Obținerea unor dimensiuni sau forme specifice ale tablei nu este dificilă, deoarece tehnologia actuală permite să se realizeze o tăiere rapidă și precisă. Cea mai bună alegere este să se folosească un laser în acest scop.
Datorită acestei operațiuni realizate de firme specializate, pot fi realizate diferite produse, în special din oțel inoxidabil, precum rezervoare inox sau mobilier, care au crescut foarte mult în popularitate.
Tăierea cu laser se face rapid
Tehnologia de debitare laser aduce cele mai multe beneficii. În primul rând, nu deteriorează în niciun fel tabla prelucrată. În timpul acestei operațiuni, nu există nici pierderi materiale. Desigur, totul depinde de dispozitivele folosite pentru asta.
Merită să se folosească un laser de cea mai bună calitate. Acum există pe piață o selecție largă și nu este de mirare, pentru că prima dată când un laser cu gaz CO2 a fost folosit pentru tăierea oțelului a fost în urmă cu peste 50 de ani! De atât de mult timp, acest laser a fost perfecționat și au fost produse noi tipuri de lasere. Datorită acestui lucru, tăierea precisă a foilor metalice cu laser nu pune nici o problema.
Indiferent de dispozitiv, totuși, tăierea se face întotdeauna astfel. Se produce un fascicul laser special cu un diametru specific, care vizează zona golului de tăiere, datorită căruia procesul se desfășoară cu precizie deplină. În acest fel, metalul este îndepărtat într-o zonă dată – desigur, asta depinde de gazul folosit.
De exemplu, dacă un anumit laser folosește oxigen pentru funcționarea sa, atunci va avea loc o reacție exotermă suplimentară în zona tăieturii, care va duce la arderea metalului în locul dat. Indiferent de metoda aleasă, tăierea cu laser a tablei este întotdeauna eficientă. Prin urmare, alegerea tehnicii depinde într-adevăr de condițiile tehnologice.
Laserele cu gaz CO2 menționate mai sus sunt considerate cele mai eficiente, motiv pentru care majoritatea companiilor specializate le au la dispoziție. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că celelalte lasere sunt mai rele. De exemplu, laserele cu fibră care nu sunt atât de populare. Fasciculul de lumină pe care îl produc are cel mai mic diametru posibil, motiv pentru care astfel de lasere sunt ideale pentru microsudare, deoarece permit cea mai bună precizie posibilă a lucrului. La rândul lor, laserele cu diode, au putere mare, dar calitate scăzută a fasciculului, așa că în cazul tăierii cu laser este mai bine să alegi alte soluții.
Merită să știi că pe piață există și lasere cu stare solidă – de exemplu, pe un disc, tijă sau fibră. Fiecare dintre ele folosește cristale YAG, adică granat de ytriu aluminiu.