0:00

Problema romilor cerșetori din comuna Vânători care fac necazuri în Târgu Neamț a stârnit nemulțumirea Poliției Locale din Târgu Neamț, iar după reacțiile șefului acesteia, au venit, în replică, reacțiile șefului poliției locale din Vânători, așa, ca de la șef la șef și de la polițist la polițist.

Cerșetorii din Vânători – varianta poliției locale comunale, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiVasile Săvoiu consideră că problema romilor ține de sistem și de lipsa unei legislații coerente și susține că, din cauza asta, el nu poate decât să constate procesele verbale și amenzile, care, spune el, nu sunt puține. Bunăoară, numai unui singur cerșetor i s-au adunat amenzi în valoare de aproximativ 300 de milioane de lei vechi, ceea ce a produs nețărmurită bucurie în rândul celor din Primăria Vânători Neamț, care trebuie să încaseze banii, dar n-au nicio șansă să facă asta.

Cerșetorii din Vânători – varianta poliției locale comunale, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPoliția Locală din Vânători, împreună cu Poliția Locală din Târgu Neamț au organizat mai multe acțiuni de identificare și sancționare a cetățenilor de etnie romă, conform Legii 61/1991, acțiuni organizate la inițiativa ambelor poliții locale. La aceste acțiuni au participat și funcționari din cadrul Serviciului de Asistență Socială de la Primăria Vânători. Competența în luarea măsurilor împotriva celor care încalcă orice prevedere legală pe raza orașului Târgu Neamț revine organelor abilitate de pe raza Unității Administrativ Teritoriale din oraș. Poliția Locală Vânători nu are competența de a aplica sancțiuni pe raza orașului. Vom continua colaborarea cu colegii noștri de la Târgu-Neamț în vederea prevenirii și sancționării actelor de cerșetorie. Și pe raza comunei noastre au fost identificați la cerșit cetățeni de etnie romă și au fost sancționați contravențional conform art. 3, punctul 33 din Legea 61/1991 cu amendă contravențională. Și aici putem exemplifica: Trandafir Miclovan, Trandafir Gheorghe, Miron Salcia, Copoț Dragoș, Lăcătuș Emilian și alții. Noi nu putem îngrădi și interzice dreptul oricărui cetățean de a se deplasa pe raza oricărei localități. Primăria se încarcă cu miliarde de lei vechi în urma acestor amenzi neplătite. Se întocmesc dosare și se trimit la Judecătorie, unde instanța transformă cuantumul amenzii în muncă în folosul comunității. Astfel, la primărie ajunge mandatul de executare a muncii în folosul comunității și unde în conformitate cu prevederile OUG 55/2002 trecem la identificarea contravenientului, stabilirea locului unde urmează să execute munca în folosul comunității. Pentru cei care nu se prezintă la muncă sau refuză, mandatele sunt trimise înapoi la Judecătorie, iar instanța poate stabili din nou amenda. Este nevoie de o inițiativă legislativă pentru cei care nu execută muncă în folosul comunității. Până în anul 2016 se făcea și închisoare pentru cei care refuzau. La nivelul Poliției Locale de la începutul anului 2015 avem un număr de 412 mandate de executare a muncii în folosul comunității. Avem cazuri de contravenienți la care s-au adunat peste 30 de mandate, amenzile însumând peste 300 de milioane lei vechi”, a declarat Vasile Săvoiu, adăugând că părinții minorilor prinși la cerșit au fost ”invitați la sediul Poliției Locale Vânători , fiind avertizați în scris că nu au voie să-și lase copiii la cerșit pe raza orașului Târgu Neamț”.

(C.T. STURZU)

 

Articolul precedentTrei corpuri de clădire din Piatra Neamț, încadrate în clasa a II-a de risc seismic
Articolul următor”Flori de Dragobete” de la Dumitru Bezem
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. actiunile mult laudate ale domnilor politisti nu sunt decat niste reactii la articolele din presa De fapt la o jumatate de an sau trimestru se marcheaza o astfel de actiune dar ca la carte, cu presa si televiziune in spate

Comentariile sunt închise.