laureatiDupă prima repartizare la licee, care a avut loc marți, 19 iulie, preferințele absolvenților de clasa a VIII-a s-au văzut în ultimele medii înregistrate la unitățile școlare cele mai căutate. De altfel, acestea sunt și cele mai bine cotate, deoarece au de partea lor și cei mai mulți absolvenți de gimnaziu. Totuși, dintre județele Moldovei, doar două licee au reușit să se numere printre primele 50 de specializări din țară, în funcție de mediile de admitere.

Colegiul Național din Iași s-a situate pe locul al 16-lea, cu specializarea Matematică-Informatică – ultima medie 9,64. Pe locul 23, s-a poziționat Colegiul Național ”Emil Racoviță” din Iași, cu specializarea Matematică-Informatică – ultima medie fiind 9,58, iar pe locul 25, la egalitate de medii, se află Colegiul Național Iași – cu specializarea Științe ale naturii (media 9,57) și Colegiul Național ”Petru Rareș” din Suceava – specializarea Matematică-Informatică. Pe locul 30 s-a clasat Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” din Suceava, cu specializarea Matematică-Informatică – media 9,55

Extreme de admitere

O balanță a admiterii, atunci când punem în față mediile cele mai mici cu care s-a intrat la cele mai bune licee și mediile cele mai mici cu care s-a putut câștiga „statutul” de licean, ne arată două lumi paralele.

Bacău: Cea mai mare medie – 9,25 a fost la CN ”Gheorghe Vrânceanu” din Bacău, iar cea mai mică medie a fost 2,23 la Colegiul Tehnic ”Ion Borcea” din Buhuși. Au rămas 695 locuri libere.

Botoșani: Cea mai mare medie – 9,25 a fost la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Botoșani și cea mai mică medie 2,46 s-a „contorizat” la Liceul Teoretic ”Anastsie Basota” din Pomirla. Au rămas 559 locuri libere.

Iași: Cea mai mare medie – 9,64 la Colegiul Național Iași și cea mai mică medie a fost 2,80 la Liceul Teoretic ”Lascăr Rosetti” din Răducăneni. Au mai rămas 407 locuri libere.

Neamț:  Cea mai mare medie – 8,92, la Colegiul Național ”Roman Vodă” din Roman și cea mai mică medie a fost 2,25 la Colegiul Tehnic ”Danubiana” din Roman. Au rămas 104 locuri libere.

Suceava: Cea mai mare medie – 9,57 la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Suceava și cea mai mică medie a fost 2,27 la Liceul Tehnologic ”Oltea Doamna” din Dolhasca. Au rămas 884 de locuri libere.

Vaslui: Cea mai mare medie – 9,43 la Liceul Teoretic ”Mihail Kogălniceanu” din Vaslui și cea mai mică medie a fost 2,34 la Liceul Tehnologic din Puiești. Au rămas 765 locuri libere. (Marian TEODOROF)

 

Articolul precedentPosibilităţi de transfer la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova
Articolul următorNeamț -Titularizare pe bază de fițuici: 11 candidați s-au îmbolnăvit subit când au văzut subiectele
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.