pietricica turism

Constantinescu, capitanul Ceahlaului

Pi moldovineşti…

Galben-verzii erau ca și retrogradați înaintea meciului de la Piatra Neamț, din cauza faptului că nu au primit licența de club profesionist, pentru sezonul următor. După o bătaie de joc, ce a umbrit pretația fotbaliștilor vasluieni, rând pe rând, au părăsit echipa Cerniauskas, Nuno Viveiros, Ortiz, Madson, Prahic, sau Antal, cel care este golgeterul Ligii I și care spunea: ”Nu este omenesc ce se întâmplă la Vaslui”. Ultimul jucător care și-a reziliat contractul unilateral, a fost Nuno Viveiros, care descrie atmosfera de la Vaslui, premergătoare jocului cu Ceahlăul: Antrenamentele nu se mai puteau numi aşa, organizarea jocurilor era aproape imposibilă, inclusiv să mâncăm ne era greu pentru că peste tot erau datorii de plătit. Aşa că am decis să mă despart de Vaslui”. În asemenea condiții, singura echipă care a învins campioana, Steaua, chiar la ea acasă, cu 1-0, a arătat penibil la Piatra Neamț.

Marin Barbu și-a luat măsuri din timp

Marin Barbu și-a luat toate măsurile de precauție, în condițiile în care trebuia să bată, obligatoriu, până și o echipă de juniori care venea la Piatra Neamț. Tocmai de aceea spunea înaintea jocului, că, în cazul în care nu va câștiga, nimeni nu va avea nicio scuză. Și-a montat psihic jucătorii pentru o victorie, care să le aducă liniștea înaintea ultimei etape, dar, până la urmă ”Frica păzește bostănăria”. Poveștile cu ”fetele care trag la băieții cu bani”, spuse de ”Magiun” în cantonament, înaintea jocului cu FC Vaslui, au avut efectul scontat. La toate astea a contat și operațiunea ”Porți deschise”, care a venit și ea în sprijinul echipei, operațiunea fiind sugerată cu mult timp în urmă de cotidianul nostru, plecând de la sumele alocate de Consiliul Local și Consiliul Județean, care consituie deja un ajutor venit din partea populației, ce nu mai trebuie taxată încă o dată prin bilete, mai ales atunci când obiectivele rămân aceleași an de an: evitarea retrogradării. Cu toate că numai 3.000 de suporteri s-au strâns în tribune, iar scandările n-au avut consistența celor din tur, s-a creat impresia unei unități în jurul echipei, care, cu plusuri și minusuri, rămâne una ce a depășit cu bine erorile grave făcute în iarnă de conducerea administrativă.

Crainicul stadionului din Vaslui, pe post de manager

De partea celaltă, nesimțirea conducerii și a finanțatorilor Vasluiului și-a pus amprenta asupra singurei echipe din Moldova ce putea din nou să joace în cupele europene, pe stadionul din Piatra Neamț. Se obișnuiseră și suporterii nemțeni ca autoritățile locale să laude infrastructra municipalului pietrean, în locul performanțelor echipei, dar, oaspeții abia au făcut rost de motorină pentru deplasare. Pentru ca circul să fie complet, vasluienii au completat foaia de joc cu numele lui Florin Mititelu, crainicul stadionului, pe post de manager general. Antrenorul Florin Bularda, l-a pus pe Temwanjera să joace fundaș central, lângă Buziuc, iar pe Pătulea, l-a trimis în față nesprijinit de nimeni, astfel încât oaspeții n-au existat în careul lui Jovic. În repriza a doua, puștiul de 15 ani, Lazăr, a intrat în teren în locul lui Popa, doar pentru ca statistica să consemneze debutul celui mai tânăr jucător în Liga I. Golurile au venit firesc, rapid, pentru ca șprițul să nu se încălzească în pahare, la tribuna oficială. În minutul 8, Temwanjera l-a ”servit” ideal, ”prietenește” pe Achim, care a reluat în plasă, din marginea careului mic, iar în minutul 20, Jula, nemarcat, între același Temwanjera și Buziuc, la șase metri de poartă, a pus latul la centrarea lui Gheorghiu. După gol, Jula nu s-a putut bucura de gol și a ținut capul în pământ. A fost, credem, cel mai penibil gol al carierei sale!

Repriză de… uitat !

