0:00

Centralele container scoase la mezat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Primăria Piatra Neamț va încerca, cu aprobarea Consiliului Local, să creeze cadrul legal prin care să poată să vândă, să concesioneze sau să închirieze vechile centrale SACET, spațiile în care acestea au funcționat sau terenurile aferente. Mai mult, deși cele aproximativ 150 de centrale termice au fost cumpărate și montate pe bani grei, acestea vor fi date pe degeaba altor administrații din alte orașe, dacă consilierii locali vor fi de acord, mai ales că solicitările nu lipsesc. Pentru că nu își mai găsesc funcționalitate, Primăria încearcă să scape de cele aproape 150 de centrale termice care au alimentat timp de câțiva ani cu energie termică locuitorii racordați la sistemul centralizat.  Pentru acest lucru este însă nevoie de aprobarea Consiliului Local. Cât privește utilajele propriu-zise care formează de fapt centralele în cauză, acestea vor fi donate altor entități care au depus deja solicitări la Primăria Piatra Neamț.

„Conform legii putem transfera aceste centrale cu titlu gratuit, către alte administrații locale sau instituții, acestea se pot valorifica într-un fel sau altul conform legii. Există suficient de multe solicitări pentru a primi gratis respectivele centrale. Terenurile care vor rămâne libere aparțin municipalității și vor putea fi vândute, închiriate sau concesionate”, a declarat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamț.

Primăria Piatra Neamț are tot interesul ca cele 150 de centrale tip SACET să fie valorificate într-un fel sau altul pentru că nu de puține ori, piesele existente în acestea le-au făcut cu ochiul anumitor categorii de persoane. Încă din toamna anului trecut municipalitatea s-a gândit la un sistem de monitorizare și de montare a unor alarme la respectivele obiective însă proiectul s-a dovedit a fi mult prea costisitor în condițiile în care doar 20 din cele 150 de centrale termice au mai deservit populația. Centralele tip container au fost achiziționate și montate în urmă cu ceva ani în ideea de a păstra sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. Și, deși proiectul a costat mulți bani, nu a avut succes pentru că tot mai mulți pietreni au renunțat la sistemul centralizat și și-au montat centrale termice de apartament. În Piatra Neamț doar 3.000 de apartamente mai sunt racordate la sistemul centralizat, iar societatea furnizoare este în insolvență. (I. CĂLIN)

Articolul precedentAccident mortal la Apa Serv
Articolul următor5 IUNIE – ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI