pietricica turism

Ceahlăul Piatra Neamț și Oțelul Galați se întâlnesc sâmbătă, de la ora 18, pe Stadionul Municipal, în cadrul etapei a 15-a. Partida găsește cele două cluburi în situații delicate. Oțelul, din fostă campioană, a ajuns pe ultimul loc al Ligii I, iar Ceahlăul trăiește datorită tinerilor din propria pepinieră, care vor să joace din plăcere, în condițiile în care redresarea financiară a clubului pietrean se lasă așteptată și nimeni din conducerea clubului nu are un plan concret de redresare.

Ședințele CA nu s-au mai ținut

Ședințele CA al FC Ceahlăul SA, pentru constituirea noului for ce ar trebui să aibă grijă de soarta clubului și să propună soluții eficiente pentru depășirea crizei financiare, s-au amânat din lipsă de cvorum, la nesfârșit, până nu s-au mai ținut. Avertismentele primite de Viorel Măstăcăneanu erau clare: după 10 ani de conducere în fruntea CA, acționarii minoritari își doreau un alt președinte și atunci, a amânat ședințele în care acționarii trebuiau să voteze, motivând lipsa de cvorum. În condițiile actuale, Viorel Măstăcăneanu rămâne președintele CA al Ceahlăului, dar la nivelul deciziilor importante nu se întâmplă nimic, în afară de declarații. Șeful forului de conducere al clubului pietrean nu a făcut altceva decât să ”reîncălzească” ciorba vânzării pachetului majoritar de acțiuni.

„Este vorba de patru persoane care s-au interesat în ultimele zile de FC Ceahlăul. Unii au cerut acte, alții și-au anuntat deja prezenta la Piatra Neamt. Sperăm să găsească acest club interesant din toate punctele de vedere și să discutăm la modul cel mai serios. Pe noi ne interesează să discutăm, să ne spunem punctul de vedere, să ajungem la un numitor comun si să găsim o persoană care să ducă mai departe spiritul Ceahlăului“, a declarat Viorel Măstăcăneanu, presedintele CA al FC Ceahlăul săptămâna trecută.

Nimeni n-a fost, însă, interesat concret de cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni și n-a făcut nimeni o ofertă concretă de cumpărarea clubului, în condițiile în care FC Ceahlăul SA are datorii de achitat în valoare de 1,3 milioane de euro. “Avem nevoie de bani, motiv pentru care clubul este de vânzare. Putem chiar să cedăm acţiunile dacă va veni un investitor care să se angajeze că va plăti toate datoriile pe care Ceahlăul le are în acest moment. Este vorba despre suma de 1,3 milioane de euro, sumă ce reprezintă restanţele salariale faţă de jucători şi faţă de staff-ul tehnic, precum şi alte datorii faţă de furnizorii de servicii”, a mai precizat Măstăcăneanu.

Florin Marin (2)

Florin Marin vrea, dar nimeni nu-I oferă garanții

Situația este drastică la nivelul jucătorilor, acolo unde Florin Marin rămâne singurul care se interesează de soarta echipei. În rest, nimeni nu mai coboară în vestiar și nu mai discută nimeni cu jucătorii. În aceste condiții, în vestiarul pietrenilor, este o atmosferă apăsătoare.

”După ce nu obții rezultate pozitive, nu mai câștigi meciuri, nu mai urci în clasament, normal că atmosfera nu e bună în vestiar și, în general, la echipă. Jucătorii au problemele lor financiare. În privința problemelor financiare, eu nu am negat că nu sunt. Sunt probleme, ca peste tot. Nu numai noi avem probleme, întreg fotbalul românesc are probleme financiare. În plus nu am putut să folosesc o serie de jucători accidentați sau suspendați. Este vorba de Achim, Clonin, sau Cazan, care sunt accidentați și de Dumitraș, care a fost supendat, într-un meci foarte important, cum a fost cel cu CSMS Iași”, spune antrenorul principal al Ceahlăului.

Florin Marin, ca orice tehnician care a construit o echipă din tinerii crescuți în propria pepinieră, își dorește să fie și problemele financiare rezolvate, pentru a-și putea ține tinerii în vestiar, pentru a continua cu ei munca începută în vară.

”Jucătorii sunt nemulțumiți, însă nu se pune problema ca jucătorii mei să nu se prezinte la vreun meci. Numai că toate acestea se răsfrâng asupra lor, a jucătorilor, asupra pregătirii și asupra rezultatelor. Nu poți să te concentrezi la fotbal când ai alte probleme, financiare. Trebuie să vină investitori, care să aibă o stabilitate din punct de vedere financiar. Este foarte greu, în situația în care nu sunt bani. Sunt mai mulți factori de care depinzi la o echipă, pentru a putea spera la un loc mai bun în clasament”, mărturisește Florin Marin.

Ceea ce-i poate oferi, însă, tehnicianului conducerea administrativă a clubului, nu e nici măcar o stabilitate la nivelul tinerilor pe care i-a promovat titulari. Situaţia dificilă prin care trece clubul de pe locul 13 în Liga I, i-a determinat pe cei din conducere să fie deschişi la propunerile pe care le primesc în ceea ce priveşte vânzarea fotbaliştilor.

“Avem oferte sau intenţii pentru discuţii privind transferul jucătorilor Dumitraş, Marc, Popadiuc, Ştefănescu, Ichim, Achim, Chitoşcă şi Margină. Sunt interesate cluburi din România, dar şi din străinătate: Kazahstan, Rusia sau Belgia”, a spus Măstăcăneanu.

Oțelul și-a întărit apărarea

De partea cealaltă, ”lanterna roșie” a campionatului Ligii I, Oțelul Galați, a găsit resursele necesare să-și întărească compartimentul defensiv, chiar dacă trece și ea prin moment delicate, din punct de vedere financiar. Fundaşul central Ottenhoff (23 de ani) a semnat în urmă cu două săptămâni cu Oţelul un contract pe o perioadă de doi ani şi jumătate. Format la Academia celor de la Ajax şi Twente, Ottenhoff a venit din postura de jucător liber, după ce i-a expirat acordul cu gruparea olandeză de ligă secundă, Almere. Noul jucător al ultimei clasate din Liga I l-a impresionat pe antrenorul Tibor Selymes, tehnicianul principal al gălăţenilor în cele două zile în care s-a aflat în probe. Selymes rămâne nemulțumit de numărul mare de cartonașe roșii încasate de elevii lui în etapele scurse până în prezent din Liga I, dar, după egalurile cu Astra și Petrolul, acesta speră că elevii lui vor ”sparge gheața” victoriilor, sâmbătă, la Piatra Neamț.

Mihai STOIAN