0:00

Cine plătește indemnizația doctorului Andrița?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Conducerea actuală a Spitalului Județean de Urgență Neamț are de rezolvat o problemă extrem de delicată. Curtea de Conturi a stabilit că doctorul Valeriu Andrița, fostul șef al secției de Reumatologie a spitalului, ar fi încasat o indemnizație de conducere, care ar fi fost acordată nelegal. Având ca termen de rezolvare data de 30 iunie, decizia Curții sună foarte tehnic: ”Stabilirea întinderii prejudiciului, de către ordonatorul de credite, cauzat de plata fără temei legal a indemnizației de conducere (estimat la control la 29.327 lei) și dispunerea măsurilor pentru recuperarea acesteia (venitul net) și regularizarea cu bugetele aferente (contribuții asigurat și angajator)…” În felul acesta, Curtea de Conturi îl obligă pe managerul  general al spitalului să ia măsuri de recuperare a banilor. Pe principiul că nu poți cere cuiva bani înapoi, din moment ce i-ai dat printr-o decizie, probabil se va ajunge la cei care au semnat decizia.  Adică la foștii șefi de la spital sau chiar la actualul director, ceea ce ar putea face ca lucrurile să fie foarte vesele și să crească și mai mult cota de popularitatea a doctorului Lazăr.

Cum s-a ajuns la această situație, să recunoaștem ridicolă? Cităm: ”Pentru un medic care a exercitat funcția de șef de secție după împlinirea vârstei de pensionare s-a plătit nelegal îndemnizație de conducere, deși, conform legislației în materie, este prevăzut faptul că, la împlinirea vârstei de 65 de ani, medicii nu pot participa la concurs și nici nu pot fi numiți în una din funcțiile de conducere, inclusiv cea de șef de secție. Au fost efectuate plăți fără bază legală, reprezentând indemnizație de conducere pentru perioada iulie 2006 – ianuarie 2010, estimate la suma totală de 29.327 lei, din care 16.116 lei venit net, 6.349 lei contribuții angajator și 6.862 lei contribuții asigurat.” Legislația permite medicilor să profeseze după 65 de ani, să poată fi șefi de secție, dacă sunt profesori universitari și dacă lucrează în spitale clinice. În cazul doctorului Andrița, s-a reținut faptul că n-ar îndeplini aceste condiții și de aceea ar trebui ca spitalul să recupereze sumele respective.

Pentru ziarul ”Ceahlăul”, domnul doctor Valeriu Andrița s-a declarat bucuros că cineva, adică noi, s-a gândit să-i ceară părerea și lui: ”Sunteți primii care mă întreabă despre ce a constatat Curtea de Conturi. Eu stau liniștit, le-am spus că am fost șef de secție pentru că nimeni altcineva nu îndeplinea condițiile de vechime. Vă mai spun vouă că sunt doctor în medicină și de acest aspect nu a ținut nimeni cont!”

Dacă titlul de doctor era suficient pentru obținerea funcției de șef de secție, nu știm. În raportul de control se fac niște trimiteri, care ar trebui să combată argumentele doctorului Andrița: ”Referitor la susținerile potrivit  cărora «secția dispunea de 3 medici dintre care niciunul nu avea dreptul legal de a ocupa acest post», iar… «când postul a fost scos la concurs, s-au prezentat medici care nu aveau vechimea corespunzătoare preluării funcției de medic șef de secție…», acestea au fost infirmate de jr. Livia Voinea și ec. Carmen Nicoleta Moroșanu, care arată că, în perioada 2006 – 2008… «dl. doctor Gaube Constantin, din motive de sănătate, nu a putut accepta funcția de medic șef secție», deci îndeplinea condițiile pentru ocuparea postului, respectiv «domnul dr. Lazăr Ioan a dispus doar scoaterea la concurs a postului de medic șef secție Reumatologie, nu și încetarea numirii cu delegație… mai mult, numirea i-a fost prelungită tot pentru 6 luni, de la data de 1 iulie 2009», drept urmare concursul nu a mai avut loc.

Va fi interesant de văzut dacă banii se vor recupera și de la cine.

Valentin BĂLĂNESCU

Articolul precedentO bortă și un bortoi
Articolul următor„Cultură și civilizație în România”, la Neamț