Oțelul Galați a venit la Piatra Neamț din postura de ultimă clasată și a făcut cel mai bun meci din deplasare în actualul campionat, câștigând grație golului marcat de Cristea (56). Gălățenii au jucat fără complexe și au dominat jocul, ce se putea încheia cu o diferență mult mai mare de goluri. Fără victorie de 8 etape pietrenii sunt amenințați de retrogradare. Florin Marin spune că pauza de două săptămâni, cât campionatul a fost întrerupt pentru meciurile naționalei cu Irlanda de Nord și Danemarca, nu a fost de bun augur pentru Ceahlăul. Fotbalul românesc a ajuns neatractiv, iar cluburile nu știu astăzi, dacă vor putea încasa măcar drepturile de televizare, caz în care, atât Ceahlăul, cât și Oțelul, ale căror bugete depind în mare măsură de aceste drepturi, sunt amenințate de faliment.

Ceahlăul – Oţelul 0-1 (0-0) / PE BISTRIȚA ÎN JOS…, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Toată lumea așteaptă o minune

Lipsa de organizare la clubul pietrean a făcut ravagii în timp. Ceahlăul a ajuns să ”tremure” în fața ultimei clasate din Liga I și să nu lege două pase. Nu are nicio idee tactică și nici nu mai speră că se poate salva de la retrogradare. După două săptămâni de pauză, când niciun conducător nu a reușit să-și facă timp să vorbească cu jucătorii despre soarta unui club, despre viitorul echipei și despre posibilitatea terminării campionatului sau a reorganizării, oficialii pietreni pot sta liniștiți. Echipa le seamănă întru totul. Nu se agită nimeni, nu pasează nimeni, nu își asumă nimeni responsabilitatea unui șut de la distanță și nimeni nu mai are nicio plăcere în a pierde timpul pe stadion. Despre patriotism local nu mai poate fi vorba, câtă vreme jucătorii sunt tratați la capitolul ”diverse”. Nici respect pentru plătitorii de bilete nu mai există, chiar dacă aceștia sunt din ce în ce mai puțini. În sediul clubului Ceahlăul, nu se vorbește decât despre cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni, dar fără un nume concret de posibil investitor, despre bani, pe care alții, în afară de jucători, cei care au muncit în teren pentru rezultate, urmează să-i încaseze și despre drepturi de televizare, care sunt, mai nou puse sub semnul întrebării, din cauza pierderilor foarte mari. Intel Sky Broadcast LTD (ISB), off-shore din Malta, a achiziţionat în martie, fără licitaţie deschisă, drepturile TV ale Ligii 1 pentru următorii 5 ani, contra a 27,5 milioane de euro net pe sezon. Pentru ca afacerea să devină profitabilă, această sumă şi cheltuielile cu producerea şi transmiterea meciurilor (circa 3 milioane de euro) trebuie recuperate din banii obţinuţi de la companiile de cablu şi de la abonaţi, ţintă care în prezent este una utopică. Ce s-a întâmplat în timp? Conducătorii de cluburi au încasat banii din drepturile de televizare, nu au investit în fotbal, iar acum nivelul campionatului Ligii I este unul foarte scăzut, iar oamenii, aflați și ei în criză financiară, nu investesc într-un produs de calitate slabă. Audiența foarte scăzută a meciurilor care, altă dată erau derby-uri, vorbește de la sine de nivelul în care se zbate fotbalul românesc.

Gălățenii au fost mult mai motivați

Revenind la jocul de pe stadionul municipal ”Ceahlăul”, gălățenii au fost mult mai motivați decât gazdele, deși erau pe ultimul loc în clasament. Dacă, la finalul meciului de pe stadionul Giulești, pietrenii mai aveau o șansă, după partida cu Oțelul Galați, pare că fotbalul deja a intrat în faliment la Piatra Neamț. Deși sunt în plină procedură de reorganizare, aveau doar o singură victorie la activ și numai 8 puncte în clasament, oaspeții au început mult mai bine jocul, iar Cristea a trimis în bara porții lui Calancea, după numai 12 minute de joc. Nemțenii, apatici, cu excepția portarului Calancea, nu au luat în serios semnalul de alarmă și numai reflexul goal-keeperului din Republica Moldova, din minutul 37, a păstrat tabela imaculată la pauză.

Tot oaspeții s-au dovedit mai deciși și după reluare și același Cristea a trecut pe lângă gol în minutul 52, dar bara i-a salvat din nou pe cei de la Ceahlăul, care au continuat figurația din teren. Inevitabilul s-a produs patru minute mai târziu, când atacanții oaspeți se plimbau fără marcaj în jumătatea de teren a Ceahlăului. Florin Cernat s-a distrat cu apărarea gazdelor, i-a pasat perfect lui Cristea, iar acesta nu a mai iertat și Oțelul a trecut în avantaj: 0-1. Până la final nu s-a mai întâmplat nimic notabil, în afară de ocazia lui Mândrușcă, astfel că Oțelul a obținut prima victorie de la venirea lui Tibor Selymes pe banca tehnică și părăsește ultimul loc din clasament, acolo unde se află în prezent CSMS Iași și unde, poate ajunge în scurt timp Ceahlăul, care este în cădere liberă.

