0:00

Cei 5 ani de-acasă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Remus Pricopie, ministrul Educației, vrea să introducă învățământul obligatoriu de la 5 ani, începând cu anul școlar 2015-2016. Aceasta înseamnă că învățământul obligatoriu va crește de le 11 ani la 12 ani. Motivul invocat de Pricopie este acela că „un copil care este deja într-un sistem formal de educație de la cinci ani are rezultate mult mai bune decât unul care nu participa la sistemul de educatie formală”.

În prezent, aproximativ 2% dintre antepreșcolari nu merg la grădiniță. În parte, pentru că părinții nu găsesc un loc la grădinițe, ori pentru că nu optează pentru această formă de învățământ. Inspectorii școlari din Neamț spun că problema locurilor disponibile din județ s-a „rezolvat” prin scăderea demografică.

„Este de luat în seamă și faptul că, în ultimii ani, din cauza diminuării natalității, numărul copiiilor care intră în îvățământul obligatoriu de stat este mai mic. Numărul grădinițelor din județul Neamț nu mai pune o problemă pentru o parte din părinții care nu reușeau să găsească un loc disponibil la grădinițe”, a declarat prof. Rodica Vădeanu, inspector școlar al ISJ Neamț.

În judeţul Neamț sunt aproximativ 80 de grădinițe, la care sunt înscriși peste 12.000 de copii. Nu mai puțin de 60 de unități sunt grădinițe cu program normal, 18 au program prelungit și una cu program săptămânal. Viorel Stan, inspectorul școlar general al ISJ Neamț precizează că includerea copiilor într-o formă obligatorie de învățământ este o intenție mai veche a Ministerului Educației, dar o vede pusă în aplicare după alte modele:

„Spre exemplu, în Anglia responsabilitatea asigurării educaţiei revine instituţiilor din domeniul educaţiei, autorităţilor locale, Bisericii. Ideea centrală este aceea că omul aparține comunității. Copilul, elevul este al nostru, al comunității. Îl formează pentru comunitatea din care face parte”.

Învăţământul britanic este obligatoriu între 5 şi 17 ani. Învăţământul primar începe la 5 ani şi durează până la 11 ani. Impunerea şcolarizării înainte de vârsta de 6 ani nu este un concept nou în Europa. Nu mai puțin de 11 ţări din Uniunea Europeană au asemenea prevederi. În prezent, sunt obligatorii clasa pregătitoare, clasele I-VIII și IX-X.

Marian TEODOROF

Articolul precedentComercianţii din Piaţa Centrală se plâng de frig
Articolul următorBoc, Hava şi Ştefan – absenţi la reuniunea PDL de la Braşov