0:00

Ce nu trebuie să lipsească din portbagajul maşinii! Amenzi de până la 725 de lei şi puncte penalizare, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎnainte de a pleca la drum, mai ales în vacanţă, şoferii trebuie să se asigure că au în portbagajul autoturismului, trusa de prim ajutor, extinctor şi triunghi reflectorizant, omologate şi fără termenul de expirare depăşit.

Lipsa oricăruia dintre aceste elemente sau faptul că nu sunt omologate ori au un termen de expirare depăşit sunt considerate contravenţii, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, se aplică 4-5 puncte penalizare, dar şi amenzi cuprinse între 580 şi 725 de lei.

Multe dintre amenzile primite de şoferi până acum s-au datorat depăşirii termenului de expirare, detaliu pe care conducătorii auto uită să-l verifice periodic.

„În general se alege varianta preventivă. Se recomandă conducătorilor auto să aibă în dotarea autoturismului extinctor, trusă de prim ajutor și triunghi reflectorizant. Acestea sunt extrem de utile în cazul unor defecțiuni tehnice sau al unui eveniment rutier”, precizează subinspector Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.

În Piatra Neamţ, anul acesta, în noaptea de 9 februarie, şoferul unui autoturism a fost la un pas de moarte. Maşina pe care o conducea a luat foc, iar el a rămas blocat în habitaclu. Norocul acestuia a fost faptul că prin zonă au trecut doi poliţişti de la Ordine Publică care au acţionat imediat, l-au scos din interior şi au stins autoturismul folosind patru extinctoare: unul din dotarea autospecialei de poliţie, două de la alţi participanţi la trafic şi unul de la o firmă din apropiere. Maşina incendiată nu avea în dotare niciun extinctor, potrivit comunicatului IPJ Neamţ.

Poliţia Română a făcut numeroase campanii pe această temă, tocmai pentru a sublinia utilitatea acestora, caracterul preventiv şi detaliile esenţiale: kitul să fie omolagat şi în termen.

Şi pentru că vara este anotimpul concediilor, pentru o vacanță în siguranță, polițiștii vă recomandă:

*Înainte de a porni într-o călătorie mai lungă cu autoturismul, verificaţi starea acestuia, stabiliţi cu exactitate traseul şi asiguraţi-vă că aveţi documentele obligatorii la dumneavoastră!

*Nu porniţi obosiţi la drum, folosiţi centura de siguranţă şi, atunci când este cazul, scaunul pentru copii! Ţineţi în maşină vestă şi triunghiuri reflectorizante, extinctor şi trusă de prim-ajutor!

Angela Croitoru

Articolul precedentCOD PORTOCALIU Vijelii şi averse în toată Regiunea Nord-Est
Articolul următorA fost semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru Cinematograful Cozla
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.