Egal în mediocritate

Ceahlăul a terminat la egalitate primul meci oficial din 2014, dar în loc să forțeze victoria s-a complăcut într-un joc mediocru, specific campionatului Ligii I. Un joc ce trebuia câștigat prin toate mijloacele, s-a terminat egal, pentru că așa a fost gândită ”regia” și distribuția din teren a echipei ce trebuia, teoretic, să atace, adică Ceahlăul. Pietrenii au început jocul cu doi mijlocași defensivi, Achim și Onciu, în locul unui Lucas Garcia, care ar fi trebuit să fie pe post de pasator decisiv și care, este, un mijlocaș de construcție, ofensiv prin definiție. Dar, Garcia ”a dat în clocot”, încălzindu-se pe pista de atletism şi n-a bifat nici măcar un minut luni seară.

Nici antrenorul clujenilor, Miha Teja, nu s-a lăsat mai prejos, el fiind dispus să se apere toată noaptea la Piatra Neamț, numai să nu piardă, deoarece clujenii se zbat pentru evitarea retrogradării. A rezultat un joc la noroc, la ”ce-o ieși”, urât și fără perspective, care se pliază exact pe placul conducătorilor din Liga I, care se mulțumesc cu ”mica ciupeală” în loc să vizeze performanța. La prima acțiune periculoasă, după primul sfert de oră, portarul Calancea a ieșit aiurea pe o centrare simplă, și a palmat mingea în față, dar niciun jucător clujean n-a fost în stare să trimită reia în poarta goală. A fost ocazia care a mai trezit la viață echipa Ceahlăului, ce părea cantonată în propria treime, de parcă juca în deplasare.

Chitosca - la minge

A venit minutul 27 și centrarea ”plouată” de la 35 de metri a lui Slavickas, pe care Constantinescu a speculat-o promt, trimițând balonul cu capul, aproape de vinclu și arătând că este dispus să marcheze oricum și din orice poziție: 1-0 pentru gazde. Apoi, a urmat ratarea monumentală a lui Chitoșcă, la pasa inspirată a lui Golubovic, însă șutul tânărului mijlocaș pietrean a fost blocat în ultimă instanță. Tot Chitoșcă a mai avut o șansă să-l facă fericit pe Costel Ilie la debutul său ca antrenor principal pe banca tehnică a Ceahlăului, dar Veselovsky s-a opus majorării scorului.

Cor de fluierături

De la cabine Ceahlăul a ieșit hotărâtă să ”închidă” meciul, dar a lipsit scânteia ce declanșează focul de artificii. Achim, unul din cei mai constanți mijlocași ai pietrenilor a șutat de la marginea careului, după un dribling scurt, dar, din nou, s-a opus portarul Veselovsky, cel care a dat încredere clujenilor. În minutul 64, Machado a trecut pe lângă Onciu, a centrat în fața porții și de la marginea careului mic, cu destul noroc, Bucșă a împins mingea în poarta goală: 1-1. Dacă în tur, Alexandru Tudor l-a eliminat prea ușor pe Gheorghiu, acum l-a trimis la cabine în minutul 66 pe Golubovic, pentru cumul de cartonașe galbene, iar din înaltul tribunei oficiale șefii Ceahlăului au ”sunat” retragerea. Poate, un Vasile Miriuță ar fi riscat să obțină cele trei puncte, salvând spectacolul, dar Costel Ilie s-a dovedit a fi disciplinat și a închis jocul prin introducerea lui Ichim, în locul lui Chitoșcă. Clujul, incapabilă să verticalizeze, s-a mulțumit să paseze doar în lateral, contribuind la urâțenia egalului de pe municipalul pietrean, iar spectatorii au închis atmosfera de final cu un cor de fluierături.

De la ”cascadorii râsului” la regretul punctelor pierdute

“A fost un meci dificil și ne pare rău că n-am putut câștiga. Vreau să dedic acest gol lui Golubovic, care este sufletul acestei echipe și căruia îi pare cel mai rău pentru cartonașul roșu pe care l-a luat. Mai mult decizia i-a aparținut asistentului, care a semnalizat la faza respectivă. Dl. Tudor nu fluierase, inițial, nimic. Costel Ilie este un antrenor tânăr, care vrea mult să reușească în această meserie și pune foarte mult suflet în tot ceea ce face”, a declarat, la finalul partidei, Marian Constantinescu.

Cartonasul rosu aratat lui Golubovic

Antrenorul clujenilor Mihai Teja s-a arătat mâhnit pentru faptul că echipa pe care o antrenează nu a câştigat la Piatra Neamț, deși a jucat cu un om în plus, din minutul 66 al jocului: ”Am avut două reprize diferite. În prima repriză am jucat cu pase lungi, ne-am luat la trântă cu adversarul. Am luat un gol de cascadorii râsului, după o centrare de la 40 de metri și o reluare cu capul a celui mai mic atacant al gazdelor. Apoi am făcut o repriză secundă mai bună, dar trebuia să mai înscriem, pentru că suntem într-o situație disperată, în care ne luptăm să evităm retrogradarea și avem nevoie foarte mare de puncte. După eliminarea lui Golubovic, sunt două puncte pierdute”.

La conferința de presă, Bogdan Tablan, noul purtător de cuvânt al Ceahlăului l-a confundat pe Costel Ilie cu Costel Enache. După rectificarea făcută de principalul pietrenilor acesta a spus: ”S-a terminat 1-1 și pot să spun că este un rezultat nedrept. Au fost două reprize total diferite. Am avut o primă repriză bună, în care am avut ocazia de a închide meciul, dacă înscriam pentru 2-0 și în a doua repriză, am încercat să nu pierdem jocul, după eliminarea lui Golubovic. Pentru mine, sunt două puncte pierdute, dar la finalul campionatului va conta acest punct. Nu am ce să le reproșez jucătorilor, pentru că au dat dovadă de caracter, mai ales în repriza a doua când s-au apărat foarte bine. Nu vreau să comentez deciziile arbitrilor, dar Golubovic nu a avut un atac periculos la adversar când a primit al doilea cartonaș galben”.

Cristi SOROCEANU