roman gadinti dezbatere 01Marți, 17 mai, în sala de consiliu a Primăriei Roman s-a desfășurat dezbaterea ”Cum s-ar putea restaura și introduce în circuitul public de valori istorico-arheologice ale Romanului – cetatea de la Gâdinți, vatră a orașului medieval, din secolul al XIV-lea”, informează municipalitatea romaşcană, pe pagina proprie de Facebook.

“Obiectivele dezbaterii au fost: prezentarea sintezei Studiului istoric, dr. V. Ursachi; întocmirea și aprobarea unui Program de acțiune pe etape; înființarea unui grup de inițiativă pentru recuperarea istorică a cetății, printr-un Acord prealabil de parteneriat a membrilor fondatori; propunerea pentru realizarea unui Studiu de prefezabilitate, pentru punerea în valoare a cetății de la Gâdinți și introducerea ei în circuitul turistic”, precizează aceeaşi sursă.

roman gadinti dezbatere 02La dezbaterea moderată de primarul Laurențiu Leoreanu, cei prezenți și-au exprimat acordul pentru constituirea unei grup de inițiativă pentru recuperarea istorică a cetății.

“Primul obiectiv absolut necesar pentru a se demara studiul de fezabilitate este preluarea în administrarea municipiului Roman a sitului istoric, operațiune pentru care, cu sprijinul Direcției pentru Cultură Neamț, se va iniția o Hotărâre de Guvern, care să includă obiectivul în patrimoniul statului. Ministerul Culturii va putea sprijini acțiunile propuse prin atribuirea administrării terenului către municipiul Roman”, potrivit sursei citate.

Despre Cetatea Gâdinţi puteţi citi AICI. (ZCH NEWS; FOTO: Facebook Primăria Roman)