0:00

„Ciobănaşul” de la Tupilaţi la „Nedeia mocănească” de la Covasna, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ansamblul folcloric ”Ciobănaşul” al Căminului cultural Tupilaţi, ansamblu ce prezintă frumoasele tradiţii şi obiceiuri de pe Valea Moldovei, este invitat, duminică, 21 iulie 2013, la tradiţionala sărbătoare păstorească ”Nedeia mocănească” de la Covasna. Această sărbătoare, foarte cunoscută în zonă, se desfăşoară în mirifica Vale a Zânelor, de regulă ea având loc în cea mai apropiată  duminică de Sf. Ilie. Sărbătoarea este legată de viaţa de păstori a românilor de aici.

Ciobanii coboară în sat şi își aleg mireasa. „Nedeia mocănească” oferă spectacolul păstrării în timp a tradiţiilor şi obiceiurilor oierilor de prin partea locului, dar şi o trecere în revistă a frumuseţii portului, dansului şi cântecului popular. Sărbătoarea este inedită şi pentru că reuneşte toate generaţiile de oieri: bunici, copii, nepoţi, care, prin strădania şi dragostea lor, duc mai departe datinile şi obiceiurile. Pornit iniţial ca o întâlnire între locuitorii satelor răsfirate prin munţi, pentru ca oamenii să-şi găsească mai uşor partenerul sau partenera de viaţă, cu timpul târgul a devenit un prilej de promovare a tradiţiilor populare, a dansului şi a muzicii folclorice. Asemenea târguri se desfăşoară în mai multe locuri, pe vârfuri de munte, ca întâlniri de socializare, de petreceri şi schimburi de bunuri, obiecte şi alimente necesare vieţii. „Nedeia mocănească” de la Valea Zânelor din Covasna este una dintre sărbătorile de suflet ale oamenilor locului, devenind un fel de brand al locului ce ilustrează un mod de viaţă autentic, în care creşterea animalelor are un rol foarte important, fiind o ocupaţie din moşi-strămoşi, transmisă din generaţie în generaţie. Aceasta sărbătoare capătă o importanţă deosebită odată cu trecerea timpului, devenind treptat o nedeie-târg, sărbătoare cu interesante manifestări de etnografie şi folclor românesc, care reuşeşte să adune în fiecare an mocanii răspândiţi în diferite zone ale ţării şi nu numai.

Ansamblul de la Tupilaţi este coordonat de Romică  Leonte, directorul Căminului cultural, şi va prezenta, alături de recunoscute ansambluri din țară,  portul, jocul şi cântecul de la noi prin grupul de fluieraşi, grupul de dansuri bărbăteşti  şi grupul folcloric ”Sânzienele”. De remarcat faptul că din recuzita mocanilor de la Tupilaţi fac parte cunoscutele ștergarele moldovenești cusute de mână și glugile ciobănești, confecţionate sau achiziţionate de artistul popular Mariana  Leonte, din partea Muzeului sătesc Tupilați. (N. SAVA)

„Ciobănaşul” de la Tupilaţi la „Nedeia mocănească” de la Covasna, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Ciobănaşul” de la Tupilaţi la „Nedeia mocănească” de la Covasna, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Ciobănaşul” de la Tupilaţi la „Nedeia mocănească” de la Covasna, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentFerdinand „Întregitorul” – 86 de ani de la moarte
Articolul următorLansarea Iniţiativei România Liberală – Neamț