cersetori 1Se văd în mai toate orașele, în fața centrelor comerciale, în piețe, chiar și pe stradă. Sunt, parcă, fără număr. Primesc amenzi în fiecare zi, însă nu renunță, pentru că a fi cerșetor este o ocupație bănoasă în județ. Iar ”profesioniștii” migrează zilnic înspre orașe, din cele mai îndepărtate comune. Autoritățile, ca de obicei, își recunosc neputința, spun că vina este a oamenilor care le dau bani cerșetorilor și, până la o eventuală rezolvare, nu pot decât să înregistreze în bugetul local gaura neagră a amenzilor, pe care cerșetorii le primesc mereu, dar nu le achită niciodată.

cersetori 2Numai la Piatra Neamț, în primele luni ale acestui an, Poliția Locală a dat 1.000 de amenzi celor care apelează la mila trecătorilor. ”Sunt cu zecile și nu știm cum să le mai facem față. Dacă dăm 30 de amenzi pe zi, cum s-a întâmplat în ultima perioadă, 10-15 sunt pentru cerșetorie. Sunt familii întregi care vin în fiecare dimineață în oraș, din comunele limitrofe, și împânzesc parcările centrelor comerciale, piața și chiar bulevardele. Îi adunăm, îi legitimăm pe cei care au acte de identitate și îi conducem spre ieșirea din oraș către localitățile de unde provin. Avem zeci de adrese și comunicări cu primării precum Girov sau Războieni. Fenomenul este greu de stopat. Amenzile nu le plătesc niciodată. Unii dintre ei nu au acte de identitate sau sunt expirate. Vin de la Girov, de exemplu, lasă căruța în livadă, la intrarea în oraș, după care pornesc pe jos prin tot orașul, cu copii mici cu cărucioare. Nici asistența socială nu are ce să le facă. Iar trecătorii, oamenii, nu ar trebui să le dea bani”, a declarat Eugen Pancu, director al Poliției Locale Piatra Neamț.

Direcția Taxe și Impozite a comunei Războieni are de încasat lunar cam 10.000 de lei doar din amenzile pentru cerșetorie adunate de locuitorii comunei. ”Cred că noi, Girov și Vânători batem recordul în materie de astfel de amenzi. Pană acum, au ajuns la noi 200 de procese verbale pentru cerșetorie, de la începutul anului, iar într-un an de zile se adună 1,5 miliarde de lei vechi. Nici noi nu știm cum să mai facem, cum să-i oprim”, a declarat Sebastian Țarălungă, primarul comunei Războieni. (E.C.)

 

Articolul precedent(P) Primarul Lucian Micu despre apa romașcanilor: ”Ne dorim servicii mai bune pe care să le oferim cetățenilor”
Articolul următorS-a confirmat rujeola în cazul sugarului mort!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.