0:00

Certificatul energetic, necesar sau doar o taxă în plus?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Din 20 iulie, contractul de vânzare-cumpărare şi chiar cel de închiriere vor putea fi anulate, dacă locuinţa nu este auditată din punct de vedere energetic. Potrivit legii care reglementează performanța energetică a locuințelor, certificatul energetic va trebui prezentat obligatoriu atât la vânzarea, cât și la închirierea unui imobil. Mai precis, proprietarul va fi obligat să pună la dispoziția potențialului cumpărător sau chiriaș, înainte de perfectarea contractului, o copie a certificatului energetic al locuinței pe care o vinde sau o închiriază. Altfel, contractul de vânzare-cumpărare sau închiriere poate fi supus nulității. Certificatul energetic cuprinde valori de referinţă prevăzute în reglementările tehnice în vigoare, care permit clienţilor să compare şi să evalueze performanţa energetică a clădirii. În funcţie de energia consumată pentru încălzire, climatizare sau iluminat, clădirea primeşte un indicativ de la A la G. Sunt definite astfel, 7 clase energetice: A (foarte eficient energetic), B, C, D, E, F şi G (foarte puţin eficient energetic). În urma expertizei energetice, consultantul specializat va întocmi un Raport de Expertiză Energetică a clădirii, document care va conţine principalele caracteristici tehnice şi energetice ale imobilului expertizat, precum şi toate datele referitoare la modul de determinare a consumului total anual de căldură pentru încălzire şi apă caldă.

Piatra Neamţ: 49 de blocuri cu certificat

În Piatra Neamț există 49 de blocuri anvelopate termic și care dețin certificate energetic, însă eventualii vânzători ai locuințelor din acele blocuri nu au nici un avantaj, în cazul unui contract de vânzare-cumpărare tot fiind nevoiți să prezinte certificate energetice individuale, pentru aparatmentul ce face obiectul contractului. Singurul avantaj ar fi acela că, o dată izolate termic, blocurile în cauză  sunt mai călduroase deci, coeficientul trecut pe certificatul energetic ar fi unul mai bun.

”În primul rând este lege, iar noi trebuie să încercăm în momentul de față să găsim soluții să îndeplinim condițiile impuse de lege. Sigur că în momentul în care avem solicitări vom face demersurile pentru obținerea acestor certificate pentru locuințele a căror reabilitare termică s-a făcut prin intermediul Primăriei Piatra Neamț, dar numai în condițiile înstrăinării. Există o întreagă procedură pe care trebuie să o urmăm și noi și toată lumea; la notariate există o listă cu auditorii agreaţi care întocmesc certificate energetice”, a declarat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamț.

Notarii: o taxă în plus

Din punctul de vedere al notarilor, obligați conform legii, să ceară certificatul energetic în momentul parafării unui contract de vânzare-cumpărare sau a unuia de închiriere, aceasta este doar o taxă în plus pe care oamenii trebuie să o achite. Lista cu societățile autorizate să elibereze astfel de certificate poate fi consultată la notariatele publice.

”Aceste certificate energetice sunt obligatorii și noi la rândul nostru suntem obligați să le cerem odată cu încheierea unui contract de vânzare-cumpărare, a unui contract de comodat, închiriere sau a unei donații. Dacă oamenii nu au un astfel de certificat îi îndrumăm sau le spunem de la care firme autorizate pot obţine certificatul energetic, în birourile notariale găsindu-se de obicei oferte ale firmelor care fac expertize în vederea acordării certificatului energetic. Asta este, este o taxă în plus care trebuie achitată și care împovărează oamenii”, a precizat Ana Ioniță, notar public în municipiul Piatra Neamț și în același timp consilier local.
Expertizele se fac pe bază de contract de servicii încheiat între solicitantul certificatului energetic şi consultantul energetic, iar tarifele pornesc de la 200 de lei/locuinţă. Companiile de audit energetic percep tarife cuprinse între 200 şi 400 de lei pentru un apartament obişnuit, în funcție de numărul de camere, iar pentru case individuale, vile şi alte clădiri rezidenţiale cu suprafaţa de cel mult 250 de metri pătraţi, tarifele pot fi de la 500 până la 1.800 de lei. Pentru suprafeţe mai mari, tarifele sunt negociabile, clădirile comerciale, aparţinând companiilor sau persoanelor juridice, fiind auditate contra unor sume cuprinse între 4,5 și 13 lei/mp.

 Certificatul energetic, necesar sau doar o taxă în plus?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Irina CĂLIN

Certificatul energetic, necesar sau doar o taxă în plus?

Articolul precedentEveniment editorial – Adrian Alui Gheorghe: „Urma”
Articolul următorTransferuri de criză la FC Ceahlăul

1 COMENTARIU

  1. O alta prostie a unei minti demente din guvernarea romaneasca. Aceste certificate vor fi emise in mare parte, fara nici o documentare si pe banda rulanta numai si numai pt. un castig rapid. Daca apartamentul meu este izolat cu polistiren de 10 cm grosime si-i dovedesc cumparatorului acest fapt nu este deajuns? Daca vrea el certificat sa-l plateasca. Se face orice sa se scoata cat mai multi bani din buzunarul cetateanului pt. niste probleme minore. Si daca apartamentul care este cumparat nu are izolatie , ce se intampla? il cumpar mai ieftin si-i fac eu izolatia.
    Daca tot nu te ajuta statul sa izolEzi casa , sa plateasca el certificatele energetice.
    TOTUL ESTE O MARE TAMPENIE !

Comentariile sunt închise.