joaca parcCititorii ZCH NEWS lansează propuneri pentru salvarea locurilor de joacă din Piatra Neamţ din “ghearele” vandalilor. În acest sens, pe adresa de e-mail a redacţiei am recepţionat un mesaj de la dna. Anca Gherasim, pe care îl redăm integral:

„In contextul unui numar din ce in ce mai mare de acte de vandalism asupra parculetelor de joaca pentru copii, multe aflate intre blocuri, propun o solutie prin care simplii cetateni sa se implice in comunitate, sa lupte pentru imbunatatirea acestui aspect concret din orasul lor, sa-si asume responsabilitati, prin crearea functiei informale de Responsabil loc de joaca. Ideea isi are originea in exemplul oferit de administratiile locale din orasele germane in care exista Pate fur Spielplatz, tradus mot-a-mot ca Nas al locului de joaca, o mama sau un pensionar, o persoana activa care locuieste in apropierea parcului, care iubeste copiii, ordinea si armonia sociala. Responsabilul cauta sa implice parintii, bunicii si copiii din zona in mentinerea unui climat civilizat, curat si sigur in parc. Urmareste ca toti copiii sa foloseasca corespunzator scranciobele, sa fie respectate orele de joaca, semnalizeaza directia Primariei care se ocupa de intretinerea parcurilor daca observa ca un scranciob are nevoie de reparatii sau daca angajatii de la salubritate nu curaţa corespunzator parcul. El nu este un justitiar, nu are autoritatea din partea administratiei locale de a da amenzi sau avertismente. El reprezinta ochii autoritatilor locale, anunta Politia daca observa desfasurarea unor actiuni periculoase. Responsabilul nu este platit, el isi asuma un angajament civic in fata comunitatii. Primaria poate organiza lunar intruniri ale tuturor Responsabililor din parcurile pentru copii pentru a a face schimb de experienta, pentru a se intalni cu reprezentanti ai municipalitatii. Pe termen mediu si lung, aceasta initiativa ar putea spori sentimentul de comuniune sociala, apropia vecinii si generatiile de locatari din cartiere, imbunatati relatia dintre membrii comunitatii, Politia Locala si administratia locala. Ce parere aveti despre o astfel de initiativa, cum credeti ca am putea implica din ce in ce mai multi cetateni in actul de administratie locala? Va multumesc! Cu respect, Anca Gherasim”.

Vă rugăm să comentaţi această iniţiativă, iar dacă aveţi şi alte idei sunteţi invitaţi să le împărtăşiţi aici cu ceilalţi cititori, locuitori ai municipiului Piatra Neamţ. (ZCH NEWS)

Articolul precedentACTUALIZARE Fostul ministru Gabriel Berca reţinut de DNA! COMUNICAT DNA
Articolul următorMountain Dew te trimite la competiția Dew Tour pentru skateri amatori, în Amsterdam
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

4 COMENTARII

  1. Germania vs. Romania . Am asa un gand ca n-o sa mearga. Nu mai usor ar fi sa instaleze niste camere video ?

    • Cele 2 solutii nu se exclud. Si daca se instaleaza camerele, dupa producerea unui incident cineva trebuie sa anunte rapid Politia pentru a prelua materialul de pe camera. Sigur, solutia atragerii comunitatii locale nu va da rezultate peste noapte, este mai degraba cu bataie lunga. Ideea este de a antrena si stimula spiritul civic, de a mai renunta la “Nu e treaba mea, nu ma priveste”.

      • Aveti dreptate in ceea ce priveste spiritul civic, conditiile in care se joaca ai nostri copii ne privesc pe noi toti. Dar am o intrebare: cand a fost efectuata ultima data o reparatie intr-un parc pentru copii? In Precista, de exemplu? Ma indoiesc ca nu se cunoaste starea jalnica in care se afla cele mai multe din locurile de joaca. Lipsa completa de inspiratie a celor care le-au realizat este o alta discutie.

      • Probabil ca se cunosc unele probleme. M-am bucurat cand am aflat recent ca primaria a lansat portalul http://www.piatapublica.ro in care cetatenii discuta intre ei si raporteaza probleme administratiei. Am scris acolo despre parculetul din zona Piata 22 Decembrie si astept sa rezolve problemele prezentate. Eu cred ca oricat de profesionista si de bine intentionata ar fi o administratie, ceea ce de multe ori nu e cazul la noi, cetatenii trebuie sa vegheze, sa se implice, sa fie cu ochii in 4 asupra fiecarei actiuni care-i afecteaza.

Comments are closed.