0:00

Ceahlăul revine la vechile practici în privinţa arbitrilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ceahlăul a revenit la vechile acuze îndreptate împotriva arbitrilor. După ce în tur, Vasile Miriuță a uimit pe toată lumea când lăuda arbitrii, părea că optica Ceahlăului s-a schimbat, conspirațiile împotriva Ceahlăului au dispărut ca un fum și, în sfârșit s-a găsit cineva să motiveze jucătorii să pună osul la bătaie. Acum, pare că metehnele vechi, răscolesc ”amintirile” conducerii administrative: coborâtul la cabine, în timpul pauzei, reproșuri la adresa arbitrilor pe tunelul ce duce la vestiare, în locul unui comportament pe care echipele de Liga I au uitat să-l aplice la finalul meciurilor de pe teren propriu, acela de a-și aplauda adversarii. Așa se stabilise, prin regulament, dar toate echipele s-au făcut că au uitat de prevedere. Printre ele se află și Ceahlăul. Directorul tehnic Marian Bondrea a spus și el, la rândul lui, că arbitrii arbitrii ar fi prea exigenți cu Ceahlăul, asta în condițiile în care, Ichim a fost ”iertat” de eliminare în meciul de duminică, iar Marius Avram a acordat 5 cartonașe galbene: lui Golubovic și Achim, de la Ceahlăul, precum și dinamoviștilor Bilinski, Steliano Filip și Velici.

Ceahlăul revine la vechile practici în privinţa arbitrilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Măstăcăneanu riscă o suspendare

Pentru faptul că a coborât la vestiare, președintele Viorel Măstăcăneanu riscă o suspendare, deoarece, conștiincios, arbitrul Marius Avram a notat totul în raportul de arbitraj. Ieșirea oficialului Ceahlăul este nejustificată, în condițiile în care prima repriză, n-a fost defavorabilă nemțenilor, ci una echilibrată. Marius Avram l-a iertat pe Ichim de un cartonaș roșu, care ar fi trebuit acordat direct fundașului pietrean, după ce l-a călcat pe Bilinski, acesta fiind căzut pe gazon. Reluările televiziunilor au indicat clar acest lucru.

L-am certat şi eu un pic pe arbitru. I-au mai spus şi antrenorii câte ceva, acolo, pe tunel. Am contestat maniera lui pro-Dinamo şi faptul că a acordat uşor câteva cartonaşe galbene”, a declarat Viorel Măstăcăneanu, preşedintele CA al Ceahlăului. O declarație, surprinzătoare, trebuie să recunoaștem în condițiile în care oficialii și jucătorii nu au voie să facă așa ceva. În general, sunt persoane îndrituite să judece maniera de arbitraj și să ia decizii. Și, apoi, ce rost are să te duci la cabina arbitrilor, în condițiile în care știi că nu se rezolvă nimic și, în plus, riști să fii suspendat? Nu l-aţi eliminat pe Bilinski pentru un cot în faţă şi vedeţi că a mai fost o fază asemănătoare la Constantinescu, pe final. Aveţi o manieră pro-Dinamo, le-ar fi strigat Măstăcăneanu arbitrilor la cabine.

E adevărat, din minutul 77 Ceahlăul a jucat cu un om mai puțin, după accidentarea lui Ștefănescu, deoarece Marian Bondrea efectuase toate schimbările, dar, paradoxal, a jucat mai bine în 10, iar jocul lăsat bărbătește e o practică des întânită în Europa. Față de arbitrajul infect de la Chiajna, unde nimeni n-a coborât la cabinele arbitrilor, cel al lui Marius Avram, a fost ”parfum”.

Ceahlăul revine la vechile practici în privinţa arbitrilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Arbitrii, vinovați și în viziunea lui Bondrea

Greu de spus ce s-ar fi întâmplat dacă Ceahlăul ar fi avut tot lotul valid, dar nu putem să nu remarcăm transformarea echipei. Dacă, în tur, oaspeții acuzau jocul avântat al pietrenilor, cu mingi date la bătaie și o risipă de efort în contacte directe, care avantaja Ceahlăul, acum echipa s-a înmuiat. Punguțele cu vitamine au dispărut, iar unii jucători, parcă au început să evite contactele directe, ce fac parte integrantă din meci. Cu toate astea, nimeni nu-l poate acuza pe Marius Avram de arbitraj pro-Dinamo, sau anti- Ceahlăul, cum a fost etapa trecută la Chiajna. E adevărat, maniera lui de arbitraj pare una teatrală, dar nu ai ce să-i reproșezi lui Marius Avram la meciul Ceahlăul – Dinamo, decât faptul că nu l-a eliminat pe Ichim, de la Ceahlăul. De aici și până la ”exigența” invocată de Marian Bondrea e, totuși, cale lungă.

