Un mesteacăn, care a depășit înălțimea de 3 metri, crește nestingherit și nederanjat de nimeni, în zidul istoric din spatele Primăriei Piatra Neamț, în partea dinspre strada Dimitrie Ernici.
Rădăcinile au început deja să distrugă partea în care ”sapă”, dar nici alături situația nu este mai bună, pentru că pietrele cad de la sine și fără a beneficia de vreun ”ajutor”. Probabil că acesta este motivul care a stat la baza inițiativei ”gospodărești” de a monta un indicator care interzice accesul în zonă.
În rest, chiar dacă s-a derulat un grandios proiect cu fonduri europene pentru restaurarea și punerea în valoarea a ansamblului Curtea Domnească, se pare că dalele și spoturile au contat mai mult decât însuși zidul istoric, pe care nu l-a băgat nimeni în seamă. Nici atunci și, se vede treaba că nici acum. Mai lipsește să pună actuala administrație un mesaj de avertizare cu textul: ”Dă-te bă, că cade copacul!”.
După ce a trimis o adresă către primărie și a primit răspunsul că o reabilitarea a zidului ar depăși posibilitățile municipiului Piatra Neamț, Poliția Neamț a amendat primăria cu 8.000 de lei, pentru că nu-și îndeplinește obligația de a îngriji monumentul istoric. Sancțiunea a fost contestată în instanță, după ce-a fost achitată pe jumătate așa cum prevede legea. Până una alta, se poate spune că mesteacănul din zidul primăriei este cel mai scump copac din oraș.
Cât despre atitudine, nu doar că e discutabilă, ci de-a dreptul condamnabilă. Reprezentanții primăriei au adus drept argument un viitor proiect, în valoare de 2 milioane de lei, care el însuși este în faza de proiect și nu știe nimeni când și cum va fi aprobat. Este lădabil, oricum, să se aștepte finanțarea pentru un proiect și să nu pună nimeni mâna pe-o drujbă și să taie copacul. Și pe frații lui mai mici care au răsărit în apropiere. Sau poate edilii s-au gândit să valorifice brandul ”Ștefan cel Mare” la Piatra Neamț cu o ”pădure suspendată” pitită, ca să nu spunem ”chitită” în spatele primăriei.
”Am pregatit documentația tehnico-economică și aplicația de finanțare pentru proiectul «Conservarea, renovarea și protejarea Monumentului ~Ruine zid de incintă~, amplasat în Piața Curtea Domnească, str. Dimitrie Ernici, Piatra-Neamț», pentru care s-a solicitat finanțare prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE). Proiectul nu a obținut finanțare”, a declarat Gabriel Muraru, șeful Serviciului Comunicare din cadrul primăriei. ”Din păcate, nici în cadrul POR 2014-2020 AP 5, PI 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, proiectul nu atinge pragul de calitate impus de finanțator. Singura sursă de finanțare rămâne, așadar, bugetul local. Amenda respectivă a fost contestată pentru că nu am fost înștiințați în prealabil, așa cum ar fi fost normal, despre acest control și nici nu ne-au fost solicitate informații despre situația în care se află porțiunea de zid”.
Da, chiar așa! Cu totul altceva ar fi fost dacă primăria ar fi primit un anunț prealabil. Măcar ar fi avut timp să se pregătească de control, mai îndreptau rămurelele, curățau copacul, îi puneau o ață de mărțișor ca să-l ferească de descântece… (C.M.)