0:00

Crearea unui Centru de Excelență la Piatra Neamț al fotbalului juvenil a fost propusă noii conduceri a FRF de Toader Șteț, coordonatorul Centrului de Copii și Juniori ai Ceahlăului. Viziunea lui Toader Șteț a fost completată de propunerea venită din partea FRF, printr-un proiect suținut de secretarul general Gheorghe Chivorchian. Dacă acest proiect va beneficia de finanțare locală și/sau județeană, va fi unul de amploare, care se va întinde pe durata a cel puțin 10 ani.

Toader Șteț, referent zonal cu vechime în muncă

Munca de selecție a lui Toader Șteț și a antrenorilor a ajuns să fie apreciată de FRF, care l-a desemnat unul din cei 14 referenți zonali, ce urmăresc activitatea la nivelul copiilor și juniorilor, încă de pe vremea când președintele FRF era Mircea Sandu. Ține în permanență legătura cu antrenorii din Suceava, Neamț și Bacău, astfel încât o eventuală transformare a centrului într-unul regional de selecție și creștere al copiilor și juniorilor, ar fi un salt valoric, atât pentru Șteț cât și pentru colaboratorii săi. La Ceahlăul au fost promovați, în timp, Andrei Marc, Ichim, Achim, Popadiuc, Chitoșcă, Margină, Mateciuc sau Căruță, iar tineri de 15-16 ani, precum Drăghiceanu sau Chiruță sunt în atenția antrenorilor prim-divizionarei de fotbal.

“E meritul celor de la club, a dlui. Ștet, iar rezultatele centrului ne obligă să-i respectăm și mai mult pe cei de acolo. Suntem un club care se respectă și care vrea perfomanță. Întotdeauna ne-am axat pe acest nivel al copiilor și juniorilor. Dacă nu ai pasiune și dragoste pentru fotbal nu poți să rezolvezi problemele de la acest nivel. Trebuie să-ți și placă să faci asta”, a declarat Gheorghe Chivorchian, pe vremea când era președintele Ceahlăului.

Problema infrastructurii sportive

Șeful Centrului de copii și juniori al Ceahlăului, Toader Șteț a precizat că rezultatele bune ale clubului la sectorul juvenil nu pot fi realizabile dacă nu s-ar implica factorii locali și dacă nu ar exista o echipă de profesioniști. Reputatul tehnician a venit la Ceahlăul în 1992, contribuind la prima promovare a clubului pietrean în prima ligă, iar din 2007 a început restructurarea Centrului de copii și juniori, odată cu reabilitarea bazei sportive a Stadionului Municipal ”Ceahlăul”.

“Sunt în club din 1992. S-au făcut îmbunătățiri în ultimii ani, ca drept dovadă au apărut și calificările în turneele de elită. Suntem înscriși cu echipe la toate nivelele de vârstă și avem o anumită competență la nivel cu FRF, eu fiind antrenor zonal. Cea mai mare lacună este baza materială. Acum a reapărut reomologarea terenurilor, ceea ce obligă cluburile să se implice în rezolvarea acestei baze materiale”, este de părere Șteț.

În calitate de antrenor zonal a circulat și circulă des în zona de nord-est a Moldovei, considerată cea mai săracă din UE, iar semnul sărăciei și-a lăsat amprenta pe bazele sportive.

”În Suceava, dacă am merge la un joc de juniori, o să vedem că fotbalul se practică pe un teren fără iarbă, unde nici măcar echipe de liga a IV-a nu pot juca. La Botoșani, la fel, teren impracticabil efectiv, iar dezinteresul autorităților afecteaza acești copii. Sper ca din campionatul următor să rezolvăm aceste probleme, pentru că performanța nu are cum să vină în aceste condiții”, crede Șteț.

”Cupa Prichindelul”, baza piramidei

Modest, așa cum a fost tot timpul de-a lungul carierei, dar cu o dragoste imensă pentru fotbal, Toader Șteț a fost sufletul ”Cupei Prichindelul”, unde, în fiecare vară, aproximativ 400 de copii joacă fotbal de calitate pe terenurile Stadionului Municipal ”Ceahlăul”. Pentru Toader Șteț, manifestarea a fost un succes al cărui merit nu și l-a arogat niciodată, pentru că este un om ce crede, într-adevăr, în munca de echipă.

”Sunt 8 antrenori și 12 grupe. Nu ne intereseaza rezultatele, ci formarea juniorilor pentru a putea debuta la prima echipă. Un mare avantaj este că antrenorii primei echipe se orientează să urmărească jucători în propria gradină, dar pentru asta trebuie să aibă ce urmări. Antrenorul de azi lucrează de 10 ori mai mult față de ceea ce se lucra în trecut. Problema este că și în licee, sau școli generale, nu sunt destule ore de educație fizică și sport”, este de părere Șteț.

Propunerile lui Toader Șteț

În calitatea pe care o are, Toder șteț are și o viziune pentru viitorul centrelor de copii și juniori din țară.

”Am propus înființarea a cel puțin 4 echipe naționale regionale, din care putem scoate cel puțin 4 jucători pentru echipa națională. Selecția aceasta este o mare problemă și trebuie rezolvată. Sper ca șefii FRF să se aplece mai mult asupra acestui sector juvenil. Fără implicarea factorilor locali, a Statului și a FRF nu vom putea ieși din impas”, a declarat Toader Șteț, înainte de alegerile pentru șefia FRF.

Aceeași viziune a împărtășit-o și Gheorghe Chivorchian, ajuns între timp secretar general al FRF. Acesta susține că s-au trimis proiecte pentru a fi studiate, atât pe adresa Primăriei Piatra Neamț, cât și pe adresa CJ Neamț, numai că finanțarea sportului se va modifica esențial în 2015, când se va organiza o selecție de oferte, fapt menționat și de noul președinte interimar al CJ Constantin Iacoban.

„Am fi bucuroși să găsim sprijin la Piatra Neamț pentru un astfel de centru de excelență. Unele discuții s-au purtat și am trimis către factorii locali și județeni proiecte. Este vorba despre un proiect de revigorare a fotbalului românesc, pe cel puțin 10 ani și apoi de menținere a trendului ascendent pe care îl dorim noi“, a declarat Chivorchian. Fostul președinte al Ceahlăului a precizat că investiția FRF ar fi de 150.000 de euro pentru început, suma la care trebuie să se adauge si una a factorilor locali și județeni pentru cazare, masă și școlarizare pentru sportivii care vor face parte din viitorul centru de excelență.

„Ar fi vorba despre 25 de copii în primul an, 2015-2016, care ar fi în clasa a IX-a. Apoi, peste 4 ani s-ar ajunge la 100 de copii, câte 25 pe fiecare categorie de vârstă. Selecția va fi continuă. Când vom ajunge la finalul programului și vor fi achizitionați de cluburi, fotbaliștii vor fi daţi contra-cost, iar banii vor intra în contul clubului de la care a provenit și înapoi în contul Centrului de Excelență respectiv. Totul se va reinvesti. Plus că, în planul nostru, este să accesam și fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii sportive“, a conchis Chivorchian.

Mihai STOIAN

Articolul precedentRegizorul Andrei Şerban la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ
Articolul următorAltă majoritate, alte bătăi de cap