Gelu Velici a plecat gratis la Dinamo

La începutul lunii septembrie 2013, atacantul Gelu Velici a fost aproape de un împrumut în liga secundă, la UTA sau FC Bihor. N-a fost să fie, pentru că s-a decis atunci păstrarea lui în lot și neînregimentarea atacantului de culoare Bebeto, cel care îl impresionase cu calitățile sale pe Vasile Miriuță, fostul antrenor al Ceahlăului. Velici a rămas în lot, dar, de jucat, a jucat mai mult în amicale și la echipa a doua, acolo unde a și marcat. Preocupați prea mult cu transferul lui Andrei Marc, oficialii Ceahlăului i-au permis în cele din urmă lui Gelu Velici să plece. Jucătorul de 21 de ani a fost luat gratis de roş-albi până în vară, iar bucureştenii au opţiune de cumpărare. În cazul în care la finalul acestui campionat dinamoviştii se vor decide asupra achiziţiei definitive a lui Velici, Ceahlăul trebuie să primească 50.000 de euro.

Gheorghe Ştefan, preşedintele de onoare al nemţenilor, şi Ionuţ Negoiţă s-au întâlnit duminică 12 ianuarie 2014, în București, unde s-au înțeles în ceea ce privește soarta atacantului. Conducerea din Ştefan cel Mare a declarat că încearcă să fortifice mijlocul lui Dinamo, după ce Alex Curtean a plecat în Bulgaria. Tot atunci, conducerea lui Dinamo s-a interesat și de prețul de transfer al lui Andrei Marc.

”Le-am spus că prețul de transfer al lui Marc este de un million de euro, plus un procent de 50% dintr-un viitor transfer. La auzul prețului dinamoviștii au renunțat la mutarea lui Marc la Dinamo”, a povestit Gheorghe Ștefan, președintele de onoare al Ceahlăului.

Anunțul despre mutarea lui Velici, a fost făcut inițial de Constantin Anghelache, președintele executiv al lui Dinamo.

Gelu Velici prezentat oficial la Dinamo

“Jucătorul Gelu Velici va fi împrumutat pentru o perioadă determinată, urmând să se prevadă o opțiune pentru transferul definitiv la Dinamo, în cazul în care confirmă așteptările conducerii tehnice”, a declarat Constantin Anghelache.

Velici a venit, însă, în capitală, după ce a primit o hârtie oficială din partea clubului FC Ceahlăul pentru a-și căuta o echipă, deoarece nu intra în vederile staff-ului tehnic. Acum, conducerea administrativă este în căutare de atacanți.

”Mai căutăm un atacant, sau chiar doi, pe care să-I transferăm. Sperăm să-I găsim”, a spus Viorel Măstăcăneanu, președintele CA al Ceahlăului, înainte de plecarea lotului în Croația.

Velici s-a dezlănțuit la Dinamo

Nici nu a ajuns bine la Dinamo, că a și început să-și arate calitățile. Impulsionat de mutarea la o echipă aflată în reconstrucție, Gelu Velici a marcat în amicalul dinamoviștilor cu Cernomoreț Odessa, calificată în primăvara europeană, în Europa League, meci încheiat cu scorul de 1-1 și disputat în Antalya de Ziua Unirii, 24 ianuarie. Velici este primul marcator din 2014 pentru Dinamo, care a disputat 4 meciuri amicale în Antalya.

Tânărul vârf este lăudat de team-managerul roș-albilor, Ionel Dănciulescu, deținătorul recordului de meciuri în Liga I (cu 515 meciuri jucate) și ocupantul locului al doilea în ierarhia golgeterilor all-time din primul eșalon al României (cu 214 goluri marcate). Principalul neajuns al lui Velici, în opinia lui ”Danciu-gol”, este că nu are meciuri pe prima scenă, fiind folosit de nemțeni mai mult la echipa secundă.

Velici e un tânăr interesant. Se vede, totuși, că în ultima perioadă a jucat mai mult la Ceahlăul 2, nu la prima echipă. E un tânăr plin de talent și mai departe totul depinde numai și numai de el. E clar, calități are”, a declarat Ionel Dănciulescu.

Gelu Velici a fost titular în amicalul câștigat de Dinamo, cu 2-1, împotriva echipei poloneze Korona Kielce. N-a marcat dar a avut o bară în prima repriză și a fost ținut în teren toate cele 90 de minute.

Produs al formației Banatul Timișoara

Gelu Velici și-a început cariera fotbalistică la LPS Banatul și a evoluat, până în prezent, pentru Poli Timișoara și Ceahlăul Piatra Neamț, fiind transferat la Piatra Neamț de fostul manager Gheorghe Chivorchian. Velici are 1,85 metri şi este născut la Timişoara pe 22 aprilie 1992, iar la Ceahlăul a ajuns în vara anului trecut. La primul sezon în Liga I, a evoluat în 15 meciuri şi a marcat de două ori, în timp ce în Cupa României a reuşit două goluri în trei meciuri. Deşi are două selecţii la naţionala de tineret, în ediţia 2013-2014 a Ligii I a bifat doar 12 minute în meciul din etapa a VII-a cu FC Braşov şi a mai prins alte două partide ca rezervă nefolosită, cu Pandurii (etapa a IV-a) şi Astra (etapa a VIII-a). Trimis la satelit, în Liga a III-a, Velici a marcat de două ori pentru Ceahlăul II. 200.000 de euro este cota actuală de piaţă a lui Velici, conform site-ului transfermarkt.de.

Cristi SOROCEANU

GELU VELICI – atacant

* Născut pe 22 aprilie 1992

* 16 jocuri în Liga I

* 2 goluri marcate

* 2 selecții la echipa națională de tineret a României

* 50.000 de euro este suma de transfer, dacă Velici rămâne din vară la Dinamo

* 200.000 de euro este cota lui Velici pe site-ul de specialitate transfermarkt.de

Articolul precedentGrija pentru semeni vine o dată cu gerul
Articolul următorEtapă favorabilă HCM Roman