0:00

Ceahlăul spune NU RASISMULUI!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

FC Ceahlăul s-a aliat campaniei NU RASISMULUI!, prin Centrul de copii și juniori, campanie ce își propune diminuarea actelor de discriminare, căreia i-au căzut victime sportivii în ultima perioadă. Această săptămână este denumită de micii fotbaliști ”Săptămâna Fotbal – Oameni”, iar prin acțiunile organizate copiii se alătură miilor de grupuri europene ce folosesc puterea fotbalului pentru a adopta o poziție unitară împotriva discriminării de orice fel. Antrenorul Costel Enache a ținut să precizeze că lupta împotriva rasismului se petrece pe plan mondial, nu numai pe plan național, iar la acțiune participă 388 de grupuri, din 66 de țări ale lumii.

Manifest împotriva discriminării

Costel Enache, reprezentantul ACS Ceahlăul 05, a prezentat scopul acțiunii în care Centrul de Copii și Juniori al clubului pietrean, unul din cele mai apreciate în țară, s-a implicat activ. ”Acțiunea are un scop foarte bine determinat. Organizația FOTBAL CONTRA RASISMULUI (FARE) luptă pentru înlăturarea rasismului, iar obiectivul este lupta împotriva discriminării, pe toate planurile. Vrem să atragem lângă noi oameni cu posibilități mai mici, sau cu anumite deficiențe, vrem să-i integrăm și să le acordăm o egalitate de șanse față de ceea ce vedem noi în normalitate”, a declarat Enache. Toader Șteț, coordonatorul Centrului de Copii și juniori al FC Ceahlăul este omul care s-a implicat foarte mult în acest proiect, pentru că este o activitate dedicată copiilor și juniorilor din cadrul clubului, cu ajutorul Centrului de plasament ”Ion Creangă”, care și-a propus să contribuie la eradicarea rasismului, mai ales în rândul copiilor, pentru ca acest fenomen să nu se perpetueze și cu sprijinul adulților. ”Acesta este alt obiectiv. Ne-am propus să fim mai umani, mai aplecați către latura necesităților unor categorii de oameni”, a mai spus Costel Enache.

Ceahlăul spune NU RASISMULUI!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Programul acțiunilor

FC Ceahlăul și FARE cred că fotbalul aparține oamenilor și transcede toate barierele, astfel încât toți cei implicați în fenomen pot fi denumiți ”oameni de fotbal”. ”Pe data de 17 octombrie, între orele 14.30 și 16, ACS Ceahlăul 05 va organiza în Sala de socializare a Stadionului Municipal o acțiune pe tema NU DISCRIMINĂRII, cu reprezentanți ai administrației locale, privind protecția copilului, sportivi și antrenori, profesori, pedagogi și copii proveniți din familii cu probleme sociale și probleme medicale. Acțiunea va cuprinde discursuri ale autorităților invitate la colocviu, prezentarea unor desene ale copiilor pe tema discriminării, distribuirea de către fotbaliștii asociației de materiale sportive copiilor proveniți din familii cu probleme sociale, iar sâmbătă, 18 octombrie, între orele 10 și 11.30 pe stadionul municipal se va desfășura un meci demonstrativ între două grupe de copii angrenate în campionatul național al juniorilor. În pauza partidei va fi realizată o coregrafie pe tema combaterii discriminării, iar spectatorii vor scanda din tribune. Nu rasismului! și Nu discriminării!”, a precizat profesorul Toader Șteț.

2.000 de activități la nivel local, în lume

Reprezentanții asociației FARE cred că această săptămână de acțiune reprezintă un timp inspirat în care discriminarea și excluziunea vor fi abordate la nivel local, pentru a trage un semnal de alarmă pe această temă, dar și pentru a rezolva problema discriminării. ”Ne așteptăm la peste 2.000 de activități, iar odată cu mișcarea fotbal – oameni să crească și capacitatea de a conta pe lucrul organizațiilor, cum ar fi ACS Ceahlăul 05, pentru a extinde acțiunea”, a declarat Piara Powar, directorul executiv al organizației FARE. ”Toată lumea aderă la lupta împotriva discriminării și lucrul ăsta e clar, chiar în meciurile din Liga Campionilor, sau din campionaul intern”, a precizat tehnicianul Costel Enache.

Fotbaliști integrați în echipe

Prezent la întrunire, Gelu Crăcană, ofițerul de presă al Ceahlăului a ridicat problema practicării sportului în centrele de asistență socială. ”Sunt activități, concursuri, iar în permanență în curtea Centrului Ion Creangă o să vedeți băieți care își organizează echipe. Ei tot timpul joacă fotbal, avem copii care învață la LPS Piatra Neamț și cei talentați sunt integrați în anumite echipe de performanță ce joacă la nivelul campionatului național”, a precizat profesorul Șteț. ”Ăsta este rostul nostru, să facem educație, deoarece copilul reproduce ceea ce vede în mediul în care își duce existența. E datoria noastră să educăm copii în această direcție: orice copil are drepturi egale în sport. Vrem să lucrăm mai mult preventiv. E de ajuns să se întâmple o dată și de aceea prevenția e cea mai bună soluție. E de ajuns să discriminezi un copil și, automat, nu i-ai respectat un drept acelui copil”, a remarcat, pe bună dreptate, antrenorul Costel Enache.

Combaterea discriminării în fotbalul profesionist

Acțiunea de prevenire și combatere a discriminării se desfășoară și la nivelul fotbalului profesionist, iar în manifestări s-au angrenat inclusiv echipele naționale ce joacă meciuri de calificare pentru EURO 2016. În Liga I, presa sportivă a declanșat o amplă campanie de combatere a rasismului după ce jucătorul Concordiei Chiajna, Wellington, a fost ţinta unui atac rasist din partea unui fan al Rapidului. Viorel Hizo, fostul technician al Ceahlăului, s-a alăturat celor care cer combaterea rasismului de pe stadioanele României şi îi critică pe cei care vin la meci doar pentru a înjura. „Este urât ce au făcut fanii Rapidului. Trebuie să ne aliniem şi să înţelegem ce însemnă civilizaţia pe stadioane. La meci ar trebui să poată veni întreaga familie şi nu doar bărbaţii. E un jucător care are un contract de muncă, nu ar trebui jignit şi apostrofat în vreun fel”, a spus Viorel Hizo.

Mihai STOIAN

Articolul precedentTrei ani de aniversări nefericite pentru suferinzi / Spitalul Bicaz aproape de deschiderea oficială
Articolul următorPortocaliul politic nu se șterge cu tot diluantul din lume