Mariachi este genul muzical tradițional al Mexicului. De multe ori când te gândești la această țară sunt șanse bune să îți vină în minte imaginea unor mariachi.
În general, un grup de mariachi este alcătuit de cel mult opt violonosti, doi interpreți la trompetă, un chitarist, dar și de interpreți de vihuela înalt acordată, dar și de o chitară denumită guitarron. Membrii trupei de mariachi cântă pe rând, dar interpretează și rolul de backup vocals.
Sunt mai multe tipuri de melodii interpretat de mariachi, precum balade, polkas, valsuri, dar și melodii din genurile pasodobles, danzones, joropos, ranchera și corridos.
Temele principale ale melodiilor sunt despre dragoste, trădare, moarte, politică, eroi revoluționari și viața în zonele rurale.
Unde poți să asculți muzica mariachilor?
În Europa, concertele trupelor de mariachi sunt destul de rar întâlnite. În schimb, în Mexic și țările vecine, ori în statul american Texas, sunt foarte populare.
Pasionații acestui gen muzical pot asculta însă multe melodii interpretate de mariachi în filme și seriale. Spre exemplu, Narcos: Mexico, unul dintre cele mai tari seriale de pe Netflix, a avut o mulțime de melodii interpretate de mariachi.
Același lucru s-a întâmplat și în animația Coco (2017), dar și în filme precum Desperado (1995) și From Dusk Till Dawn (1996).
De asemenea, melodiile mariachilor pot fi ascultate inclusiv în jocuri de casino, cum ar fi cele din categoria aparate online NetBet. La acest operator online este disponibil jocul 5 Mariachis. Producția lansată de compania Habanero are pe coloană sonoră melodii interpretate de mariachi, iar printre simboluri se află și detalii reprezentative pentru Mexic, precum un ardei iute, catcus, tequila și o chitară.
Cum a apărut muzica mariachi?
Originea numelui mariachi nu este clară până în momentul de față, existând mai multe teorii. Una dintre ele arată că denumirea provine de la numele lemnului folosit la realizarea suprafeței pe care se dansa. În schimb, o altă teorie indică faptul că ar proveni de la numele indigen al unui copac.
O teorie vehiculată, dar care însă a fost demontată, este legată de faptul că denumirea ar proveni de la cuvântul francez “mariage” (căsătorie), ținând cont că francezii au invadat Mexicul după anul 1860. Totuși, istoricii au descoperit documente care au arătat că mariachi exista și înainte de invazie. În orice caz, se crede că totul a pornit undeva după anul 1800.
De asemenea, mariachi mai sunt cunoscuți și pentru costumele lor, denumite charro. Practic, charro este un cowboy din statul mexican Jalisco, ce a contribuit foarte mult la popularizarea mariachilor. În mod obișnuit, un costum de mariachi este format dintr-un sacou cu borderii spectaculoase, o cravată de argint, pantaloni, cizme scurte și sombrero. Sacourile sunt decorate cu butoni de argint și aur ori alte modele brozate. Cel care a militat ca interpreții să aibă costume speciale a fost fostul președinte al Mexicului, Porfirio Diaz (1884-1911), care își dorea ca prezența acestora să fie spectaculoasă și să iasă în evidență.
Printre cei mai cunoscuți mariachi sunt Vicente Fernandez, Alejandro Fernandez, Juan Gabriel, Antonio Aguilar, Jose Alfredo Jimenez, Javier Solis, Lucha Villa, Pepe Aguilar, Pedro Infante și Pedro Fernandez.
Iar printre cele mai cunoscute melodii de mariachi sunt El Rey (Vincente Fernandez), Como Quien Pierde una Estrella (Alejandro Fernandez), Si Nos Dejan (Luis Miguel), Por Que Me Haces Llorar (Juan Gabriel), Mexico Lindo Y Querido (Vicente Fernandez), Matalas (Alejandro Fernandez), La Bikina (Luis Miguel) și Motivos (Vicente Fernandez).
Din 2011, muzica mariachi se află pe Lista UNESCO a Patrimoniului Culutral Imaterial al Umanități, fiind una dintre cele mai reprezentative elemente din tradiția mexicană.