Sunt aproximativ 8.000 de contracte de muncă suspendate în județul Neamț, pentru perioada 27 martie-6 aprilie. Situația a fost comunicată Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț după centralizarea datelor la nivelul Inspecției Muncii București. În județul Neamț existau 78.791 de salariați activi și 87.195 contracte de muncă active.
Majoritatea salariaților din județul Neamț care nu mai pot merge la muncă după instituirea stării de urgență, ca măsură de prevenire a răspândirii noului virus, provin de la firme cu activitate în industria hotelieră, restaurante, cazare, din firme de comerț și de prestări servicii.
După data de 16 martie, când a fost decretată starea de urgență și limitate activitățile publice, economice, culturale, sportive, mai multe firme s-au văzut obligate să-și suspende activitatea. Prin reglementările adoptate ulterior, au fost exceptate unitățile de alimentație publică ce pot asigura comenzi „din mers” și la domiciliul clienților. Au fost suspendate și activitățile de tratament balnear, cele de îngrijire personală.
Ulterior, s-a permis comercializarea produselor electronice și electrocasnice prin livrare la sediul clientului și vânzarea produselor și serviciilor de optică medicală. Accesul populației la servicii stomatologice a fost permisă doar pentru nevoi medicale urgente. O parte din transportatorii de persoane a fost, de asemenea, afectată de măsurile de distanțare socială adoptate, odată ce munca de la domiciliu a fost permisă și reglementată ca alternativă de protecție, inclusiv economică. (C.I.)
Din ce traiesc acesti oameni?Si asa aveau salarii foarte mici.Totusi ,munca lor adauga bani la bugetul de stat din care sunt rasfatati bugetarii.Din ce isi va plati statul bugetarii?!!!