reclama autocenter

drapel (2)

în capitala județului, steagurile au fost ridicate festiv, apoi, rapid coborâte în bernă • instituțiile și partidele cărora portdrapelul nu le-a permis coborârea, au arborat steaguri negre la tricolor pentru a respecta doliul național impus

Ziua Drapelului a picat anul acesta cu ziua de doliu național, decretată de Guvern din cauza accidentului din Muntenegru, așa că festivitatea n-a mai fost festivitate, ci scurt ceremonial, discursurile au fost și ele laconice și sobre, iar atmosfera, deși oficială, a fost una de tristețe conform cu regimul instaurat peste zi. În capitala de județ, în Piața Tricolorului, din vecinătatea Palatului Administrativ, la ora 10, s-au prezentat militarii Garnizoanei din oraș și toată suita oficialităților locale și județene. Au coborât din Casa Albă a județului prefectul George Lazăr, însoțit de subprefectul Vlad Angheluță, președintele CJ Culiță Tărâță, alături de vicepreședinții Emilia Arcan și Dan Manoliu, toți prezenți pentru a saluta drapelul național. Primăria Piatra Neamț a fost reprezentată de viceprimarul Aurelia Simionică. Conform cu hotărârea de Guvern transmisă în teritoriu, s-a renunțat la discursurile oficiale și la tradiționala paradă militară care încheia festivitățile. Tricolorul românesc a fost purtat de militarii Garnizoanei Piatra Neamț până la catargul unde urma să fie arborat, nu înainte însă ca prefectul să salute oficial drapelul de luptă al unității militare. În locul discursurilor, ceremonia a continuat cu citirea oficială a hotărârii Guvernului prin care 26 iunie a fost declarată zi de doliu național, în memoria românilor care și-au pierdut viața în accidentul din Muntenegru.
Drapelul României a fost binecuvântat de un preot, după care a fost sărutat de oficialitățile prezente. Simbolul național a fost arborat pe catargul din fața Prefecturii, nu înainte însă de intonarea imnului național și de păstrarea unui moment de reculegere. De îndată ce a fost suit pe portdrapel, steagul a și fost coborât în bernă.
La toate instituțiile publice din Piatra Neamț s-a petrecut la fel, la toate partidele, cel puțin cele cu vedere la stradă, așijderea. Pe unde suportul de steag n-a permis coborârea în bernă, s-a arborat alături de tricolor un drapel negru sau, cum au făcut cei de la PDL Neamț, o panglică neagră, pentru a respecta doliul impus.
”Guvernul a declarat ziua de 26 iunie zi de doliu național, dovada e faptul că drapelul e în bernă, iar noi respectăm momentele grele prin care trec familiile îndoliate ale victimelor accidentului din Muntenegru”, a declarat George Lazăr, prefect al județului Neamț, la încheierea ceremoniei din Piața Tricolorului.
Președintele Culiță Tărâță a transmis, în numele său și al instituției pe care o conduce, în primul rând condoleanțe celor peste care s-a abătut nenorocirea. ”Apoi, respectul pentru tricolor este legat de steagul nostru sfânt, este legat de patriotismul de care trebuie să dea dovadă orice cetățean. Respectul pentru tricolor este respect pentru nația română”, a spus Culiță Tărâță.
Irina CĂLIN

drapel (1)

drapel (3)

drapel (4)

drapel (5)

Articolul precedentPoetul şi profesorul Cezar Ţucu: „Oare Goe mai putea scoate capul pe fereastră, dacă vehiculele de călătorie erau Google sau Yahoo?”
Articolul următorBraconaj la Trifești