0:00

 Centre medico-sociale pentru vârstnici, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Numărul tot mai mare de persoane vârstnice, bolnave și fără familie, determină autoritățile din Neamț să caute soluții. O astfel de rezolvare, deși este abia în faza de propunere, ar fi înființarea unor centre de asistență socială, pe lângă primării.

”Personal m-am gândit că ar fi posibil amenajarea a câte una, două camere, cu paturi, unde să poată sta bătrânii, care nu se încadrează în grad de handicap, sunt în suferință, și nici nu au loc în căminele de bătrâni. Ar fi posibil acest lucru, pe lângă primării, iar primăriile ar putea face un efort bugetar în acest sens sau ar putea să aibă grijă de aceste persoane cu ajutorul celor care primesc ajutor prin legea 416. Trebuie găsite și altfel de soluții, pentru că sunt extrem de multe cazuri de acest gen, iar numărul centrelor de asistență medico-socială în Neamț este foarte mic”, a declarat Mihai Hanganu, consilier al președintelui CJ Neamț, pe probleme de asistență socială.

Ideea e bună! Dar de unde bani?

Ideea pare a fi împărtășită și de primari, însă opinia generală este că orice lucru de acest gen presupune cheltuieli de la bugetele locale și așa restrânse. O altă problemă ar fi spațiile necesare creării unor astfel de minicentre ”Și spațiu de unde? S-ar putea găsi totuși, dar este nevoie de bani. Noi abia avem fonduri să achităm salariile, dar pe viitor ideea este una bună”, a precizat Petre Zamfir, primar al comunei Crăcăoani.

”În Dobreni, nu sunt astfel de cazuri, dar pentru așa ceva trebuie foarte mulți bani, pentru a crea condiții, pentru dotări. Ideal ar fi înființarea unui centru de asistență socială pe un proiect cu finanțare europeană”, a declarat primarul Dan Ceaușu.

”Ideea nu e rea. La noi în comună nu sunt astfel de persoane, majoritatea bătrânilor, chiar dacă sunt bolnavi, au familii, sunt îngrijiți de copii, pentru că suntem o comună cu oameni gospodari. Dar dacă ar fi să se pună în practică o astfel de propunere ne-am descurca. Cred că avem și spațiul necesar, iar dacă punem mână de la mână Primăria, biserica… am reuși să facem ceva în acest sens”, a explicat Constantin Mătase, primar de Grumăzești.

Mai greu la oraş

Înființarea unor astfel de centre ar mai dificilă în orașe însă nu ar fi imposibil.

”Ideea e bună, dar nu poți pune pe oricine să aibă grijă de un om bolnav. Este nevoie de asistenți sociali autorizați și de personal medical. Ideale ar fi centrele de asistență medico-socială dar, ca de obicei, nu e ușor să faci nimic fără sacrificii financiare”, a declarat  Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamț.

”Ideea de a avea grijă de acești oameni bolnavi și neputincioși e foarte bună, însă e nevoie de o strategie”, a precizat Adrian Grigoraș, viceprimar de Piatra Neamț.

Dacă se va considera că ideea înființării acestor centre pe lângă primării este o propunere viabilă, aceasta va fi transformată într-un proiect ce va fi supus aprobării Consiliului Județean. (I. CĂLIN)

Articolul precedentCeahlăul – FC Brașov 1-1 (0-0): Primul recul
Articolul următorRegina Ana şi-a schimbat religia, pentru a fi cu poporul ei