Penibilul a continuat după pauză, iar de câștigat au avut doar vânzătorii de semințe. Imaginile televiziunii Digisport 1, care a transmis în direct meciul, au fost elocvente în acest sens. Și crainicului i-a fost greu să comenteze parodia cu iz de fotbal jucată la trecerea timpului. Ceahlăul n-a mai forțat, la adăpostul celor două goluri, iar Vasluiul n-a stricat sărbătoarea pietrenilor. Gheorghiu a ratat cea mai mare ocazie a gazdelor, în minutul 70, la centrarea lui Dumitraș, iar Pătulea a marcat în minutul 80, dar a avut grijă să-și faulteze adversarul direct, astfel încât reușita i-a fost anulată. S-a terminat 2-0 și a fost primul succes al Ceahlăului pe teren propriu, din noiembrie, anul trecut. La final, toată lumea a fost mulțumită, iar veselia, una generală. Închipuiți-vă că dintr-un asemenea campionat, selecționerii naționalelor trebuie să convoace jucători la loturile României, dar, pe cine mai interesează… Importanți sunt banii care vin din drepturile de televizare, mai mulți, pentru echpele de talia Ceahlăului, după ultima propunere a lui Gino Iorgulescu, astfel încât nu ziua de sâmbătă era importantă, ci ziua de 20 mei, în care se va vota în Adunarea Generală a LPF, modalitatea de împărțire a banilor, care ia din suma echipei campioane și dă la cei mici, la cei ”săraci”. Iar pretextul, că vor avea de câștigat echipele cu mai mulți jucători români, rămâne doar un pretext, câtă vreme sunt echipe în Liga I care nu respectă competiția!

Cristi SOROCEANU

FORMAȚII:

Ceahlăul: Jovic – Dumitraș, Ichim, Marc, Cazan – Achim, Onciu – Gheorghiu, Constantinescu (min.82- Popadiuc), Chitoșcă (min.34- Margină) – Jula (min.57 – Ștefănescu)
Rezerve: Calancea, Rusu, Tăbăcariu, Garcia

FC Vaslui : Ormenișan – Buziuc, Balaur, Temwanjera, Mreș – Slușer, Enesccu, Neniță, Popovici, Popa (min. 72 – Lazăr) – Pătulea
Rezerve: Tăune, Epure, Șopu, Pârvu, Bucur

3 COMENTARII

  1. Esti nedrept,cu echipa chiar atat pot la momentul actual,si sunt sigur ca si ei se vor prezenta la Chiajna cu Viitorul,la fel de penibil si nu cred ca inseamna ,ca isi bat joc de competitie chiar si in campionatele valoroase am vazut in ultimii ani, multe jocuri de vacanta.Noi blamam conducerea administrativa ,dar si alte echipe sufera dpdv financiar,nu mai este Pinalti la butoane pentru a lua cu “japca”sponsorizari de la diverse firme,cu lucrari la Primarie sau aiurea.Sponsorii vin cand vrei performanta ,nu jocuri de culise ,strategice etc.

  2. Fiti pe pace, daca se implementeaza liga 1 cu 14 echipe, in sezonul viitor vor retrograda 6 echipe si vor promova 2! Ar fi un prim pas urias spre normalitate intr-un fotbal din ce in ce mai slab si sper sa se intample asa! Desi ”finantatorii” fotbalului romanesc, televiziunile, nu vor fi de acord si daca se supara va fi vai si amar de bugetele echipelor pentru ca nu se mai poate fura ca inainte si nimeni nu mai este dispus sa riste! Ramane de vazut ce interese vor invinge. Dar daca normalitatea si corectitudinea vor invinge, urmatorul sezon va fi ultimul pe care echipa cooperativista blatista Ceahlaul Piatra Neamt il va petrece in liga 1! Si sper la fel si pt. adversarii nostri din ultima etapa carora le vom da meciul si vom fi precum Vasluiul din meciul cu noi! Traiasca regii blaturilor Hagi & Pinalty!!!

  3. N-am inteles nimic din cronica asta! Cum a jucat Ceahlaul? Din ce zice “cronicarul”, s-ar intelege ca fundasii centrali ai Vasluiului ar fi vindut meciul! (chiar asa sa fi fost- dar n-a fost!- si n-ar trebui sa se spuna! Dar asta e meteahna romanului- isi bate singur cuie in talpi, sau si mai bine spus, isi bate joc de propria persoana!
    Echipa din Vaslui n-a fost deloc penibila, ba dimpotriva, avind in vedere marile greutati prin care trece, s-a comportat destul de bine, chiar onorabil, demonstraind ca, acolo, au ramas anumite caractere…! Ati vazut citi juniori aveau, cum se miscau, cum purtau mingea, ce talie aveau?
    Dar Ceahlaul? “Cronicarul” nu ne spune nimic…Poate altadata vom afla cum joaca echipa, ce conceptie de joc are, unde greseste( de ce, de pilda, risipeste atit de multe mingii in careul advers),cine-i de vina, ce i-ar mai trebui…Dar sa nu fim prea pretentiosi, ( nu e adevarat ca la fotbal se pricepe oricine!), pina la reluarea campionatului viitor… mai invatam…

Comments are closed.