Dezbaterile care s-au purtat vreme de trei luni pe marginea noului plan-cadru pentru învățământul gimnazial s-au soldat cu câteva modificări ce se doresc a fi esențiale atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Marți, 5 aprilie, a fost adoptată varianta noului plan-cadru, ce va putea fi pus în aplicare abia în anul școlar 2017-2018.
Modificări:
- la clasa a V-a, așa cum reiese din documentul prezentat, una din cele cinci ore de Limba și literatura română a fost exclusă, în schimb fiind introdusă ca materie obligatorie o oră de Informatică și TIC;
- o altă noutate este cea legată de studierea „noilor educații”, în toți anii de gimnaziu, în cadrul disciplinei Educație socială, astfel: clasa a V-a – Gândire critică şi drepturile copilului; clasa a VI-a – Toleranţă şi educaţie interculturală; clasa a VII-a – Educaţie juridică şi cetăţenie democratică și clasa a VIII-a – Educaţie economico-financiară şi antreprenoriat.
- Istoria a câștigat teren la clasa a V-a, cu încă o oră;
- disciplina Limba latină a fost „salvată” sub noua denumire „Elemente de limba Latina si de cultura romanică”. Aceasta din urmă va fi studiată la clasa a VII-a;
- în cazul materiilor optionale, numărul orelor de studiu va crește până la trei ore pe săptămână, în clasa a VII-a, și patru ore,în clasa a VIII-a, iar pentru studiul Artei Plastice și a Muzicii se vor aloca săptămânal două ore diferite.
Profesorilor li s-a transmis faptul că principiul important, care a stat la baza planului-cadru, este acela de a le oferi timp pentru inovare şi creativitate la clasă. Mai mult, oficialii din minister sunt de părere că pregătirea profesorilor pentru o nouă paradigmă în predare este esențială.
„Accentul în toată această dezbatere despre ce învaţă un copil de gimnaziu trebuie să fie pe programele şcolare şi pe formarea cadrelor didactice, pregătirea lor pentru o nouă paradigmă în predare. 75% din timpul de la clasă va fi dedicat procesului de predare si evaluare, restul de 25% fiind la dispoziţia profesorului pentru recuperare, activităţi remediale sau de consolidare, în funcţie de nevoile constatate în munca la clasă”, a precizat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.
Începând cu 6 aprilie, profesorii care vor să facă parte din echipa care va elabora programele școlare se vor putea înscrie la Ministerul Educației.
Planul cadru:
https://zch.ro/wp-content/uploads/2016/04/Plan-Cadru-gimnaziu.pdf
(M. TEODOROF)