”Parcă arbitrii sunt foarte exigenţi vizavi de Ceahlăul, aproape că nu a fost etapă în care să nu avem ceva probleme. Nu îi acuz de rea credinţă dar s-au făcut foarte multe greşeli în defavoarea echipei noastre. În repriza a doua am forţat după golul primit absolut întâmplător, a fost o deviere pentru că nu ştiu dacă au avut mai mult de 4 şuturi pe poartă Dinamo, cam tot atâtea am avut şi noi, cu 2 jucători tineri, proaspeţi, buni dribleuri, pentru că am considerat că Dinamo poate fi depăşită numai prin viteză. Dar am avut ghinion, la câteva minute după ce a intrat, Lucas a ieşit accidentat după ce a făcut întindere, mai târziu a făcut întindere şi Ştefănescu. Este aproape inadmisibil ca un jucător la 20 de ani să facă întindere. Am jucat ultimele 17 minute în inferioritate, dar cu toate acestea am evoluat destul de bine, am avut ocazii de gol, dar nu am marcat. Voi căuta să le ridic moralul băieţilor, mai sunt 7 etape, toate dificile, jocurile de acasă vor fi mult mai grele ca cel de astăzi, jucăm cu echipe care sunt şi ele în zona de la mijloc în jos”, a declarat Marian Bondrea. Tehnicianul principal al Ceahlăului are de reproșat lui Marius Avram unele greşeli, dar și lipsa de colaborare cu asistenții.

”A greşit şi centralul Avram, dar au fost mai multe greşeli ale tuşierilor pe care nu le-a sesizat. Dumnealui a dictat un fault, iar unul dintre jucătorii lui Dinamo i-a dat un cot în pomete lui Constantinescu, iar Avram a zis că nu a văzut. Iar la cartonaşe aşa o abundenţă, aproape nu e joc în care să nu luăm 7 – 8 cartonaşe, la orice intervenţie luăm cartonaşe”, a declarat Marian Bondrea la DigiSport 1, după încheierea jocului, în condițiile în care, repetăm, Ceahlăul n-a încasat decât 2 cartonașe în meciul cu Dinamo! Și alea, cu acoperire regulamentară.

Cristi SOROCEANU

Regulamentul – Articolul 53

Capitolul “Comportarea şi obligaţiile jucătorilor”, alineatul 3 din ROAF: “La jocurile oficiale din competiţiile de seniori organizate de FRF/LPF, jucătorii echipei gazdă sunt obligaţi ca, după terminarea jocului, să se aşeze pe două linii la intrarea în tunelul de acces la vestiare şi să aplaude adversarii la trecerea acestora printre ei.” Articolul a fost introdus în ROAF în şedinţa Comitetului Executiv al FRF din 14 august 2013. Până acum, niciun club n-a primit vreun avertisment, deşi în fiecare etapă această regulă a fost ocolită.

Articolul precedentRemember: Centenar dr. Gheorghe Iacomi (1914 – 2014)
Articolul următorOperațiunea MOC – faza pe cejeu

2 COMENTARII

  1. Asa este, dar nici cu arbitrii nu mi-e rusine. Cum a arbitrat Tudor la Ceahlaul- Cluj, cate cartonase a dat, si cum a arbitrat,etapa urmatoare Steaua-Dinamo. Daca pastra aceeasi masura, trebuie sa dea ,la cel de-al doilea meci, 30 de cartonase. In Romania, intr-un fel se fluiera echipele mici,(cu actor principal arbitrul) si in alt fel, asa zisele, echipe mari( Dinamo, Steaua).

  2. Chiar a fost un arbitraj „golanesc”,si de multe ori partinitor,ce inseamna cand arbitrul se intoarce cu spatele la Jucatorul de la Ceahlaul ,cand este faultat clar,iar la o cazatura fara balon a adversarului,se duce teatral in viteza la jucatorii nostri si gesticuleaza,vezi meciul cu Steaua .cu CFR,Petrolul ,Astra.S-au intors smecheriile ieftine,pe care le faceau in trecut Chivulete,Danciu,M.Salomir,Coltescu ,Anghelinei s.a

Comentariile sunt închise.