centrul-de-transfuzii-piatra-neamtCentrul de Transfuzie Sanguină din Piatra Neamț, locul de unde toate spitalele județului se „alimentează” cu necesarul de sânge, este în căutare de donatori. Asta pentru că, potrivit directoarei Victoria Marin, în prezent, pe stoc nu se mai găsește deloc sânge din grupa B, iar din grupele A și 0 mai este foarte puțin.

În perioada sărbătorilor de iarnă, numărul altruiștilor care au donat sânge a scăzut considerabil. „A fost o situație întâlnită în mai toată țara. La sfârșitul anului trecut, am avut sub 15 donatori pe zi, în condițiile în care media în celelalte zile a fost de aproximativ 20. Ieri și astăzi (3-4 ianuarie – n.red.) am avut ceva mai mulți donatori, însă stocurile cu sânge sunt foarte mici. Problema este că nu prea mai vin dintre donatorii vechi, cei care donau în medie de 2-3 pe an. De la aceștia puteam securiza plasma care este cerută de spitale. Facem apel către potențialii donatori, în sensul că pe toți ar trebui să ne privească acest aspect. Să încercăm să dăm o mână de ajutor!”, a spus Victoria Marin.

Pe de altă parte, se pare că de la Ministerul Sănătății lipsesc politicile eficiente care ar putea face ca centrele de transfuzii din țară să nu se confrunte cu un număr scăzut de donatori. Spre exemplu, la Piatra Neamț, Centrul de Transfuzii funcționează cu aparatură veche, de la începutul anilor ’90, iar personalul este sub normativ, așa cum ne-a relatat directoarea Centrului de Transfuzii. „Ăsta este adevărul. Cu mici excepții, aparatura cu care lucrăm acum pentru donarea de sânge este de la începutul anilor ’90. Ca să funcționeze în parametri normali, ar trebui schimbată măcar o dată la 10 ani. Despre personalul angajat cu care lucrăm, nu mai spun. Suntem 21 de persoane angajate, iar necesarul este undeva la 50. Am făcut referate peste referate la Institutul Național de Hematologie Transfuzională, prin care am cerut scoaterea la concurs a unor posturi, dar degeaba. Normarea, la noi, se face în funcție de cantitatea de sânge donată. Ori, la Piatra Neamț, de la an la an, am crescut calitatea serviciilor în acest sens. Cu personalul existent nu avem ocazia să facem promovare, nu avem cu să facem recoltări mobile”, a adăugat directoarea.

În această situație, sarcina cea mai dificilă, de a câștiga donatori, le revine medicilor care trebuie să-i convingă măcar pe aparținătorii pacienților aflați pe patul de spital că trebuie să meargă să doneze pentru a salva vieți. (Marian TEODOROF)

Articolul precedentACTUALIZARE: Cod „redus” de la PORTOCALIU la GALBEN în Neamţ şi Suceava!
Articolul următorBiblioteca „Kirileanu”: cum a fost 2016, cum va fi 2017?
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.