medic - pacientGuvernul României a aprobat, miercuri, 8 mai, Ordonanța de Urgență pentru salarizarea în sistemul public.

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a anunțat că de prevederile acestui act legislativ vor beneficia 650.000 de persoane.

Ministerul Sănătăţii apreciază, într-un comunicat de presă, că „marele câștigător este domeniul sanitar. Creșterile salariale din Sănătate se aplică pentru 163.000 de persoane”.

Ministerul Sănătăţii oferă şi câteva exemple:

  • medicul primar gradația 5, are o creștere de 914 lei;
  • medicul specialist gradația 5, are o creștere de 557 lei;
  • medicul rezident anul VI-VII, are o creștere de 746 lei;
  • medicul rezident anul III, are o creștere de 294 lei;
  • medicul rezident anul I, are o creștere de 312 lei;

„Întrucât Ordonanța prevede creșterea salariilor de bază, pentru medicii rezidenți s-a majorat plafonul de la care se acordă bursa de rezident până la 4.749 lei. Se menține valoarea lunară a bursei de 670 lei. Pentru personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar au fost stabilite salarii de bază pe funcții, grade, trepte profesionale și gradații diferențiate pe unități clinice, unități neclinice, servicii de ambulanță și structuri de primiri urgențe, anatomie patologică și medicină legală. În termeni practici, această măsură vrea să stimuleze ocuparea posturilor în unități unde se constată deficit de personal. Vorbim despre secțiile sau compartimentele cu paturi de ATI/TI și de transport neonatal. Personalul din aceste unități va fi inclus în capitolul serviciilor de ambulanță și compartimentelor de primiri urgențe și vor primi salarii de bază mai mari”, se mai precizează în comunicat.

Gărzile efectuate în afara orelor de program de către personal medical cu pregătire superioară vor fi reglementate pe baza unui contract separat. Noile salarii intră în vigoare începând cu data de 01.08.2016. (ZCH NEWS)

Articolul precedentEtapa regională a concursului ”Ioniță Ichim”
Articolul următorPIATRA-NEAMŢ: Dezbatere despre sistemul dual-profesional
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.