Ceahlăul – Oţelul 0-1 (0-0) / PE BISTRIȚA ÎN JOS…, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Florin Marin acuză apatia propriilor jucători

Tehnicianul Florin Marin a fost foarte supărat la finalul jocului cu Oțelul, pe lipsa de reacție a elevilor săi, care puteau urca în clasament, chiar și cu un punct.

”Am făcut o partidă slabă, Oţelul ne-a fost superioară, am dovadă de pasivitate, iar cu o asemenea atitudine nu ai cum să câştigi. Oţelul e o echipă în ascensiune, au făcut un joc bun, au câştigat meritat. Ne-au lipsit 6 jucători de bază, am suferit din punct de vedere al omogenităţii şi al relaţiilor de joc. Suntem într-o situaţie grea. Nu ne-am creat nimic, am construit lent, le-am dat posibilitatea să se organizeze. Pauza nu a fost de bun augur, nu am reuşit să-i recuperăm pe jucători. Sperăm să obţinem cât mai multe puncte din următoarele două jocuri, dar va fi foarte greu, pentru că întâlnim două echipe foarte bune”, a declarat Florin Marin.

Ceahlăul – Oţelul 0-1 (0-0) / PE BISTRIȚA ÎN JOS…, ZCH NEWS - sursa ta de informații

De partea celaltă, optimismul antrenorului Tibor Selymes este unul care a animat tabăra oțelarilor.

”Aveam nevoie de această victorie, a fost cel mai important meci al nostru. Urmează două meciuri în care vrem puncte. Pe noi toată lumea ne vede candidată la retrogradare, dar eu nu văd echipa așa. Sunt convins că acești băieți ne vor ajuta să trecem peste linie. La Cluj vrem maximum de puncte”, a declarat Selymes la finalul jocului de la Piatra Neamț.

 Mihai STOIAN

Ceahlăul: Calancea – Ţepeş, Marc, Gorea, Slavickas – Onciu (46 – Andrei Pavel),Tăbăcariu –  Chitoşcă (58 – Popadiuc), Ştefănescu (63 – Mândrușcă), Margină – Cîrjan
Antrenor: Florin Marin.

Oţelul: Hotoboc – Murgoci (89 – Milea), Leca, Mişelăricu, Popescu – Karlik, Helder (53 – Cucu) – Tavares – Grădinaru, Cernat, Popa (78 – Jula) – Cristea
Antrenor: Tibor Selymes

Articolul precedentSportul nemțean în presă și arhive
Articolul următorScriitorul cu interdicţie de semnătură, Ion Sofia Manolescu

2 COMENTARII

  1. Nu-i inteleg pe cei, foarte putini, dar care inca se mai duc la stadion, au crescut salariile in Piatra Neamt de-si permite lumea sa arunce cate 10 lei la fiecare meci mai ales cu alte echipe vai de mama lor?! Nu este clar dupa ce a fost arestat Pinalty (si sper sa ramana acolo mult si bine), conducta de bani publici (singurii care ajungeau la jucatori, antrenori si pt. asa-zisele transferuri) s-a taiat si ca echipa va face doar act de prezenta si va fi sursa de puncte ptl toti adversarii?! Locul 18 este rezervat pt. Ceahlaul Piatra Neamt, mai este timp sa ajungem acolo! Si iata cum o sa-i ajunga blestemul numit Corona Brasov cu care au facut acel blat mizerabil pt. a-l alunga pe Miriuta anul trecut! Fix aceeasi soarta o va avea si Ceahlaul Piatra Neamt! Doamne-ajuta!

  2. Sa le cante cineva VESNICA POMENIRE!
    In pauza de iarna trebuie facuta CURATENIE in club, alti actionari daca se gasesc este bine, daca nu …tov.Mastacaneanu ne duce la a 4-a RETROGRADARE din PALMARES!
    Cum mai poti fi presedinte dupa asemenea „performante”?
    Foarte simplu…mai iei niste bani din drepturile de televizare, de la autoritatile locale, ceva sponsori si din vanzarea de jucatori si GATA, te numesti INVESTITOR!
    Cred ca este o MARE GRESEALA este ca nu li s-a spus pietrenilor din vara ca NU SUNT BANI PENTRU PERFORMANTA LA PIATRA NEAMT, TREBUIAU VANDUTI MARC, DUMITRAS, CHITOSCA, POPADIUC, CALANCEA, ACHIM jucatori ce aveau o oarece cota si macar se plateau din datorii si salariile celor care au ramas. Din pacate daca nu vine cineva cu bani (inca nu este prea tarziu) clubul Ceahlaul nu va PUTEA TERMINA ACEST CAMPIONAT!

Comments are closed.