona III – oraşul Târgu Neamţ şi 17 comune limitrofe, iar Zona IV – oraşul Bicaz şi 11 comune învecinate.
A doua parte a deplasării în judeţ a reprezentanţilor Organismului Intermediar Regional Bacău – Ministerul Fondurilor Europene a presupus o vizită pe contractul de lucrări “Construirea depozitului judeţean de deşeuri din Girov şi închiderea celor trei depozite neconforme de la Bicaz, Târgu Neamţ, Roman, judeţul Neamţ, România”. Delegaţia a ajuns la depozitele de la Roman şi Târgu Neamţ – închise şi ecologizate prin proiect, şi depozitul judeţean de la Girov.
“Investiţiile din proiect – mă refer la partea de construcţii – au fost terminate conform graficului. Este un proiect extrem de important pentru judeţul Neamţ, aliniat la prevederile Uniunii Europene, care vizează creşterea calităţii vieţii, a gradului de civilizaţie, protecţia mediului şi, nu în ultimul rând, s-au asigurat locuri de muncă pentru oameni din judeţ. Valoarea totală a acestui proiect este de 121.864.079 de lei, fără TVA, din care, contribuţia bugetului judeţului la cheltuielile eligibile este de 6.703.000 de lei”, a declarat Constantin Iacoban, preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ. (ZCH NEWS)